Search
Tuesday 28 March 2017
  • :
  • :
Επικαιρότητα

Συναντήσεις του Έλληνα ΥΠΕΞ με τους αρχηγούς των κυπριακών κομμάτων

Print Friendly

Εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων της Κύπρου, είχε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, στο πλαίσιο της επίσκεψης του εκεί. Ο κ. Κοτζιάς είχε χωριστές συναντήσεις με τους Κύπριους πολιτικούς.

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, δήλωσε ότι διαπιστώθηκε σύμπτωση θέσεων, προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση στο Κυπριακό, αν δεν καταργηθούν οι συνθήκες εγγυήσεων του 1960. Ο κ. Νεοφύτου επεσήμανε ότι η Ελλάδα ήταν και παραμένει το γνήσιο και ανιδιοτελές στήριγμα της Κύπρου.

Ο γ.γ. του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, σε δηλώσεις ανέφερε ότι υπήρξε συναντίληψη για τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό. Είπε ότι έγινε πολύ χρήσιμη ανταλλαγή απόψεων και σημείωσε ότι η Ελλάδα αποτελεί το βασικότερο στήριγμα του αγώνα για λύση και επανένωση της Κύπρου.

Η έξαρση της τουρκικής αδιαλλαξίας απαιτεί την καλύτερη δυνατή συνεργασία μεταξύ Λευκωσίας Αθήνας, δήλωσε ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος και πρόσθεσε ότι διατύπωσε τις ανησυχίες του για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, είπε ότι στο επίκεντρο της συζήτησης με τον Έλληνα υπουργό ήταν η ενίσχυση της συνεργασίας Αθηνών-Λευκωσίας, ώστε στο πλαίσιο μιας νέας εθνικής στρατηγικής να αξιοποιηθεί ο γεωστρατηγικός ρόλος των δύο χωρών για την διεκδίκηση μιας δημοκρατικής και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό.

O πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας, δήλωσε ότι εξέφρασε ανησυχίες για επανέναρξη των συνομιλιών υπό το κράτος των τουρκικών απειλών. Συνομιλίες που γίνονται σε περιβάλλον εκβιασμού, δεν μπορεί να οδηγήσουν σε θετικό αποτέλεσμα, σημείωσε ο κ. Λιλλήκας.

Η πρόεδρος του κινήματος Αλληλεγγύη, Ελένη Θεοχάρους, δήλωσε ότι κατά την συνομιλία της με τον Έλληνα υπουργό, διαπίστωσε ταυτότητα αντιλήψεων και την εμμονή της Ελλάδας στην κατάργηση των εγγυήσεων, στην απόσυρση των δυνάμεων κατοχής και στη διασφάλιση της ύπαρξης ενός ανεξάρτητου κυπριακού κράτους, που θα προστατεύει τον πληθυσμό του από ξένες επιβουλές.

Ο πρόεδρος των Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης, εξέφρασε ικανοποίηση για την συνάντηση και δήλωσε ότι είναι κρίμα που δεν αξιοποιήθηκαν ως έπρεπε οι πρωτοβουλίες της Ελλάδας στο Κυπριακό, για να αναδειχθεί στην ΕΕ και στις ΗΠΑ η τουρκική αδιαλλαξία.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ-ΜΠΕ




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *