Search
Friday 3 February 2017
  • :
  • :
Επικαιρότητα

Στις 31 Ιανουαρίου θα ξεκινήσει η συζήτηση για το Brexit-Στη δημοσιότητα το νομοσχέδιο

Print Friendly

BREXIT
Το νομοσχέδιο που θα εξουσιοδοτεί τη βρετανική κυβέρνηση να ξεκινήσει τη νομική διαδικασία για την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα συζητηθεί στο κοινοβούλιο την 31η Ιανουαρίου και την 1η Φεβρουαρίου, ανέφερε σήμερα η κυβέρνηση.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, το βρετανικό Ανώτατο Δικαστήριο αποφάνθηκε πως η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι πρέπει να επιδιώξει την έγκριση του κοινοβουλίου προτού ενεργοποιήσει το Άρθρο 50 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης της Λισαβόνας, απορρίπτοντας το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι θα μπορούσε να το ενεργοποιήσει μονομερώς.

Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου δεν αναμένεται να κάνει τη Μέι να εγκαταλείψει τα σχέδιά της για ενεργοποίηση του Άρθρου 50 έως τα τέλη Μαρτίου, ξεκινώντας δύο χρόνια πολύπλοκων διαπραγματεύσεων με την ΕΕ για τους όρους της εξόδου της Βρετανίας και τις νέες εμπορικές διευθετήσεις της.

Ωστόσο κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν πει ότι θα προσπαθήσουν να τροποποιήσουν το νομοσχέδιο ώστε να αναγκάσουν την κυβέρνηση να αποκαλύψει περισσότερες λεπτομέρειες για τα σχέδιά της σχετικά με το Brexit.

Το νομοσχέδιο, το οποίο θα ζητεί την έγκριση των βουλευτών, θα συζητηθεί για δύο ημέρες την ερχόμενη εβδομάδα και για άλλες τρεις ημέρες, από τις 6 έως τις 8 Φεβρουαρίου, στο πλαίσιο μιας κανονικής κοινοβουλευτικής διαδικασίας.

Η κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα το νομοσχέδιο για την έναρξη του Brexit

Η βρετανική κυβέρνηση έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το νομοσχέδιο, το οποίο θα υποβάλει στο κοινοβούλιο για να πάρει την έγκριση να αρχίσει τις διαπραγματεύσεις για την έξοδο από την ΕΕ, ανακοίνωσε το υπουργείο που είναι αρμόδιο για το Brexit.

Υπό τον τίτλο «Σχέδιο νόμου περί της Ευρωπαϊκής Ένωσης (γνωστοποίηση αποχώρησης)», αυτό το πολύ σύντομο νομοσχέδιο ζητεί από τους βουλευτές να «εξουσιοδοτήσουν την πρωθυπουργό να γνωστοποιήσει, σύμφωνα με το άρθρο 50 της συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την πρόθεση του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την ΕΕ».

Η δημοσιοποίηση του νομοσχεδίου λαμβάνει χώρα δύο ημέρες μετά την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου που υποχρεώνει την κυβέρνηση να λάβει την έγκριση του κονοβουλίου πριν ενεργοποιήσει το άρθρο 50, βάσει του οποίου θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για την έξοδο από την ΕΕ.

Αυτό το «απλό» νομοσχέδιο, «θα παρουσιαστεί στη Βουλή των Κοινοτήτων και τη Βουλή των Λόρδων πριν λάβει τη βασιλική έγκριση, πριν από την προθεσμία της 31ης Μαρτίου», διευκρινίζει το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

«Έχω εμπιστοσύνη στο κοινοβούλιο, το οποίο ψήφισε έξι προς ένα υπέρ της πραγματοποίησης του δημοψηφίσματος, ότι θα σεβαστεί την απόφαση που ελήφθη από τον βρετανικό λαό και θα επικυρώσει γρήγορα αυτό το νομοσχέδιο», δήλωσε ο Ντέιβιντ Ντέιβις, ο υπουργός που είναι αρμόδιος για το Brexit.

Το νομοσχέδιο θα παρουσιαστεί και θα συζητηθεί από τη Βουλή των Κοινοτήτων τις ερχόμενες Τρίτη και Τετάρτη και θα υποβληθεί σε ψηφοφορία στις 8 Φεβρουαρίου, διευκρίνισε η κυβέρνηση. Στη συνέχεια θα παρουσιαστεί στη Βουλή των Λόρδων, την άνω βουλή του βρετανικού κοινοβουλίου, πριν υποβληθεί στη βασίλισσα.

Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι υποσχέθηκε να ενεργοποιήσει πριν από το τέλος Μαρτίου το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας με το οποίο θα αρχίσει το Brexit. Η κυβέρνησή της υποστηρίζει ότι η ψηφοφορία των βουλευτών δεν θα θέσει υπό αμφισβήτηση αυτό το χρονοδιάγραμμα.

Σήμερα η Τερέζα Μέι έδειξε εξάλλου πως αποδέχεται τελικά να αποσαφηνίσει τη στρατηγική της για το Brexit σε μια «λευκή βίβλο», την οποία ζητούσε έντονα η αντιπολίτευση και είχε προτείνει η κοινοβουλευτική επιτροπή για το Brexit.

Η Μέι αρνούνταν έως τώρα να το πράξει, υποστηρίζοντας ότι ήταν αρκετά σαφής στην ομιλία της της 17ης Ιανουαρίου, με την οποία τάθηκε υπέρ μιας «ξεκάθαρης» ρήξης με την ΕΕ, η οποία σημαίνει την έξοδο από την ενιαία αγορά ώστε να ανακτήσει τον έλεγχο των συνόρων της χώρας.

Παρά την επιμονή του ηγέτη του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν, δεν θέλησε ωστόσο να ανακοινώσει κάποια ημερομηνία για τη δημοσιοποίηση αυτής της «λευκής βίβλου».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *