Search
Friday 5 August 2016
  • :
  • :
Επικαιρότητα

Στα χνάρια της Νορβηγίας η Βρετανία μετά το Brexit

ΝΟΡΒΗΓΙΑ
Τι θα γίνει με τη Μ. Βρετανία; Πώς θα διαμορφωθούν οι σχέσεις με την ΕΕ; Μήπως το μοντέλο της Νορβηγίας με τις στενές σχέσεις με την Ευρώπη αλλά και τον μοναχικό δρόμο είναι μια λύση;

Οι Νορβηγοί βέβαια δεν είναι τόσο ανεξάρτητοι από την υπόλοιπη Ευρώπη όσο πολλοί από αυτούς θέλουν να πιστεύουν. Μαζί με την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και την Ελβετία αποτελούν την Ευρωπαϊκή Ζώνη Ελεύθερων Συναλλαγών, η οποία έχει συνάψει συμφωνία συνεργασίας με την ΕΕ. Εκτός από την Ελβετία, αυτές οι χώρες είναι μέλη του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου και έχουν αναλάβει υποχρεώσεις όσον αφορά την ελεύθερη διακίνηση προϊόντων, προσώπων και υπηρεσιών.

Για το λόγο αυτό, για παράδειγμα, ένας Γερμανός ή ένας Πολωνός μπορούν χωρίς βίζα να αναζητήσουν δουλειά στη Νορβηγία και μια γερμανική οικοδομική εταιρεία να καταθέσει αιτήσεις για να αναλάβει έργα. Το 75% των ευρωπαϊκών οδηγιών ισχύουν στη Νορβηγία ενώ 6.000 ευρωπαϊκοί νόμοι έχουν επικυρωθεί. Ακόμη η Νορβηγία για να μπορεί να παίρνει μέρος στα επιστημονικά προγράμματα ανταλλαγών, όπως τα Erasmus, Galileo και Copernicus, καταβάλλει κάθε χρόνο 447 εκατομμύρια ευρώ. Επιπλέον 388 εκατομμύρια ευρώ διοχετεύονται σε ένα ειδικό ταμείο για τις φτωχότερες χώρες ενώ χρήματα καταβάλλει και για την συνεργασία σε θέματα δικαιοσύνης και ασφάλειας. Για όλους αυτούς τους λόγους πολλοί πιστεύουν ότι η Νορβηγία ανήκει στην ΕΕ χωρίς όμως δικαίωμα ψήφου.

Το πετρέλαιο την κάνει ξεχωριστή…

Υπάρχουν όμως θέματα όπως η αγροτική πολιτική και η αλιεία που οι Βορειοευρωπαίοι θέλουν να αποφασίζουν μόνοι τους. Οι συνέπειες είναι υψηλοί φόροι στα εισαγόμενα προϊόντα που ανταγωνίζονται τα εγχώρια. «Όταν βγαίνουν στην αγορά τα τριαντάφυλλα από τη Νορβηγία πρέπει να πληρώνω 250% φόρο για τα εισαγόμενα από την Αφρική», λέει ένας ανθοπώλης από το Όσλο. Ο ίδιος θα προτιμούσε η Νορβηγία να ήταν κανονικό μέλος της ΕΕ διότι η αγορά θα ήταν μεγαλύτερη, όπως και ο ανταγωνισμός. Θα έπεφταν οι τιμές και θα μπορούσε να κερδίσει περισσότερα.

Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, για τις ξένες εταιρείες επίσης δεν είναι εύκολο να δραστηριοποιηθούν στη νορβηγική αγορά. «Το γραφειοκρατικό κομμάτι είναι πολύ σύνθετο», λέει ο πρόεδρος του γερμανονορβηγικού εμπορικού επιμελητηρίου Νόρμπερτ Πέτσκα.

Για την Νορβηγία, τη χώρα των μόλις πέντε εκατομμυρίων κατοίκων με τα πλούσια κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου δεν είναι δύσκολο να πει όχι στην ΕΕ. Ο τομέας του πετρελαίου συνεισφέρει το 15% στο ΑΕΠ της χώρας ετησίως. Ακόμα το 20% των δημόσιων εσόδων προέρχεται από αυτό τον τομέα.

Για αυτό τον λόγο πιθανότατα η Νορβηγία δεν μπορεί να αποτελέσει πρότυπο για τη Βρετανία, πιστεύει ο πρόεδρος του γερμανονορβηγικού εμπορικού επιμελητηρίου Νόρμπερτ Πέτσκα. «Η Νορβηγία πληρώνει υψηλό τίμημα για τις σχέσεις αυτές με την ΕΕ. Δεν είμαι βέβαιος πως η Βρετανία θα ήθελε κάτι τέτοιο» λέει ο Νόρμπερτ Πέτσκα και συμπληρώνει: «Είδαμε στην ΕΕ ότι η Βρετανία θέλει όλο εξαιρέσεις και δεν νομίζω πως οι μικρές χώρες της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών έχουν διάθεση για κάτι τέτοιο».

Πηγή: sofokleousin.gr




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *