Σοκ από ΔΝΤ: Ζητά περικοπές συντάξεων 1,8 δισ. ευρώ

ΜΑΞΙΜΟΥ
Η Αθήνα, δείχνει να παραδέχεται πρόβλημα στις διαπραγματεύσεις των Βρυξέλλες, αφού με άτυπη ενημέρωση από πηγές του Μαξίμου προτάσσει ότι η Kυβέρνηση δεν θα δεχθεί μείωση σε μισθούς και συντάξεις, ούτε και επιβολή κανενός «υφεσιακού μέτρου», όπως την προτεινόμενη αύξηση κατά 10% του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Τονίζοντας την ευθέως εκδηλωθείσα αντίθεσή της σε μέτρα που λέγει ότι τίθενται πάλι στο τραπέζι από τους πιστωτές, και δη από το ΔΝΤ, η Kυβέρνηση σαφώς προδιαθέτει την απόρριψή τους σε περίπτωση που δεν αποσυρθούν.

«Η Kυβέρνηση επαναλαμβάνει, σε όλους τους τόνους, ότι δεν θα δεχτεί ποτέ καμία μείωση σε συντάξεις και μισθούς ή αυξήσεις, μέσω του ΦΠΑ, σε προϊόντα πρώτης ανάγκης, όπως για παράδειγμα το ηλεκτρικό ρεύμα. Κανένα υφεσιακό μέτρο που θα υπονομεύει την ανάπτυξη –το πείραμα αρκετά κράτησε», αναφέρει το άτυπο κείμενο που εστάλη από πηγές του Μαξίμου προς εκπροσώπους των ΜΜΕ.

Οι ίδιες πηγές, που είναι γνωστό ότι έχουν απευθείας πλροφόρηση από τους μετέχοντες από ελληνικής πλευράς στην διαπραγμάτευση των Βρυξελλών, αποκαλύπτουν ότι «το ΔΝΤ επιμένει να ζητά περικοπές συντάξεων ύψους 1% του ΑΕΠ, δηλαδή 1,8 δισ. ευρώ το χρόνο, και άλλο ένα 1% (ακόμα, δηλαδή, 1,8 δισ. ευρώ) από την αύξηση του ΦΠΑ».

Αυτά τα μέτρα, η Kυβέρνηση αφήνει να εννοηθεί ότι δεν μπορεί να τα αποδεχτεί, αφού «αφορούν τα λαϊκά στρώματα και τους εργαζόμενους και αποδεδειγμένα οδηγούν σε νέο κύκλο ύφεσης».

Παρόλα αυτά, οι πρωθυπουργικοί κύκλοι θέλουν να υπογραμμιστεί ότι η αντιπροσωπεία της ελληνικής Κυβέρνησης, που «έχει καταθέσει τις προτάσεις της έγκαιρα (01.06.2015), όπως και δύο επεξεργασμένα κείμενα που αφορούν την βιωσιμότητα του χρέους και το δημοσιονομικό κενό», παραμένει σε ετοιμότητα για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και την επίτευξη της αμοιβαίας επωφελούς συμφωνίας.

Υπενθυμίζεται ότι το ελληνικό κλιμάκιο στις Βρυξέλλες (Δραγασάκης, Παππάς, Τσακαλώτος και Χουλιαράκης) παρέδωσε στους εταίρους και δανειστές συμπληρωματικές προτάσεις που κατά την Κυβέρνηση, καλύπτουν πλήρως το δημοσιονομικό κενό και τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Η Αθήνα θεωρεί-αλλά οι εταίροι ήδη εξέφρασαν δυσαρέσκεια και διαφωνία- ότι οι προτάσεις που προσκομίζει, «ανοίγουν το δρόμο για την τελική συμφωνία που θα καλύπτει τους τρεις πυλώνες –δημοσιονομικό, χρηματοδοτικό και αναπτυξιακό».

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ, ΚΥΠΕ-CNA, mignatiou.com

Άλλες Πηγές

Άλλες Πηγές




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *