Search
Wednesday 10 August 2016
  • :
  • :

Σημαντικές συμφωνίες για την Τουρκική αμυντική Βιομηχανία στο Farnborough

SOM MISSILE
Η Roketsan, κρατική βιομηχανία κατασκευής πυραύλων της Τουρκίας,  υπέγραψε δυο σημαντικές συμφωνίες στο πλαίσιο της αεροδιαστημικής έκθεσης Farnborough στην Αγγλία. Η πρώτη αφορά το τον πύραυλο SOM-J (κατηγορίας κρουζ) στα F-35 της αμερικανικής Lockheed Martin, που θα πάρει και η Πολεμική Αεροπορία της Τουρκίας (ΤΗΚ) και η δεύτερη την τοποθέτηση κατευθυνόμενης βόμβας με λέιζερ στο μεταγωγικό C 295 της Airbus.

Το πυραυλικό σύστημα SOM έχει σχεδιαστεί, αναπτυχθεί και θα κατασκευαστεί από τις τουρκικές εταιρίες  Roketsan και Tubitak SAGE και έχει τα εξής χαρακτηριστικά: είναι αυτόνομο, παντός καιρού, μακρού βεληνεκούς, χαμηλής παρατηρησιμότητας και υψηλής ακριβείας.  Σήμερα έχει ολοκληρωθεί για τα μαχητικά F-16 (CCIP και Block 40) και τα εκσυγχρονισμένα F-4E 2020 της THK.

Ο SOM-J, που αναφέρεται στη συμφωνία, αποτελεί  μια μικρότερη έκδοση του πυραύλου μακρού πλήγματος αέρος-επιφανείας SOM της Roketsan,

ειδικά τροποποιημένος για να χωρά στις εσωτερικές αποθήκες του F-35, όμως διατηρεί την εμβέλεια των περίπου 100 ναυτικών μιλίων σύμφωνα με τη Roketsan.

Η Τουρκία φιλοδοξεί να πραγματοποιήσει την πρώτη δοκιμαστική πτήση πριν το τέλος του 2016, ενώ επιθυμεί να πουλήσει τον SOM-J  και στις άλλες χώρες που έχουν F-35.

H έτερη συμφωνία της Roketsan με την Airbus αφορά την τοποθέτηση της κατευθυνόμενης βόμβας (με λέιζερ Teber) και τους πυραύλους Cirit και Lumitas στο στρατιωτικό μεταγωγικό αεροσκάφος. Με τον εξοπλισμό αυτό το C295,  θα μετατραπεί σε gun ship. Στο πλαίσιο  αυτό δεν αποκλείεται η Άγκυρα να επιχειρήσει να τοποθετήσει τη συγκεκριμένη βόμβα και τους πυραύλους στα CN-235 που διαθέτει.

Ωστόσο η Τουρκία συνεχίζει να εξοπλίζεται με δικά της πυραυλικά συστήματα γεγονός που την καθιστά κυρίαρχο πλέον στο Αιγαίο. Τόσο με την υπεροπλία που διαθέτει (καθώς η πτωχευμένη Ελλάδα, ασχολείται με τον «ανθρωπισμό» αναφορικά με τους παρανόμως εισερχομένους αλλοδαπούς – και τη δήλωση του αρμοδίου υπουργού κ.Μουζάλα ότι δεν ξέρει που πήγαν περίπου 60 εκατ ευρώ που δόθηκαν σε ΜΚΟ, όσο δηλαδή κοστίζει ένα νέο μαχητικό γενιάς 4++) όσο και με τις προκλήσεις και την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στο Αρχιπέλαγος καθιερώνεται με την υπεροπλία της ως βασικός διαχειριστής στο Αρχιπέλαγος.




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *