Search
Friday 5 August 2016
  • :
  • :
Επικαιρότητα

Σε κατάσταση επιφυλακής για κύματα προσφύγων

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Σε κατάσταση επιφυλακής για κύμα προσφύγων λόγω της πολιτικής αστάθειας στη Τουρκία μετά την απόπειρα πραξικοπήματος βρίσκονται τις τελευταίες τρεις ημέρες οι ελληνικές διωκτικές Αρχές.

Ειδικότερα στο Αιγαίο οι λιμενικές αρχές βρίσκονται σε διαρκή επαγρύπνηση καθώς αξιωματικοί του Λ.Σ. εκτιμούν πως η πολιτική αστάθεια στη Τουρκία ενδεχομένως να οδηγήσει πολλούς πρόσφυγες να μπουν σε βάρκες για να κατευθυνθούν προς τα ελληνικά νησιά εκμεταλλευόμενοι και τις καλές καιρικές συνθήκες. Υπενθυμίζεται πως ένα από τα θέματα που συζήτησαν στην έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ήταν η διαχείρηση αυξημένων ροών προσφύγων από τα τουρκικά παράλια προς τα νησιά του Αιγαίου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Σάμο για πρώτη φορά μετά από πολλές μέρες πέρασε μια βάρκα με 22 άτομα και επιχειρηματίες του νησιού που δραστηριοποιούνται στο τομέα του τουρισμού μιλώντας στο «Βήμα» εξέφραζαν προβληματισμό καθώς όπως έλεγαν κυρίως λόγω του προσφυγικού έχουν μεγάλη μείωση στις αφίξεις τουριστών σε σχέση με πέρυσι.

Εν τω μεταξύ για έκτη συνεχή μέρα πέρασαν στη Λέσβο βάρκες με μετανάστες και πρόσφυγες.

Ειδικότερα, χθες Κυριακή και έως σήμερα Δευτέρα νωρίς το πρωί, στη βόρεια Λέσβο πέρασαν δυο βάρκες με 54 άτομα αυξάνοντας σε 3.014 τον αριθμό των εγκλωβισμένων στο νησί. Αντίθετα στη Χίο δεν πέρασε κανένας πρόσφυγας ή μετανάστης.

Σήμερα Δευτέρα το πρωί, στη Λέσβο σε εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας βρίσκονταν εγκλωβισμένοι 3014 πρόσφυγες και μετανάστες, στη Χίο 2480 και στη Σάμο 1081. Συνολικά, στα νησιά του βορείου Αιγαίου βρισκόταν 6.575 άτομα τα οποία στο σύνολο τους έχουν αιτηθεί τη χορήγηση ασύλου.

Ακόμη, σύμφωνα με τα στοιχεία του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης σε όλη τη χώρα βρίσκονται 57.258 πρόσφυγες.

Πηγή: tovima.gr, Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *