Επικαιρότητα

Σε απεργία επ’ αόριστον οι εργαζόμενοι στην Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου

ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΛΟΝΔΙΝΟΥ
Έπειτα από δεκάδες στάσεις εργασίας που πραγματοποίησαν φέτος, οι εργαζόμενοι στην Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου ξεκίνησαν την Τρίτη απεργία επ’ αόριστον, διαμαρτυρόμενοι στα σχέδια ιδιωτικοποίησης του ιδρύματος.

Τα μέλη του συνδικάτου PCS των εργαζομένων της Εθνικής Πινακοθήκης είχαν ήδη απεργήσει τον Φεβρουάριο και τον Απρίλιο για να καταγγείλουν την ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών που παρέχονται στους επισκέπτες του μουσείου.

Ο νέος διευθυντής του μουσείου, ο Γκαμπριέλε Φινάλντι, πρώην αναπληρωτής διευθυντής του Πράδο της Μαδρίτης, ανακοίνωσε στα τέλη Ιουλίου την υπογραφή ενός πενταετούς συμβολαίου με την ιδιωτική εταιρεία Securitas. Αυτή θα ασχολείται πλέον με την υποδοχή των επισκεπτών και την ασφάλεια των έργων που εκτίθενται. Το θέμα αφορά περίπου 300 θέσεις εργασίας.

Παρόλο που η διοίκηση της Πινακοθήκης επιμένει ότι δεν απειλείται καμιά θέση εργασίας, ο επικεφαλής του συνδικάτου PCS Μαρκ Σερβότκα εκτιμά ότι η ιδιωτικοποίηση αυτή ενδέχεται «να βλάψει την παγκόσμια φήμη» του ιδρύματος.

Οι κινητοποιήσεις του συνδικάτου γίνονται με την υποστήριξη του Τζέρεμι Κόρμπιν, του πιο αριστερού υποψηφίου για την ηγεσία του Εργατικού Κόμματος, ο οποίος κατήγγειλε την «αδιαλλαξία» της διεύθυνσης της Πινακοθήκης και ζήτησε να επανεξετασθεί το σχέδιο ιδιωτικοποίησης.

Στη διάρκεια της απεργίας, κάποιες αίθουσες της Πινακοθήκης θα παραμείνουν κλειστές, ενώ ματαιώνονται πολλά εκπαιδευτικά εργαστήρια.

Στην Εθνική Πινακοθήκη, η οποία είναι ανοικτή 361 ημέρες το χρόνο στην πλατεία Τραφάλγκαρ, εκτίθεται μια εκτεταμένη συλλογή πινάκων ζωγραφικής που χρονολογούνται από τον 13ο έως τον 19ο αιώνα. Κάθε χρόνο υποδέχεται περισσότερους από έξι εκατ. επισκέπτες.

Χρήστος Καράμπελας

Χρήστος Καράμπελας

Δημοσιογράφος


Βιογραφικό…




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *