Search
Τρίτη 12 Απρίλιος 2016
  • :
  • :
Επικαιρότητα

Ρεκόρ διακρίσεων για την Τζούντι Ντεντς στα βρετανικά θεατρικά βραβεία

ΤΖΟΥΝΤΙ ΝΤΕΤΣ
Το όγδοο της βραβείο Olivier απέσπασε το βράδυ της Κυριακής η Τζούντι Ντεντς, σημειώνοντας ρεκόρ διακρίσεων στον θεσμό των βρετανικών θεατρικών βραβείων, που θεσπίστηκε στη μνήμη του Λόρενς Ολίβιε.

Η 81χρονη ηθοποιός απέσπασε το βραβείο Β΄ γυναικείου ρόλου για την ερμηνεία της στη «Χειμωνιάτικη Ιστορία» (The Winter’s Tale). Είναι η πρώτη ηθοποιός που κερδίζει το όγδοο Olivier, ξεπερνώντας σε αριθμό ακόμα και έργα που βραβεύτηκαν σε πολλαπλές ξεχωριστές κατηγορίες.

«Κυρίες και κύριοι, είμαι εντελώς έξαλλη, καθώς είχα βάλει στοίχημα με τον εγγονό μου, το οποίο τώρα έχασα και δεν θα με αφήσει ποτέ να το ξεχάσω» είπε η Ντεντς, παραλαμβάνοντας το βραβείο.

«Το ξέρω ότι όλοι λένε τι υπέροχα που πέρασαν όταν έκαναν κάτι, αλλά αυτή τη φορά μπορώ να πω πραγματικά πως ήταν μια αξιομνημόνευτη εποχή για μένα στο “Winter’s Tale”».

Όταν ρωτήθηκε σχετικά με το αν σχεδιάζει να μειώσει τους εντατικούς ρυθμούς με τους οποίους εργάζεται, η Ντεντς απάντησε: «Ποιος θέλει να πάει πιο αργά; Όχι, θέλω να εργάζομαι. Αλλιώς είναι σαν να παρκάρεις το αυτοκίνητο στο γκαράζ. Δεν θα μπορέσεις να το βάλεις μπροστά ποτέ ξανά».

Η Ντεντς  έχει αποσπάσει για τις ερμηνείες της τα εξής βραβεία: 1977 για τον «Μάκβεθ», 1980 για το «Juno and the Paycock», 1983 για το «Pack of Lies», 1987 για τον σαιξπηρικό «Αντώνιος και Κλεοπάτρα», 1995 για το «A Little Night Music», 1996 για το «Absolute Hell», ενώ το 2004 τιμήθηκε με ειδικό βραβείο.

Όσον αφορά στα υπόλοιπα βραβεία, η Ντεζίν Γκόου απέσπασε το βραβείο Α΄ γυναικείου ρόλου. Στην ομιλία της η ηθοποιός μίλησε για τον αποκλεισμό των έγχρωμων συναδέλφων της από τα βραβεία, και αναφέρθηκε σε ηθοποιούς που έδωσαν σημαντικές ερμηνείες την προηγούμενη χρονιά αλλά λόγω του χρώματός τους δεν εμφανίστηκαν σε καμία κατηγορία.

Ο Κένεθ Κράνχαμ απέσπασε το βραβείο Α΄ ανδρικού ρόλου για την ερμηνεία του στον «Πατέρα» του Φλοριάν Ζελέρ, υποδυόμενος έναν άνθρωπο που πάσχει από τη νόσο  Αλτσχάιμερ, ενώ το Β΄ βραβείο ερμηνείας κέρδισε ο Μαρκ Γκάτις για την ερμηνεία του στο «Τρεις ημέρες στην εξοχή», μια διασκευή του έργου του Ιβάν Τουργκένιεφ.

Το Chichester Festival Theatre’s West End απέσπασε το βραβείο της καλύτερης παραγωγής για το «Gypsy» με την Ιμέλντα Στόντον, η όποια κέρδισε και βραβείο καλύτερης γυναικείας ερμηνείας σε μιούζικαλ, ενώ το Εθνικό Θέατρο έφυγε με τέσσερα βραβεία για την παράσταση «Black Bottom» σε σκηνοθεσία Ρούφους Νόρις. Το βραβείο σκηνοθεσίας απέσπασε ο Ρόμπερτ Ίκε για την «Ορέστεια» που παρουσιάστηκε στο Almeida.




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *