Search
Friday 5 August 2016
  • :
  • :
Επικαιρότητα

Πώς λειτουργούσε η μαφία των ναρκωτικών στα Εξάρχεια

Με κανόνες εμπορικής επιχείρησης, αλλά και με τους σκληρούς κανόνες του υποκόσμου, λειτουργούσε εδώ και χρόνια η μαφία των ναρκωτικών στα Εξάρχεια, την οποία αποτελούσαν κυρίως Αλβανοί, μεταξύ των οποίων, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, είναι και δύο πρώην μέλη του UCK.

Η εγκληματική οργάνωση, η οποία είχε τον αποκλειστικό έλεγχο της διακίνησης ναρκωτικών στα Εξάρχεια και είχε γίνει το φόβητρο της περιοχής τα τελευταία τουλάχιστον επτά χρόνια, εξαρθρώθηκε χθες, Δευτέρα, από την Ασφάλεια Αττικής, μετά από μια ευρείας κλίμακας οργανωμένη επιχείρηση, κατά την οποία συνελήφθησαν 14 μέλη της σπείρας και συγκεκριμένα εννέα Αλβανοί, ηλικίας 24 έως 45 ετών, ένας υπήκοος Πολωνίας ηλικίας 23 ετών και τέσσερις Έλληνες, (δύο άνδρες ηλικίας 27 και 30 ετών και δύο γυναίκες ηλικίας 22 και 23 ετών). Επίσης συνελήφθη ένας ακόμα 20χρονος Έλληνας που δεν σχετίζεται με την εγκληματική οργάνωση, αλλά βρέθηκαν στην κατοχή του ναρκωτικά και όπλα – και αναζητούνται άλλοι τρεις Αλβανοί.

Κατά την αστυνομική επιχείρηση, που συμπεριέλαβε έρευνες και σε άλλες περιοχές, όπως Νέα Ιωνία, Γκύζη και Δάφνη, κατασχέθηκαν συνολικά 17, 5 κιλά ακατέργαστης κάνναβης (εκ των οποίων τα 16,7 κιλά ήταν κατανεμημένα σε 3.722 μικροσυσκευασίες – δόσεις έτοιμες για πώληση) και 155 γραμμάρια κοκαΐνης.

Επίσης κατασχέθηκαν το χρηματικό ποσό των 4.415 ευρώ, ένα πιστόλι, 27 φυσίγγια, δύο αυτοκίνητα, δύο μοτοσυκλέτες 23.316 κενές νάιλον συσκευασίες κατάλληλες για την συσκευασία – τυποποίηση των προς διάθεση ναρκωτικών ουσιών, 208 αποδείξεις πληρωμής κερδισμένων δελτίων τυχερών παιγνίων συνολικού ποσού 162.307,69 ευρώ, ζυγαριές ακριβείας, σιδερογροθιά, ένα μαχαίρι και άλλα πειστήρια.

Από την αστυνομική έρευνα, διαπιστώθηκε ότι με τα κερδισμένα δελτία τυχερών παιχνιδιών, τα οποία αγόραζαν τα μέλη της σπείρας, γινόταν το ξέπλυμα του βρώμικου χρήματος από το εμπόριο των ναρκωτικών.

Σύμφωνα με αρμόδιους αξιωματικούς, η Ασφάλεια Αττικής ασχολείται με την συλλογή στοιχείων σχετικά με την μαφία των ναρκωτικών στα Εξάρχεια εδώ και περίπου έξι μήνες, και η επιχείρηση δεν έγινε με αφορμή την ανάληψη ευθύνης από τις Ένοπλες Ομάδες Πολιτοφυλάκων, για την δολοφονία του 36χρονου Αιγύπτιου με το παρατσούκλι Χαμπίμπι, πριν από ένα μήνα στην οδό Θεμιστοκλέους.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, η δολοφονία αυτή ήταν μία από τις αιτίες που μπήκε σε προτεραιότητα η «κάθαρση» στα Εξάρχεια. Αυτή η ενέργεια πάντως δεν ήταν η μόνη αιματηρή επίθεση. Στο παρελθόν είχε γίνει απόπειρα σε βάρος του αρχηγού της μαφίας των Εξαρχείων, ο οποίος ήταν ένας 32χρονος Αλβανός, από έναν άλλον Αλβανό αντίπαλης ομάδας, 29 ετών, ο οποίος δολοφονήθηκε με καλάσνικοφ λίγο αργότερα, το Νοέμβριο 2013, στην συμβολή των οδών Θεμιστοκλέους και Κωλέτη.

Κατά τη διάρκεια των πολύμηνων παρακολουθήσεων, είχαν εντοπιστεί οι κρυψώνες της οργάνωσης, οι οποίες ήταν όλες μέσα στα Εξάρχεια και μάλιστα κοντά στα σημεία που γίνονταν οι αγοραπωλησίες ναρκωτικών.

Όπως έγινε γνωστό από την ΕΛ.ΑΣ, η εγκληματική οργάνωση είχε χωρίσει τα Εξάρχεια σε τέσσερις τομείς, όπου γινόταν η πώληση των ναρκωτικών: Στο λόφο του Στρέφη, την πλατεία Εξαρχείων, την γωνία Μάνης και Μεσολογγίου και την περιοχή πίσω από το υπουργείο Πολιτισμού.

Επίσης, η οργάνωση ήταν χωρισμένη και σε τμήματα, που το καθένα είχε συγκεκριμένο ρόλο, ως εξής:

-Ο κεντρικός πυρήνας, αποτελείτο από 27χρονο υπήκοο Αλβανίας, ο οποίος ήταν επιφορτισμένος με την ανεύρεση προμηθευτών και επιπροσθέτως με την προσωρινή φύλαξη των παράνομων εσόδων από την πώληση των ναρκωτικών, ενώ αναλάμβανε και χρέη διεύθυνσης και συντονισμού της οργάνωσης, όταν ο αρχηγός βρισκόταν στο εξωτερικό.

-Δύο Αλβανοί, ηλικίας 42 και 45 ετών είχαν την διαχείριση των αποθηκευτικών χώρων φύλαξης των ναρκωτικών, καθώς επίσης το συντονισμό, τον έλεγχο και την εποπτεία των διακινητών στα σημεία διακίνησης,

-Δύο επίσης υπήκοοι Αλβανίας ηλικίας 27 και 40 ετών είχαν αναλάβει την τυποποίηση των προς διακίνηση ναρκωτικών, καθώς και την φύλαξη – απόκρυψη ποσοτήτων ναρκωτικών. – Ένας 22χρονος ομοεθνής τους, είχε αναλάβει την συλλογή των εσόδων από τους πωλητές των ναρκωτικών και τη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών στη συμβολή των οδών Μάνης και Μεσολογγίου και – Ένας 24χρονος, επίσης Αλβανός υπήκοος, είχε αναλάβει την προμήθεια ναρκωτικών ουσιών στους διακινητές που δραστηριοποιούντο στην περιοχή του Λόφου Στρέφη, καθώς και τη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών στην περιοχή που βρίσκεται πίσω από το υπουργείο Πολιτισμού στα Εξάρχεια. Άλλα δε μέλη της οργάνωσης είχαν αναλάβει την πώληση των ναρκωτικών στα σημεία διακίνησης.
Τα μέλη της οργάνωσης στα οποία είχε ανατεθεί η πώληση των ναρκωτικών, ορίζονταν σε βάρδιες με συγκεκριμένο ωράριο και εποπτεύονταν από τα ανώτερα στην ιεραρχία μέλη. Για τις διακινηθείσες ποσότητες ναρκωτικών και τα παράνομα έσοδα από την πώλησή τους, γινόταν περιοδικά, κατ’ εντολή του αρχηγού της οργάνωσης, λογιστικός απολογισμός.

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία, για τα κατά περίπτωση αδικήματα της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση και παραβάσεις της νομοθεσίας περί εξαρτησιογόνων ουσιών, περί πρόληψης και καταστολής της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, περί όπλων και περί αλλοδαπών – και οδηγούνται στον εισαγγελέα.

ΠΗΓΗ news.in.gr,με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *