Search
Tuesday 20 December 2016
  • :
  • :

ΠΓΔΜ: Δεν έχει ξεκαθαρίσει το μετεκλογικό τοπίο

FYROM
Με το κόμμα του επί τρεις φορές πρωθυπουργού Νικολα Γκρουεφσκι VMRO DPMNE να έρχεται με βάση τα επίσημα στοιχεία της Κεντρικής Εκλογική Επιτροπής, πρώτο, με μικρή όμως διάφορα από το σοσιαλδημοκρατικό SDSM του Ζόραν Ζαεφ, το μετεκλογικό τοπίο δεν δείχνει να ξεκαθαρίζει στην ΠΓΔΜ μετά την χθεσινή ψηφοφορία.

Το ενδιαφέρον πλέον στρέφεται στον αριθμό των εδρών που καταλαμβάνουν τα κόμματα που εισέρχονται στο νέο κοινοβούλιο και κυρίως οι δυο μονομάχοι οι οποίοι θα επωμισθούν το φορτίο του σχηματισμού κυβέρνησης.

Επ αυτού τόσο το κόμμα του Νικολα Γκρουεφσκι όσο και εκείνο του Ζοραν Ζαεφ, προέβησαν σε διαφορετικές εκτιμήσεις , με το VMRO DPMNE να υποστηρίζει ότι θα κερδίσει 51 έδρες έναντι 49 του SDSM και το τελευταίο να ισχυρίζεται πως και οι δυο θα πάρουν από 51.

Όπως και να έχει όμως το θέμα της κατανομής, όποιο από τα δυο μεγάλα κόμματα αναλάβει να σχηματιστεί κυβέρνηση, θα χρειαστεί τις έδρες των Αλβανικών κομμάτων και κυρίως του DUI.

Επ αυτού ο Νικολα Γκρουέφσκι εάν λάβει 51 έδρες, όπως εκτιμάει το κόμμα του, και ο πρώην κυβερνητικός του συνεταίρος, το DUI του Αλι Αχμέτι δέκα, που μέχρι τώρα εμφανίζεται να καταλαμβάνει, τότε αριθμητικά θα μπορούν να συγκροτήσουν κυβερνητική πλειοψηφία.

Όμως ο Αχμέτι στις δηλώσεις του μετά την ανακοίνωση των επίσημων αποτελεσμάτων άφησε ανοιχτό το θέμα λέγοντας πως θα πάει “με κανέναν από τους δυο ή με όλους”.

Με βάση το σύνταγμα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας δέκα μέρες μετά την συγκρότηση σε σώμα του νέου κοινοβουλίου θα δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στο πρώτο κόμμα, όμως οι διεργασίες παρασκηνιακά για τις μετεκλογικές συμμαχίες αναμένεται να αρχίσουν τις επόμενες ώρες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *