Search
Saturday 6 August 2016
  • :
  • :
Επικαιρότητα

Πεδίο εκτόνωσης της πολιτικής πίεσης η συζήτηση για εκλογικό νόμο

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Σε πεδίο εκτόνωσης της πολιτικής πίεσης που αισθάνονται εξαιτίας της ακολουθούμενης μνημονιακής πολιτικής, εξελίσσεται για τους βουλευτές της δικομματικής πλειοψηφίας και ειδικά του ΣΥΡΙΖΑ η κοινοβουλευτική διαδικασία συζήτησης του νέου εκλογικού νόμου. Το νομοσχέδιο, όπως φαίνεται από όλες τις ομιλίες τους, νωρίτερα στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή και από χθες στην Ολομέλεια, αποτελεί ευκαιρία διαρκών «βαρύγδουπων» αναφορών στην Αριστερά και επισημάνσεων περί συνέπειας προεκλογικών λόγων-μετεκλογικών πράξεων: αμφότερα ήταν και είναι, προφανώς, δύσκολο να τα επικαλεστούν σε άλλους τομείς της ακολουθούμενης κυβερνητικής πολιτικής – κυρίως περί τα δημοσιονομικά.

Ενδεικτικά αναφέρονται οι ακόλουθες φράσεις, οι οποίες στην πλειοψηφία τους μοιάζουν σαν να βγαίνουν από εσωκομματικά προετοιμασμένο μοντέλο τοποθετήσεων: «Είναι μια ιστορική στιγμή για τη Δημοκρατία» (Β.Τσίρκας). «Είναι μια σημαντική στιγμή της ελληνικής Βουλής. Ανταποκρινόμαστε σε ένα αίτημα πολλών δεκαετιών της δημοκρατικής Ελλάδας, του δημοκρατικού κόσμου. Είναι μια τομή δημοκρατίας που ξεκινάει η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα σήμερα» (Σωκ. Φάμελλος). «Ιστορική επιλογή για την κυβέρνησή μας. Μείζον διακύβευμα και ανοίγει δρόμους για ανοιχτή και πραγματική Δημοκρατία» (Ι.Γκόλιας). «Το παρόν σχέδιο νόμου είναι μόνο η αρχή μιας μακράς πορείας για τη θεσμική αναγέννηση της χώρας» (Αντ.Μπαλωμενάκης). «Είναι μια ιστορική μέρα. Ημέρα δικαίωσης του κόσμου της Αριστεράς, του κόσμου της δημοκρατίας. Πενήντα χρόνια ο δημοκρατικός λαός μας περίμενε αυτή τη στιγμή». Είμαι «μια ιστορική τομή. Είναι αναγέννηση του πολιτικού συστήματος της χώρας» (Δ.Βίτσας, αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας). «Το νομοσχέδιο σηματοδοτεί την απόφασή μας να πραγματοποιήσουμε όλα όσα εξαγγείλαμε προεκλογικά, ακόμη κι αν δεν μπορούμε να τα κάνουμε μονομιάς. Ό,τι γίνεται εδώ με τον εκλογικό νόμο θα γίνει παντού. Όλα όσα είπαμε θα τα κάνουμε. Δεν θα τα κάνουμε σε μια ημέρα, αλλά θα τα κάνουμε όλα σε βάθος χρόνου τετραετίας» (Ελένη Αυλωνίτου). «Κάνουμε μία επιλογή την οποία θεωρούμε κορυφαία, που έχει δύο βασικά ζητήματα, που συνιστούν και εκφράζουν τη φιλοσοφία μας» (Ι.Μπαλάφας, υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης). «Συζητάμε έναν εκλογικό νόμο που κατοχυρώνει αιτήματα και διακυβεύματα της Αριστεράς αλλά και του γενικότερου προοδευτικού χώρου» (Μαρία Θελερίτη). «Η καθιέρωση του συστήματος της απλής αναλογικής υπήρξε πάγιο και διαχρονικό αίτημα της Αριστεράς» (Γ. Παπαηλιού). «Προσπαθούμε να είμαστε η φωνή της κοινωνίας στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Το νομοσχέδιο αυτό εμβαθύνει τη δημοκρατία στη χώρα μας» (Κ.Μπάρκας). «Εμείς εξακολουθούμε και νομοθετούμε βάσει των αρχών της Αριστεράς. Η απλή αναλογική είναι αίτημα της Αριστεράς εδώ και σαράντα πέντε τουλάχιστον χρόνια» (Ελισσάβετ Σκουφά).

«Ανακούφιση»

Τις περί Αριστεράς τοποθετήσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ «διευκολύνει» στο μέγιστο βαθμό η απόφαση του κόμματος του Ν.Μιχαλολιάκου να απέχει της τελικής ψηφοφορίας. Ως γνωστόν, υπήρχε για καιρό μη ομολογηθείς επισήμως συνυπολογισμός των ψήφων της ΧΑ από πλευράς κυβερνητικής ηγεσίας, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος των 200 «υπέρ» (και έτσι να εκπληρωθεί η συνταγματική πρόβλεψη και να εφαρμοστεί ο νόμος από την αμέσως επόμενη εκλογική αναμέτρηση).

Ωστόσο, πολλοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αισθάνονταν εξαιρετικά άβολα με μια τέτοια «άτυπη» σύμπλευση – κάτι το οποίο κατέστη εμφανές και μέσω των αρνητικών για τον κ. Ν. Βούτση σχολίων σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις, όταν ο Πρόεδρος της Βουλής έλεγε σε συνέντευξη Τύπου ότι δεν υπάρχουν ευπρόσδεκτες και μη ευπρόσδεκτες ψήφοι στη Βουλή, ως απάντηση σε ερώτηση για τις ψήφους των χρυσαυγιτών. Ως τη στιγμή που η ΧΑ ανακοίνωσε την απόφασή της, άπαντες προσπαθούσαν να προετοιμαστούν για να αντιμετωπίσουν «καταγγελίες» της αντιπολίτευσης περί κοινού βηματισμού με της «κυβερνώσας αριστεράς με τη συγκεκριμένη οργάνωση».

«Συνεργασίες»

Ειδικότερο ενδιαφέρον, πάντως, εντοπίζεται και στον προβληματισμό ο οποίος αναπτύσσεται στους κόλπους της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, και σε ό,τι αφορά το μείζον θέμα των (κυβερνητικού προσανατολισμού) συνεργασιών.

Είναι γνωστό ότι αρκετοί αισθάνονται εξαιρετικά άβολα με την ενεργό συνεργασία με τους ΑΝΕΛ και πως την ανέχονται μόνο για λόγους διατήρησης της εξουσίας.

Υπό αυτό το πρίσμα, ξεχωρίζει –σε ό,τι αφορά τα μελλοντικά και την παράμετρο «κυβερνησιμότητα» που τίθεται από την αντιπολίτευση ως επιχείρημα κατά του υπό ψήφιση εκλογικού νόμου- η τοποθέτηση του κ. Δημ. Γάκη: «Δεν μπορώ να μην πω ότι φοβάμαι ή τρέμω στην ιδέα ή στο ενδεχόμενο, αυτή η ιδέα της απλής αναλογικής, της άδολης έκφρασης της λαϊκής βούλησης, να μετατραπεί σε έναν ιδεολογικό κόφτη, ο οποίος θα επιβάλει συνεννοήσεις πολιτικών κομμάτων εντελώς ανομοιογενών. Οι πολιτικοί είναι αυτοί που πρέπει να υλοποιήσουν την κυβερνησιμότητα με τη δική τους πολιτική ευθύνη Αλλιώς, θα μπούμε σε ένα φαύλο κύκλο, ο οποίος δεν θα είναι καλός, δεν θα είναι ευχάριστος, αλλά γι’  αυτό είναι υπεύθυνοι οι πολιτικοί να απολογηθούν για το αποτέλεσμα της χρήσης αυτού του εργαλείου, που η απλή αναλογική δίνει σήμερα» είπε χαρακτηριστικά.

Σε διαφορετικό μήκος κύματος, ο προερχόμενος από τους Οικολόγους-Πράσινους Γ.Δημαράς, σημείωσε: «Είναι αυτονόητο ότι Αριστερά και Οικολογία θα επιδιώξουν στρατηγικές συμμαχίας προοδευτικής κατεύθυνσης, που θα στοχεύουν σε δίκαιη κοινωνία και βιωσιμότητα σε κάθε επίπεδο, τη φύση, την οικονομία και την κοινωνία. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να γίνουν και συμμαχίες με συντηρητικές δυνάμεις, όταν η εθνική ανάγκη το επιβάλλει».

Πηγή: kathimerini.gr




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *