«Παγώνουν» ρευστότητα και συναλλαγές στον αγροτικό τομέα

ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ
Της Ελένης Χρηστίδου

«Πάγο» στις πληρωμές των αγροτών και στη ρευστότητά τους, αλλά και σοβαρές δυσχέρειες στην αλυσίδα της αγροδιατροφικής αλυσίδας αναμένεται να φέρει η απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλει περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων και τραπεζική αργία.

Συγκεκριμένα, προβλήματα ενδέχεται να παρουσιασθούν στην προμήθεια αγροτικών εφοδίων, καθώς οι παραγωγοί θα πρέπει να κάνουν τις συναλλαγές τους με μετρητά, αφού πολλοί προμηθευτές δυσκολεύονται να δώσουν αγροτικά εφόδια με πίστωση.

Επίσης, το κλείσιμο των τραπεζών σημαίνει ότι δε θα είναι δυνατόν να εξαργυρωθούν επιταγές, επομένως όσοι αγρότες και κτηνοτρόφοι οι οποίοι έχουν στα χέρια τους επιταγές εμπόρων ή βιομηχανιών από προϊόντα που έχουν παραδώσει (π.χ. γάλα, φρούτα, λαχανικά κ.ά.), δε θα μπορούν να πάρουν τα χρήματά τους.

Προβλήματα με τη ρευστότητα και τις συναλλαγές τους αναμένεται να αντιμετωπίσουν από τον περιορισμό κίνησης κεφαλαίων και τις κλειστές τράπεζες και οι μεταποιητικές επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού τομέα. Οι επιχειρηματίες του αγροδιατροφικού τομέα θα αδυνατούν να εξυπηρετήσουν υποχρεώσεις τους προς πελάτες του εξωτερικού.

Οι εξαγωγείς δεν θα έχουν πρόβλημα να πουλάνε στο εξωτερικό τα προϊόντα τους (εισαγωγή συναλλάγματος επιτρέπεται), αντίθετα οι εισαγωγείς αναμένεται να έχουν πρόβλημα, καθώς για την εξαγωγή συναλλάγματος θα χρειαστεί έγκριση από την Τράπεζα της Ελλάδας. Οι τράπεζες όσο είναι «κλειστές» δεν θα επιτρέπουν να γίνονται αυτές οι συναλλαγές. Ωστόσο, αν οι εισαγωγείς έχουν κάποιο τραπεζικό λογαριασμό στο εξωτερικό θα μπορούν να κάνουν τις συναλλαγές τους.

Πανελλαδική σύσκεψη συγκαλεί η ΠΑΣΕΓΕΣ

Στο μεταξύ, πανελλαδική σύσκεψη των προέδρων των οργανώσεων μελών της Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας Ενώσεων Γεωργικών Συνεταιρισμών (ΠΑΣΕΓΕΣ) συγκαλεί για την Τετάρτη το πρωί ο πρόεδρός της Τζανέτος Καραμίχας, με θέμα τις καταιγιστικές οικονομικές εξελίξεις και το δημοψήφισμα.

Την ίδια μέρα, το απόγευμα, θα συνεδριάσει εκτάκτως το διοικητικό της ΠΑΣΕΓΕΣ για να εκτιμήσει την κατάσταση ώστε να θωρακιστούν κατά το δυνατόν οι οργανώσεις επιχειρήσεις του συνεταιριστικού κινήματος.

Ειδικοί Συνεργάτες

Ειδικοί Συνεργάτες




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *