Ολονύκτιο θρίλερ στις Βρυξέλλες… Όντως όλα τελειώνουν σήμερα;

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ, ΑΝΓΚΕΛΑ ΜΕΡΚΕΛ, ΦΡΑΝΣΟΥΑ ΟΛΑΝΤ

Φωτογραφία Αρχείου: Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας (2Α) συνομιλεί με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ (3Α) και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ (Δ) σε συνάντηση που είχαν, μετά το τέλος των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης, στη Ρίγα της Λετονίας, ενώ παρίσταται και ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς (Α), την Πέμπτη 21 Μαΐου 2015. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/Andrea Bonetti

Μετά τις 12 τα μεσάνυχτα ξεκίνησε η νέα συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τους Κρ. Λαγκάρντ, Μ. Ντράγκι, Ζ.Κ. Γιούνκερ και Κλ. Ρέγκλινγκ προκειμένου να επιχειρηθεί προσέγγιση των δύο πλευρών και να μην καταγραφεί νέο «ναυάγιο». Η συνάντηση κατέληξε χωρίς αποτέλεσμα…

Λίγο μετά τις 11 χθες το βράδυ ένα μίνι υπουργικό συμβούλιο ήταν σε εξέλιξη καθώς ο πρωθυπουργός είχε διαρκείς συνομιλίες με την ομάδα διαπραγμάτευσης.

Σύμφωνα με την Ημερησία και άλλα ελληνικά ΜΜΕ, η διαπραγμάτευση βρίσκεται στον «αέρα» βρίσκεται μετά την απόρριψη μέρους των ελληνικών προτάσεων από τους θεσμούς αλλά και την απόρριψη από την Αθήνα των ακραίων μέτρων που ζητά το ΔΝΤ.

«Ενημερώσαμε απλά τους υπουργούς για το που βρισκόμαστε”, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γ.ερούν Ντάισελμπλουμ. “Δεν έχουμε ακόμη συμφωνία αλλά είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε εάν χρειαστεί μέσα στη νύχτα. Το Eurogroup θα συγκληθεί και πάλι αύριο (σήμερα) στη 13:00 ώρα Βελγίου», ανέφερε ο Γ. Ντάισελμπλουμ.

«Η σύνοδος των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης που ήταν αφιερωμένη στην Ελλάδα τερματίστηκε λίγο πριν συμπληρωθεί μια ώρα από την έναρξή της και θα επαναληφθεί αύριο (σήμερα) το μεσημέρι», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας Αλεξάντερ Στουμπ.

“Τελείωσε για σήμερα. Το Eurogroup θα συνεχίσει (τις εργασίες του) αύριο (σήμερα) στις 13:00″ τοπική ώρα (14:00 ώρα Ελλάδας), έγραψε στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter ο Στουμπ.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στη συνάντηση που προηγήθηκε του Eurogroup μεταξύ Τσίπρα, Λαγκάρντ, Ντράγκι, Γιούνκερ υπήρξε αδιέξοδο, οι διαφορές με τους δανειστές παραμένουν μεγάλες και δεν γεφυρώθηκε το χάσμα.

Από την πλευρά της κυβέρνησης τονιζόταν ότι θα γίνουν προσπάθειες για συνεννόηση σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο, αύριο Πέμπτη και πριν τη Σύνοδο Κορυφής. Ουσιαστικά το Eurogroup στις 2 το μεσημέρι της Πέμπτης παίρνει χαρακτήρα τελεσιγράφου για συμφωνία ή ρήξη. Αν δεν υπάρξει και τότε πρόοδος τότε πολύ δύσκολα θα γίνει συζήτηση στη Σύνοδο Κορυφής και οι διαπραγματεύσεις θα πάρουν χαρακτήρα δραματικό.

Αδιέξοδο

Την ίδια στιγμή, αξιωματούχος που παίρνει μέρος στις διαπραγματεύσεις δήλωσε ότι δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία με την Ελλάδα, χαρακτηρίζοντας αβέβαιη την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης.

Ειδικότερα ο αξιωματούχος απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με το αν υπήρξε πρόοδος το απόγευμα μεταξύ των δανειστών δήλωσε σύμφωνα με το Reuters: «Παραμένει πολύ αβέβαιο το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα. Δεν έχουμε ακόμα συμφωνία».

Παράλληλα η συνεδρίαση των επικεφαλής οικονομολόγων των υπουργείων Οικονομικών της ευρωζώνης το λεγόμενο EuroWorking Group που συνεδρίασε δεν φαίνεται να είχε κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα και όλες οι αποφάσεις μετατίθενται για το Eurogroup.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το ΔΝΤ συνεχίζει να κρατά σκληρή στάση και να μην θέλει να υποχωρήσει ενώ Ελληνες αξιωματούχοι δήλωναν ότι οι δανειστές εμφανίζονται σα να μη θέλουν να κλείσει η συμφωνία, σα να επιθυμούν κατάρρευση των συνομιλιών και ταπείνωση της ελληνικής κυβέρνησης.

Επιδιώξεις

Ο πρωθυπουργός μετέβη στις Βρυξέλλες με στόχο την άρση του νέου αδιεξόδου που προέκυψε τις τελευταίες ώρες, καθώς φαίνεται να υπάρχουν διαφωνίες από την πλευρά του ΔΝΤ σε σχέση με τις ελληνικές προτάσεις. Το Ταμείο διατηρεί τη σκληρή του στάση και εμφανίζεται αμετακίνητο στις θέσεις του.

Σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους, οι ηγέτες της ΕΕ δεν θα διαπραγματευτούν με την Ελλάδα στην σύνοδο κορυφής της Πέμπτης και επιθυμούν η Αθήνα να καταλήξει σε συμφωνία σήμερα ακόμα και αν χρειαστεί οι συζητήσεις να συνεχιστούν όλο το βράδυ.

«Οι επικεφαλής των χωρών της ΕΕ δεν αναμένεται να διαπραγματευτούν», είπε ο αξιωματούχος που συμμετέχει στις προετοιμασίες για την σύνοδο κορυφής.

«Οι προσδοκίες τους είναι να καλωσορίσουν μια συμφωνία που θα κλείσει στο Eurogroup, ακόμα και αν χρειάζεται οι υπουργοί Οικονομικών να εργαστούν ακόμα και το βράδυ μεταξύ Τετάρτης και Πέμπτης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος.

ΠΗΓΗ: Ημερησία, ΑΠΕ-ΜΠΕ, mignatiou.com

Άλλες Πηγές

Άλλες Πηγές




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *