Search
Friday 5 August 2016
  • :
  • :
Επικαιρότητα

Οκτώ προτάσεις της ΝΔ για τα εγκαταλελειμμένα παιδιά, την αναδοχή και την υιοθεσία

Οκτώ προτάσεις για τα εγκαταλελειμμένα παιδιά, την αναδοχή και την υιοθεσία, παρουσίασαν σε συνέντευξη Tύπου ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης και η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Νίκη Κεραμέως.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση η κ. Κεραμέως είπε πως για τις υιοθεσίες μονογονεϊκών οικογενειών, η ΝΔ τονίζει ότι πάντα προέχει το συμφέρον του παιδιού και από τη στιγμή που υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έχει κανένα πρόβλημα.

Αντίθετα, όμως, για τα ομόφυλα ζευγάρια η ΝΔ τάσσεται κατά, ενώ για τον αριθμό των παιδιών σε σχέση με αυτόν των υποψήφιων θετών γονέων είπε ότι θα μπορούσε να υπήρχε κάλυψη και από το εξωτερικό.

Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε πως πρόκειται για θέματα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε με ευαισθησία και σοβαρότητα, υπογραμμίζοντας πως η κατάσταση στη χώρα μας για την αναδοχή και την υιοθεσία συνεχώς επιδεινώνεται.
Ανέφερε επ’ αυτού, ότι το ποσοστό των υιοθεσιών στην Ελλάδα είναι τέσσερις φορές μικρότερο από το μέσο όρο στην ΕΕ και 10 φορές μικρότερο από τον αντίστοιχο μέσο όρο στις ΗΠΑ.

Είπε επίσης ότι υπάρχει μακροχρόνια αναμονή για τα ζευγάρια που επιθυμούν να υιοθετήσουν, που φτάνει μέχρι και τα 7 χρόνια, ενώ μίλησε για δαιδαλώδεις διαδικασίες, διαφθορά και δράση κυκλωμάτων παράνομης εμπορίας παιδιών.

«Τα τελευταία χρόνια έχουμε μείωση των υιοθεσιών στη χώρα μας κατά 50%» ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης, μιλώντας για μια πραγματικότητα που πρέπει να αλλάξει.

Ο κ. Χατζηδάκης έκανε λόγο για παρεμβάσεις ουσίας, πολλές εκ των οποίων δεν απαιτούν χρήματα, και θα κάνουν καλύτερη την καθημερινότητα και το κράτος, δίνοντας ελπίδα σε χιλιάδες συμπολίτες μας.

«Προχωρούμε μπροστά, έχουμε μάθει από δικά μας λάθη και από λάθη άλλων. Στηριζόμαστε στις διεθνείς πρακτικές και σε ένα πρόγραμμα λογικής και ευαισθησίας» τόνισε ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Η Νίκη Κεραμέως, που παρουσίασε αναλυτικά τις προτάσεις της ΝΔ, τόνισε ότι δεν υπάρχουν μόνο τα δημοσιονομικά θέματα και πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει ιδιαίτερη ευαισθησία για αυτά τα ζητήματα.

Για δαιδαλώδη και χρονοβόρα διαδικασία που πολλές φορές οδηγεί τους υποψήφιους γονείς και αναδόχους σε παραίτηση, μίλησε και η κ. Κεραμέως. «Η κατάσταση επιδεινώνεται από τη δράση κυκλωμάτων παράνομης υιοθεσίας βρεφών» είπε και ενδεικτικά ανέφερε πως το 2012 έγιναν 543 υιοθεσίες και το 2015 έγιναν αντίστοιχα 271.

Πρόσθεσε πως με προσωπική παρέμβαση και εμπλοκή του Κυριάκου Μητσοτάκη, έγιναν κινήσεις ώστε να διαμορφωθεί πληρέστερη εικόνα για την κατάσταση και να βγουν συμπεράσματα που οδήγησαν στις προτάσεις της ΝΔ.

Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της ΝΔ κατήγγειλε ότι υπάρχει κατακερματισμός και επικάλυψη αρμοδιοτήτων ανάμεσα σε δομές και φορείς, καθώς και ανυπαρξία συντονισμού μεταξύ τους.

Επίσης, δεν υπάρχει ενιαία λίστα υποψηφίων αναδόχων και υποψηφίων θετών γονέων, καθώς και λίστα ανηλίκων προς αναδοχή και υιοθεσία, είναι υποστελεχωμένα τα ιδρύματα προστασίας παιδιών και δεν επαρκούν οι εισαγγελείς ανηλίκων και τέλος επεσήμανε ότι είναι λίγα τα παιδιά προς υιοθεσία, σε σχέση με τον αριθμό των γονέων που επιθυμούν να υιοθετήσουν.

Οι προτάσεις της ΝΔ είναι οι εξής:

-Σύσταση πανελλαδικού συντονιστικού οργάνου και λειτουργία πανελλαδικής τηλεφωνικής γραμμής για την έγκαιρη δήλωση εγκατάλειψης ανηλίκων.
-Λειτουργία τριών ηλεκτρονικών εθνικών μητρώων: Εθνικού μητρώου ανηλίκων προς αναδοχή και προς υιοθεσία, μητρώου εγκεκριμένων υποψηφίων αναδόχων και μητρώο υποψηφίων θετών γονέων.
-Παρακολούθησηκαι συντονισμό ιδιωτικών υιοθεσιών.
-Αύξηση αριθμού εισαγγελέων ανηλίκων.
-Ενίσχυση υπαρχουσών δομών φιλοξενίας παιδιών και κοινωνικών υπηρεσιών, με στοχευμένη κινητικότητα.
-Ανάπτυξη συνεργασιών με φορείς ιδιωτικού τομέα για τη δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών, για την ενίσχυση και υποστήριξη των υπαρχουσών δομών.
-Δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του θεσμού αναδοχής.
-Επιτάχυνση διαδικασίας υιοθεσίας.
-Υιοθέτηση αυστηρότερων ρυθμίσεων για ιδιωτικές υιοθεσίες.

ΠΗΓΗ news.in.gr,με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *