Επικαιρότητα

Οι Τούρκοι “παίζουν” με τις περιουσίες των προσφύγων… Ένα βήμα μπροστά και δυο πίσω

ΤΟΥΡΚΙΑ
ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Το ενδεχόμενο οι συζητήσεις να κολλήσουν στο περιουσιακό βλέπουν εμπλεκόμενοι, παρά τις περί αντιθέτου δημόσιες διαβεβαιώσεις των πρωταγωνιστών. Ενημερωμένη πηγή ανέφερε στο «Φ» πως το θέμα θα ξεκαθαρίσει εντός Σεπτεμβρίου και πως πολλά ζητήματα, νομικά και πρακτικά θα τεθούν προς συζήτηση τόσο στο επίπεδο των διαπραγματευτών όσο και σε αυτό των Αναστασιάδη και Ακιντζί. Επί του παρόντος οι θέσεις που παρουσιάζονται επιβεβαιώνουν τις διαφωνίες που υπάρχουν.
Πρώτο, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν τα κριτήρια που θα καθορίζουν τα δικαιώματα τόσο των νομίμων ιδιοκτητών όσο και των χρηστών.  Τούτο θεωρείται δύσκολο εγχείρημα δεδομένων των εκατέρωθεν θέσεων για το ποίος θα πρέπει να έχει τον πρώτο λόγο, ιδιοκτήτης ή χρήστης.

Δεύτερο, η ε/κ πλευρά θεωρεί πως θα πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα της ατομικής προσφυγής στη δικαιοσύνη, εντός και εκτός Κύπρου, εάν δεν ικανοποιηθεί ο επηρεαζόμενος από την απόφαση της Επιτροπής για το περιουσιακό. Η τουρκική πλευρά δεν φαίνεται να ευνοεί τα ζητήματα αυτά να λύνονται στα δικαστήρια. Υπενθυμίζεται συναφώς ότι στο σχέδιο Ανάν, απαγορεύονταν οι προσφυγές στο ΕΔΑΔ κι άλλα δικαστικά όργανα και οι αποφάσεις της επιτροπής θεωρούνταν τελεσίδικες.

Τρίτο, στο τραπέζι, χωρίς να υπάρξει ωστόσο κατάληξη, είναι και το θέμα της εναλλακτικής κατοικίας. Δηλαδή, ο επηρεαζόμενος να έχει τη δυνατότητα να αποκτήσει σπίτι/ περιουσία στο ίδιο συνιστών κρατίδιο που διαμένει με παραχώρηση τούτων από το κράτος.

Τέταρτο, η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει διαβεβαιώσει οργανωμένα σύνολα που επηρεάζονται από το περιουσιακό ότι στις συζητήσεις θα τεθεί και το θέμα της απώλειας χρήσης. Το θέμα, βέβαια, είναι ποιος θα πληρώσει τόσο τις αποζημιώσεις όσο και την απώλεια χρήσης, σε περίπτωση βέβαια που αυτό θα συμφωνηθεί. Σημειώνεται ότι ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στο Κυπριακό, ‘Εσπεν Μπαρθ Άιντα ενημερώνοντας πρόσφατα ξένους πρέσβεις στη Λευκωσία, ανέφερε πως το οικονομικό παραμένει πρόβλημα, το κόστος είναι σημαντικό και ότι ο ίδιος αναζητεί επενδυτές.

Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος του Μουσταφά Ακιντζί, κ. Μπαρίς Μπουρτσού, σε δηλώσεις του στην τουρκοκυπριακή εφημεριδα «Κίπρις Πόστασι», ανέφερε πως η Επιτροπή Περιουσιών που θα συσταθεί μετά τη λύση του Κυπριακού, θα προσφέρει θεραπείες «στα δικαιώματα των παλαιών ιδιοκτητών αλλά και των νέων». Ανέφερε πως στόχος της Επιτροπής αυτής θα είναι να βρίσκει λύσεις χωρίς να έρχονται σε αντιπαράθεση «οι πρώην με τους νυν ιδιοκτήτες»( εννοώντας τους νόμιμους με τους χρήστες).  Είπε περαιτέρω πως όλα θα περνούν από την Επιτροπή ακόμη και εάν οι δυο καταλήξουν σε διακανονισμό.

«ΕΝΤΑΞΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗΝ Ε.Ε.»

Ο ΤΟΥΡΚΟΣ υπουργός Ε.Ε., Βολκάν Μποζκίρ σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση που είχε με τον Βρετανό ομόλογό του, Ντέιβιντ Λίντινγκτον, αναφέρθηκε στο Κυπριακό. «Έχουμε εκφράσει την κοινή ικανοποίηση για τη θετική ροή των συνομιλιών στο νησί,» είπε ο Τούρκος αξιωματούχος προσθέτοντας τα εξής, που δείχνουν και τις προσεγγίσεις της Άγκυρας για τη μορφή της λύσης:

«Θα έρθουμε και πάλι μαζί και να αναλάβουμε το πώς μπορούμε να επιταχύνουμε μια λύση, πώς μπορούμε να εξαλείψουμε τα προβλήματα που ενδέχεται να προκύψουν και πώς το νέο καθεστώς της Κύπρου θα ενταχθεί στην ΕΕ»!

Πηγή: mignatiou.com

Άλλες Πηγές

Άλλες Πηγές




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *