Search
Friday 5 August 2016
  • :
  • :
Επικαιρότητα

Οι προτεραιότητες τη Σλοβακικής προεδρίας της ΕΕ

ΣΛΟΒΑΚΙΑ
Η οικονομική σταθερότητα και ενιαία αγορά, η ασφάλεια, το μεταναστευτικό και η πολιτική ασύλου και η ενίσχυση της θέσης της Ευρώπης παγκοσμίως, αποτελούν τις προτεραιότητες της Σλοβακικής Προεδρίας όπως τις παρουσίασε ο πρέσβης της χώρας στην Αθήνα Πίτερ Μίχαλκο. Μάλιστα, ο κ, Μίχαλκο παρουσίασε τις επιδιώξεις της μικρής αυτής χώρας της Κεντρικής Ευρώπης, που ανέλαβε την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τον Ιούλιο μέχρι και το Δεκέμβριο στα ελληνικά.

Ειδικότερα οι προτεραιότητες συνοψίζονται σε τέσσερις τομείς:

  • Οικονομικά Ισχυρή Ευρώπη
    Αυτή περιλαμβάνει την περαιτέρω ολοκλήρωση της οικονομικής και νομισματικής ένωσης, την χρησιμοποίηση ευρωπαϊκών κεφαλαίων για την ανάπτυξη, την τραπεζική ένωση και την καταπολέμηση της φοροαποφυγής.
  • Ενιαία Ευρωπαϊκή Αγορά
    Σε αυτό τον πυλώνα περιλαμβάνεται η ενεργειακή ένωση και επάρκεια, και η ψηφιακή ενιαία αγορά
  • Πολιτική ασύλου και μετανάστευσης
    Στο σημείο αυτή η Σλοβακική προεδρία εστιάζει στην επαναφορά του χώρου Σένγκεν όπως ήταν πριν τις παρεμβάσεις χωρών και κλειστών συνόρων, προστασία των συνόρων και ασφάλεια, «έξυπνα σύνορα» με χρήση σύγχρονων τεχνολογικών μέσων και συμφωνίες με τρίτες χώρες όπως έγινε με την Τουρκία. Ακόμη κοινή ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου, εσωτερική ασφάλεια στην Ένωση και έλεγχο των εξωτερικών συνόρων.
  • Η θέση της Ένωσης στο κόσμο
    Στο πλαίσιο αυτό περιλαμβάνεται η διεθνής ασφάλεια, η ευρωπαϊκή πολιτική γειτονίας με τρίτες χώρες, το εμπόριο και αναπτυξιακή συνεργασία και η ισχυροποίηση των ευρωατλαντικών σχέσεων και η διεύρυνση.

Ο πρέσβης της Σλοβακίας ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το πιο επιτυχημένο σχέδιο στην ιστορία της Ευρώπης, καθώς έφερε ειρήνη, συνεργασία και ευελιξία σε μία ήπειρο που δοκιμάστηκε από καταστροφικούς πολέμους.
Φιλοδοξία, της προεδρίας της Σλοβακίας είναι να αναδειχθεί η σημασία της ΕΕ, να υπάρξει καλύτερη διασύνδεση των κρατών-μελών στην αγορά και να σημειωθεί άμεση και πρακτική εφαρμογή των κοινών σχεδίων για την καλύτερη ποιότητα ζωής των πολιτών.
«Τα καλύτερα αποτελέσματα θα φέρουν πιο κοντά την ΕΕ στους πολίτες», πρόσθεσε ο κ. Μίχαλκο εξηγώντας τη σημασία μίας οικονομικά ισχυρής Ευρώπης, της μεγαλύτερης ανάπτυξης της οικονομίας, της προώθησης των θεσμικών μεταρρυθμίσεων, της συνέχισης και ολοκλήρωσης των σημαντικών σχεδίων σχετικά με την οικονομία, της σύγχρονης ενιαίας αγοράς, της προώθησης των επενδύσεων, της ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, της ανάπτυξης νέων πηγών χρηματοδότησης για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις.

Στο περιθώριο της παρουσίασης ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα Πάνος Καρβούνης ανέφερε ότι επίκειται επέκταση του ονομαζομένου ως σχεδίου Γουνγκέρ (για την ανάπτυξη – και που αφορά και την Ελλάδα) και πέραν του 2017 με επιπλέον πόρους.




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *