Search
Tuesday 13 December 2016
  • :
  • :

Οι πολιτικοί του Καζακστάν θέλουν να δώσουν στην πρωτεύουσα το όνομα του Προέδρου

Nursultan Nazarbayev
Η πρόταση να μετονομαστεί η Αστανά έμεινε ανενεργή σαν μια ανώνυμη δήλωση – προκήρυξη και πέρασε  από τα δύο νομοθετικά σώματα του Κοινοβουλίου την Τετάρτη.

Εάν υλοποιηθεί η επιθυμία των πολιτικών του Καζακστάν, η πρωτεύουσα της χώρας θα μετονομαστεί στο όνομα του μοναδικού Προέδρου από την ανεξαρτησία της και μετά Nursultan Nazarbayev.

Η πρόταση να μετονομαστεί η Αστανά έμεινε ανενεργή σαν μια ανώνυμη δήλωση – προκήρυξη και πέρασε και από τα δύο νομοθετικά σώματα του Κοινοβουλίου την Τετάρτη.

Με μια πρώτη ανάγνωση, η προκήρυξη σκοπό θα έχει να υπογραμμίσει την 25η επέτειο ανεξαρτησίας του Καζακστάν. Με μια πιο προσεκτική ανάγνωση, όμως, φαίνονται τα εγκωμιαστικά σχόλια στην εξαιρετική προσφορά του Nazarbayev. Στην τελευταία παράγραφο της δήλωσης γίνεται η πρόταση για μετονομασία της πρωτεύουσας και άλλων σημαντικών εγκαταστάσεων της χώρας στο όνομα του Προέδρου της Δημοκρατίας του Καζακστάν.

Παρ’ όλα αυτά, η τελική απόφαση εναπόκειται στον ίδιο τον 76-χρονο Πρόεδρο, δήλωσε ο επικεφαλής του Συνταγματικού Συμβουλίου.

Ο Igor Rogov δήλωσε ότι είτε ο Nazarbayev θα προκηρύξει δημοψήφισμα, είτε θα θέσει το ζήτημα στο Κοινοβούλιο προς συζήτηση.  «Δεν μπορώ να πω εάν ο Πρόεδρος θα πάρει μια τέτοια απόφαση», είπε.

Δεν υπήρξε κανένα σχόλιο από το Γραφείο τύπου του Nazarbayev, που κυβερνά το Καζακστάν από το 1989, αρχικά σαν Αρχηγός του Κομμουνιστικού Κόμματος και μετά, την ανεξαρτησία του το 1991, σαν Πρόεδρος.

Ο βουλευτής Kuanysh Sultanov εκτίμησε ότι ο Πρόεδρος θα ανταποκριθεί σ’ αυτήν την πρωτοβουλία μέσα στις επόμενες εβδομάδες.  Άλλος ένας εκπρόσωπος του Κοινοβουλίου, ο Pavel Kazantsev, εκτίμησε ότι η πρωτεύουσα θα μετονομαστεί μέχρι το τέλος του χρόνου.

Πρωτοβουλίες που ενισχύουν την παρακαταθήκη του Nazarbayev δεν είναι ασυνήθεις στο Καζακστάν. To 2010 το Κοινοβούλιο έδωσε τον τίτλο Elbasy [Leader of the Nation] στον Nazarbayev παρέχοντας σε αυτόν και στην οικογένειά του ισόβια ασυλία από κάθε πολιτικό ή ποινικό αδίκημα.  Παρ’ όλο που τυπικά ο Nazarbayev δεν αποδέχθηκε την ασυλία, αυτόματα έγινε νόμος με νομοθετικό διάταγμα.

Την περασμένη εβδομάδα, λίγες ημέρες πριν την προκήρυξη – δήλωση, ένα χαρτονόμισμα των 10.000 τένγκε τυπώθηκε με τη φωτογραφία του Nazarbayev.  Θα κυκλοφορήσει την 1η Δεκεμβρίου, δύο εβδομάδες πριν την επέτειο της Ανεξαρτησίας στις 16 Δεκεμβρίου.

Ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο πιο όνομα θα χρησιμοποιηθεί για την πρωτεύουσα. Το “Nursultan” είναι το πιο δημοφιλές όνομα μωρών στο Καζακστάν τα τελευταία χρόνια και σύμφωνα με τις επίσημες στατιστικές το 2015 ο Πρόεδρος είχε περισσότερο από 38.000 συνονόματους.

“Nazarbayev” ή “Elbasy” είναι δύο ονόματα που επίσης συζητιούνται.

Η Αστανά έχει αλλάξει όνομα αρκετές φορές από την ίδρυση της το 1830, όταν έγινε ο εποικισμός της με το όνομα Akmoly.  Το 1832 η πόλη ονομάσθηκε Akmolinsk, το 1961 μετονομάσθηκε σε Tselinograd και τέλος το 1992 ονομάσθηκε Akmola.

Τον Δεκέμβριο του 1997, η κυβέρνηση όρισε την πόλη σαν την νέα πρωτεύουσα της χώρας στη θέση της Αλμάτι. Τον Μάιο του 1998 ονομάστηκε Αστανά, που στα Καζακικά σημαίνει «Πρωτεύουσα».




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *