Search
Tuesday 20 December 2016
  • :
  • :

Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης DBRS επιβεβαίωσε το αξιόχρεο της Ελλάδας στη βαθμίδα CCC

DBRS
Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης DBRS επιβεβαίωσε στις 9 Δεκεμβρίου το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο της Ελλάδας στη βαθμίδα CCC (high) με σταθερή προοπτική, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του. Η αξιολόγηση CCC (high) αντανακλά το πολύ υψηλό επίπεδο δημόσιου χρέους και την πολιτική πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές Αρχές και οι θεσμικοί πιστωτές για να το θέσουν σε πτωτική πορεία. «Έχει γίνει πρόοδος στη χαλάρωση των κεφαλαιακών ελέγχων που επιβλήθηκαν το 2015 και στη βελτίωση της ρευστότητας των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Ωστόσο, o DBRS παραμένει ανήσυχος για την ποιότητα του ενεργητικού των τραπεζών και τη δυσμενή επίδραση του υψηλού επιπέδου προβληματικών δανείων στην ικανότητα του τραπεζικού συστήματος να στηρίξει την ανάπτυξη της οικονομίας και την αύξηση της απασχόλησης στο μέλλον», σημειώνει ο οίκος.

«Η σταθερή προοπτική», προσθέτει, «αντανακλά την άποψή μας ότι το τρέχον πρόγραμμα χρηματοδοτικής στήριξης της Ελλάδας από τον επίσημο τομέα συνεχίζει να ενισχύει τη σταθεροποίηση της οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος. Οι εκταμιεύσεις πόρων από το τριετές πρόγραμμα προσαρμογής των 86 δισ. ευρώ έχουν χαλαρώσει τη στενότητα ρευστότητας του χρηματοπιστωτικού τομέα και εμφανίζονται κάποια πρώτα σημάδια οικονομικής ανάκαμψης. Η ολοκλήρωση της εκκρεμούσας δεύτερης αξιολόγησης θα αποδεσμεύσει πρόσθετα κεφάλαια για τη στήριξη τόσο της πραγματικής οικονομίας όσο και της βελτίωσης της οικονομικής ευρωστίας του τραπεζικού τομέα».

Ωστόσο, αναφέρει ο DBRS, οι πιστωτικές προκλήσεις είναι σημαντικές. «Ενώ υπάρχουν κάποιες πρώτες ενδείξεις ανάκαμψης της οικονομίας, η Ελλάδα συνεχίζει να αντιμετωπίζει δυσκολίες στην αποκατάσταση της οικονομικής σταθερότητας και την επιστροφή σε βιώσιμη ανάπτυξη, με ταυτόχρονη προσαρμογή των δημόσιων οικονομικών της υπό μία εύθραυστη κυβέρνηση συνασπισμού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *