Search
Friday 1 July 2016
  • :
  • :
Επικαιρότητα

Νέα πηγή αστάθειας για την Ευρώπη και την Ελλάδα το Brexit

ΛΟΥΚΑ ΚΑΤΣΕΛΗ
Νέα πηγή αστάθειας και αβεβαιότητας στην καρδιά της Ευρώπης, που θα επηρεάσει και την ελληνική αγορά, χαρακτήρισε την απόφαση του πρόσφατου δημοψηφίσματος του Ηνωμένου Βασιλείου η πρόεδρος του ομίλου Εθνικής Τράπεζας Λούκα Κατσέλη μιλώντας στη γενική συνέλευση των μετόχων της τράπεζας. Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Λεωνίδας Φραγκιαδάκης παρουσίασε τους τρεις βασικούς στόχους για το 2016: περαιτέρω βελτίωση της λειτουργικής κερδοφορίας, αναβάθμιση της ποιότητας χαρτοφυλακίου και την υποστήριξη της ελληνικής οικονομίας στην έξοδο από την ύφεση.

Αναλυτικότερα, η πρόεδρος του ομίλου κ. Κατσέλη σημείωσε: «Η απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να εξέλθει από την Ε.Ε. δημιουργεί μια νέα πηγή αστάθειας και αβεβαιότητας στην καρδιά της Ευρώπης, που θα επηρεάσει και την ελληνική αγορά. Στα μάτια πολιτών και επενδυτών, η Ευρώπη εμφανίζεται ως μια γηρασμένη ήπειρος, χωρίς όραμα για το μέλλον, με αδιαφανείς γραφειοκρατικές διαδικασίες και ένα αναποτελεσματικό σύστημα διακυβέρνησης που δεν εγγυώνται την έγκαιρη διαχείριση κρίσεων ή την εξασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης για χιλιάδες πολίτες». «Μέσα σε αυτό το ασταθές ευρωπαϊκό περιβάλλον», συνέχισε, «η διαφαινόμενη σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας αλλά και του πολιτικού περιβάλλοντος και τα πρώτα αχνά αλλά θετικά σημάδια για ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας μας κάνουν συγκρατημένα αισιόδοξους. Αν δεν υπάρξουν νέα απρόσμενα γεγονότα, αν υλοποιηθούν τα συμφωνηθέντα χωρίς πισωγυρίσματα αλλά με διορθωτικές κινήσεις όπου αυτό κρίνεται επιβεβλημένο και αν τα προωθούμενα δημοσιονομικά και διαρθρωτικά μέτρα ενταχθούν σε ένα αξιόπιστο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα παραγωγικής αναδιάρθρωσης, τότε μπορούμε να προσβλέπουμε σε μια σταδιακή αλλά σταθερή βελτίωση του επιχειρηματικού και επενδυτικού κλίματος».

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ Λ. Φραγκιαδάκης τόνισε ότι η τράπεζα στοχεύει σε τρεις άξονες: σε περαιτέρω βελτίωση της λειτουργικής κερδοφορίας, στην αναβάθμιση της ποιότητας χαρτοφυλακίου και στην υποστήριξη της ελληνικής οικονομίας στην έξοδο από την ύφεση. «Η έως τώρα θετική εξέλιξη του 2016, με την πρόσφατη ολοκλήρωση της αξιολόγησης, προμηνύει, σύμφωνα και με τις προσδοκίες μας, πως οι προϋποθέσεις που θα οδηγήσουν σε επίτευξη των στόχων του έτους πληρούνται», σημείωσε. «Οι στόχοι της τράπεζας», συνέχισε ο κ. Φραγκιαδάκης, «και συνδέονται άμεσα με τις προοπτικές της οικονομίας, αλλά και οδηγούν και οδηγούνται από αυτήν. Και τι θέλω να πω με αυτό: η θετική εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας σίγουρα θα συμβάλει στη βελτίωση των τραπεζικών μεγεθών. Για παράδειγμα, η ανάκτηση της χαμένης εμπιστοσύνης των καταθετών, που θα έρθει από τη σταθερότητα του πολιτικού συστήματος και την επιστροφή της οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, θα οδηγήσει στην επιστροφή των καταθέσεων. Η επιστροφή των καταθέσεων μαζί με την επιστροφή της χώρας στις αγορές αποτελούν προϋποθέσεις για την άρση των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων, κάτι που με τη σειρά του θα έχει θετική επίδραση στην οικονομία όταν το περιβάλλον έχει διαμορφωθεί καταλλήλως. Η αύξηση του ΑΕΠ και της απασχόλησης θα έχει άμεση επίδραση στην ποιότητα του χαρτοφυλακίου μας και στην ανάκτηση των επισφαλειών».

Πηγή: kathimerini.gr, Φωτογραφία: koutipandoras.gr




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *