Search
Thursday 22 December 2016
  • :
  • :
Επικαιρότητα

«Ναι» στην αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά με αντιπαραθέσεις

Σε θέση «μάχης» βρίσκονται τα κόμματα με αιχμή τους κυβερνητικούς χειρισμούς στα ζητήματα της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης στους χαμηλοσυνταξιούχους, που ψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία την περασμένη εβδομάδα, και την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά που δέχονται το βάρος της προσφυγικής κρίσης, που ψηφίζεται αργότερα απόψε.

Αίτηση ονομαστικής ψηφοφορίας προτίθεται να καταθέσει η Δημοκρατική Συμπαράταξη στην τροπολογία για την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά.

Μολονότι η αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά ψηφίζεται από την αντιπολίτευση, το «πολιτικό θερμόμετρο» έχει ανέβει με την κυβερνητική πλειοψηφία να κατηγορεί τη ΝΔ ότι «μετά την κατακραυγή για τη στάση που τήρησε για την ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων, κάνει σήμερα στροφή και ψηφίζει την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ, φοβούμενη τη λαϊκή δυσφορία.

Από την άλλη τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατηγορούν την κυβέρνηση για τακτικισμούς που στόχο έχουν την υπέρβαση του πολιτικού αδιεξόδου στο οποίο έχει περιέλθει. Η κυβέρνηση δέχεται τα πυρά των κομμάτων της αντιπολίτευσης και για τροπολογίες της στο πολυνομοσχέδιο, αρκετές από τις οποίες, κατατέθηκαν απόψε στη νομοθετική υπηρεσία και ρυθμίζουν σημαντικά θέματα.

Επικριτικός για τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δήλωσε ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Τσίρκας ανοίγοντας απόψε τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου στο οποίο και έχει κατατεθεί η τροπολογία για την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά. Ο βουλευτής επέκρινε τη ΝΔ ότι με την ηχηρή απουσία της κατά την ψήφιση της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης για τους χαμηλοσυνταξιούχους, προκάλεσε αντιδράσεις που την οδηγούν σήμερα να ψηφίσει την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά που σηκώνουν το βάρος της προσφυγικής κρίσης.

«Μετά την έγκριση της 13ης σύνταξης και την ηχηρή απουσία της ΝΔ από μια σημαντική νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, είναι προφανές τίνος συμφέροντα εξυπηρετούν. Έφτασαν στο σημείο να κατηγορούν τον πρωθυπουργό για τη νομοθετική διάταξη που έχει στόχο τη στήριξη των οικονομικά αδύνατων συμπολιτών μας. Σήμερα που καλούμαστε να ψηφίσουμε να ανασταλεί η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά που σηκώνουν το βάρος της προσφυγικής κρίσης προκειμένου να ανακουφιστούν οι πολίτες των νησιών αυτών, η ΝΔ δηλώνει ότι θα ψηφίσει τη διάταξη μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η στάση της με τη μη ψήφιση της 13ης σύνταξης. Καλοδεχούμενοι. Αλλά ο λαός βλέπει και κρίνει», είπε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ. «Η στάση σας δείχνει ότι είστε πρόθυμοι να ακολουθήσετε πειθήνια τις πιο σκληρές αντιλαϊκές πολιτικές. Ευτυχώς για τη χώρα και το λαό της , οι εκλογές θα γίνουν το 2019 οπότε και η χώρα θα βγει από τα μνημόνια και τη σκληρή επιτροπεία και τότε θα κριθούμε όλοι για τις επιλογές μας», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η κυβέρνηση επιχειρεί να μετατρέψει τα πολιτικά της αδιέξοδα σε αδιέξοδα για τη χώρα», είπε ο γενικός εισηγητής της ΝΔ Απόστολος Βεσυρόπουλος. «Όλοι γνωρίζουμε ότι η καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης έχει συνέπειες. Μένει να δούμε ποιες είναι αυτές οι συνέπειες και ελπίζουμε να μην είναι ανάλογες των συνεπειών της περήφανης διαπραγμάτευσης που κάνατε το πρώτο επτάμηνο του 2015 η οποία που χρέωσε τη χώρα με 100 δις και έφερε ένα νέο και πιο επώδυνο μνημόνιο και διέλυσε το τραπεζικό σύστημα», είπε ο βουλευτής της ΝΔ και προκάλεσε την κυβέρνηση «αν δεν μπορεί να κυβερνήσει, να κάνει εκλογές και να απέλθει».

«Η κυβέρνηση δεν έχει δικαίωμα να παίζει τη χώρα στα ζάρια και να στέλνει μετά το λογαριασμό να πληρωθεί από τους πολίτες. Υπάρχουν κάποιοι που νομίζουν ότι βρίσκονται ακόμα στην εποχή που καταργούσαν τα μνημόνια, συμπεριφέρονται σα να μην έχει γίνει τίποτα από τον Ιανουάριο του 2015 αλλά θα τους θυμίσω ότι ο κ. Σόιμπλε και η τρόικα ζητούσαν πάντα την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά. Η ΝΔ ποτέ δεν είχε υποκύψει σε αυτή την απαίτηση εσείς ικανοποιήσατε αυτή την απαίτηση. Ο κ. Σόιμπλε και τρόικα ζητούσαν πάντα το υπερταμείο και την εκχώρηση σε αυτό όλης της δημόσιας περιουσίας. Η ΝΔ δεν δεχόταν ούτε να το συζητήσει, εσείς τα δώσατε όλα εκχωρήσατε τη δημόσια περιουσία για 100 χρόνια στο ταμείο και υπό ξένο έλεγχο λες και η χώρα είχε χάσει κανένα πόλεμο και ήταν υποχρεωμένη να καταβάλλει πολεμικές αποζημιώσεις. Ο κ. Σόιμπλε είχε βάλει στο τραπέζι της συζήτησης το σχέδιο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ και αν υπάρχει κάποιος που εξυπηρετεί αυτό το σχέδιο, αυτή είναι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ», είπε ο κ. Βεσυρόπουλος.

Ο γενικός εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννης Κουτσούκος επέκρινε την κυβέρνηση για τις επείγουσες διαδικασίες και τις τροπολογίες που καταθέτει στη Βουλή. Ο Γιάννης Κουτσούκος αναφέρθηκε και στην έκτακτη ενίσχυση προς τους χαμηλοσυνταξιούχους. «Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε βαφτίσια στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και το ονόμασε κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης. ‘Ακουσα σήμερα τον εισηγητή της πλειοψηφίας να μας μιλάει για αναδιανομή. Μα δεν διάβασες το δελτίο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων που λέει ότι το 11μηνο το πλεόνασμα είναι 7,5, δηλαδή 6,5 δισ. παραπάνω από το σχέδιο του προϋπολογισμού. Η αφαίμαξη είναι 6,5 δισ. Από αυτά μπορούσατε να διανείμετε το 40%. Κάντε το λογαριασμό να δείτε πόσο κλέβετε σε μόνιμη και σταθερή βάση τα μόνιμα υποζύγια», είπε ο κ. Κουτσούκος και πρόσθεσε ότι ενώ προχθές έκανε η κυβερνητική πλειοψηφία ονομαστική ψηφοφορία, στο όνομα των τακτικισμών της, σήμερα που…ήρθαν και τα άλλα παιδιά, δεν κάνει ονομαστική.

Ο κ. Κουτσούκος είπε πως ούτε για την αναστολή της αύξησης ΦΠΑ έχει πάρει έγκριση η κυβέρνηση ούτε και για την έκτακτη ενίσχυση στους χαμηλοσυνταξιούχους και για όσους επέκριναν τη Δημοκρατική Συμπαράταξη που ψήφισε προχθές την έκτακτη ενίσχυση, είπε: «ούτε Τσίπρας ούτε Σόιμπλε. Έχουμε δική μας γραμμή και δικαιώνεται και θα δικαιώνεται καθημερινά».

Λίγο νωρίτερα και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θανάσης Θεοχαρόπουλος κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση έχει καταθέσει δεκάδες τροπολογίες στο νομοσχέδιο, διαδικασία και συμπεριφορά που, όπως είπε, δεν τιμά το κοινοβούλιο. «Έχουμε 10 τροπολογίες που κατατέθηκαν σήμερα. Η κυβέρνηση δείχνει μια συμπεριφορά στον τρόπο νομοθέτησης που δεν τιμά το κοινοβούλιο. Έχουμε 10 υπουργικές τροπολογίες, εκ των οποίων οι τρεις κατατέθηκαν την τελευταία ώρα. Από αυτές η μία τροπολογία μιλάει για ζητήματα πολύ σοβαρά όπως οι απευθείας αναθέσεις στον ΕΟΤ. Η άλλη τροπολογία αφορά την εμπορία πετρελαιοειδών που αλλάζει το σύστημα και περιλαμβάνει θέματα σοβαρά που δεν μπορεί να συζητηθούν με αυτόν τον τρόπο», είπε ο κ. Θεοχαρόπουλος και αναφέρθηκε και σε τροπολογία για τις μετακινήσεις του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής.

«δεν μπορούμε να κατανοήσουμε το συμβαίνει; Πέφτετε αύριο και έχετε αποφασίσει να πάτε σε εκλογικές διαδικασίες;», είπε ο κ. Θεοχαρόπουλος και τόνισε ότι η Βουλή δεν γίνεται με αυτόν τον τρόπο να συζητά σημαντικά θέματα.

Ο Ηλίας Παναγιώταρος από τη Χρυσή Αυγή κατηγόρησε την ΕΡΤ διότι δεν μετέδωσε σημερινή ομιλία του ΓΓ της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος: «Ό,τι και να κάνετε, σύντροφοι και συντρόφισσες, η Χρυσή Αυγή ανεβαίνει. Πάρτε το χαμπάρι. Είστε ανακόλουθοι σε όσα λέγατε και τώρα πληρώνετε το τίμημα», είπε και κατήγγειλε ότι σήμερα βομβαρδιζόμαστε με τροπολογίες, μεταξύ των οποίων και η τροπολογία για τις μετακινήσεις του κ. Μουζάλα. Ο Η. Παναγιώταρος είπε για τον κ. Μουζάλα ότι ενδεχομένως να χρειάζεται κονδύλια για να πάει να δει το χάλι στο οποίο έχει φέρει τη χώρα αυτός και η κυβέρνησή του. «Μήπως να ξαναπάει στη Μόρια να ξαναδεί τι γίνεται εκεί με τους Αλγερινούς και όλους αυτούς τους τύπους οι οποίοι ουδεμία σχέση έχουν με πρόσφυγες και τον πόλεμο στη Συρία ή στο Ιράκ, οι οποίοι καταληστεύουν τους καταστηματάρχες της περιοχής», είπε ο βουλευτής.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής κατήγγειλε ότι ο ΦΠΑ είναι ο πιο αντιλαϊκός φόρος που μειώνει δραστικά το λαϊκό εισόδημα. «Η μείωση του ΦΠΑ στα νησιά αποτελεί εν μέρει ένα αντιστάθμισμα των προβλημάτων και παραγόντων που κάνουν τη ζωή στα νησιά πιο ακριβή, πιο δύσκολη και επικίνδυνη αυτό που λέμε νησιωτικότητα. Αφού ο ΣΥΡΙΖΑ κατήργησε τον μειωμένο ΦΠΑ στα νησιά έρχεται τώρα και σε ορισμένα μόνο νησιά του Αιγαίου νομοθετεί και για έναν μόνο χρόνο -επομένως πρόκειται για προσωρινό μέτρο – τους μειωμένους συντελεστές», ανέφερε ο βουλευτής του ΚΚΕ και κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι κάνει απαράδεκτο συσχετισμό συνδέοντας την αναστολή του ΦΠΑ στα νησιά που πλήττονται από την προσφυγική κρίση.

«Επί της ουσίας δηλαδή πρόκειται για κυβερνητικό εκβιασμό για να γίνουν τα νησιά χώρος χιλιάδων προσφύγων μεταναστών που είναι θύματα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και των πολέμων. Εμείς θα το ψηφίσουμε. Όμως καλούμε τον κόσμο των νησιών να διεκδικήσουν την κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης», είπε ο κ. Βαρδαλής.

«Το ναι από όλους είναι εξαιρετικά σημαντικό και δίνει ένα μήνυμα ομόνοιας και στο εξωτερικό και στο εσωτερικό» είπε ο ειδικός αγορητής των ΑΝΕΛ, Δημήτρης Καμένος, σχετικά με την τροπολογία που αφορά την μείωση του ΦΠΑ στα νησιά που πλήττονται από την προσφυγική κρίση. «Να στηρίξουμε ομόφωνα τους κατοίκους που διαχειρίζονται μια τεράστια κρίση τα τελευταία χρόνια. Είναι υποχρέωση της Βουλής να τους ενισχύσει» υποστήριξε ο κ. Καμμένος ο οποίος έκρινε «απολύτως θετικές τις παροχές της κυβέρνησης.

«Θα μας τρελάνετε; Εσείς δεν αποφασίσατε την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά; Εμείς τότε καταψηφίσαμε. Τώρα έρχεστε και λέτε: Νησιώτες και νησιώτισσες εμείς είμαστε εδώ για σας. Αμ, δε που τον μειώνετε. Τον αυξήσατε. Και τώρα μας λέτε ότι δεν θα τον αυξήσετε άλλο. Για τις Κυκλάδες, την Σκύρο, την Σύρο, την Σίκινο, την Ανάφη, θα πούμε τίποτα;», ανέφερε ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς και πρόσθεσε: «Εμείς στο Ποτάμι λέμε ότι μπορούν να ενισχυθούν οι νησιώτες που έχουν να αντιμετωπίσουν το προσφυγικό κύμα, αλλά μπορούν να ενισχυθούν και οι κάτοικοι των περιοχών της ηπειρωτικής χώρας.

Την Ειδομένη την ξεχάσαμε; Τον Έβρο και το Διδυμότειχο που περνούν κάθε μέρα τα σύνορα 600 άτομα; Εκεί δεν υποφέρουν οι επιχειρήσεις, ο Τουρισμός;». Ο βουλευτής υπογράμμισε ότι το Ποτάμι έχει καταθέσει επτά κοστολογημένες προτάσεις για την ενίσχυση των περιοχών αυτών και τα επτά μέτρα κοστολογούνται στα 100 εκατ. ευρώ.

ΠΗΓΗ newsbeast.gr




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *