Search
Wednesday 14 December 2016
  • :
  • :
Επικαιρότητα

Ν. Βούτσης: Σημαντική η ανασύσταση της ιστορικής μνήμης του λαού

Στις εκδηλώσεις «για την αποκατάσταση της ιστορικής μνήμης όλων των εποχών της χώρας, όπου είχαν καλυφθεί από στερεότυπα και μυθοπλασίες», αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, κατά την έναρξη του τριήμερου συνεδρίου της Εταιρείας Μελέτης της Ιστορίας της Αριστερής Νεολαίας (ΕΜΙΑΝ), με την ευκαιρία συμπλήρωσης 60 χρόνων από την ίδρυση της Νεολαίας της ΕΔΑ (Ν.ΕΔΑ), Ο ίδιος, έκανε λόγο για ανάγκη «ανασύστασης της ιστορικής μνήμης του λαού».

Ο Νίκος Βούτσης, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, ως παράδειγμα τις εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της Αθήνας, υπογράμμισε: «είναι πολύ σημαντικό αυτό που γίνεται, εν μέσω κρίσης, για την ανασύσταση της ιστορικής μνήμης του λαού μας».

Αναφερόμενος στην ΕΜΙΑΝ, υπογράμμισε ότι «αποτέλεσε ένα είδος κιβωτού, με πλούσιο και πολύ σημαντικό έργο», προσθέτοντας ότι «η προσπάθεια της ΕΜΙΑΝ είναι ένα κομμάτι σε ένα παζλ, το οποίο σχηματοποιείται σε μία περίοδο κρίσης, μίας προσπάθειας που γίνεται για την ανασύσταση της συλλογικής μνήμης και την καταπολέμηση της χειραγώγησή της».

Από την πλευρά του ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, χαρακτήρισε τις εργασίες του συνεδρίου ως πολύτιμη παρακαταθήκη για το μέλλον, καθώς όπως είπε, λειτουργεί ως σημείο αναφοράς για την κοινή μας κληρονομιά. Κάνοντας μία ιστορική αναδρομή στις δεκαετίας του 50 και του 60 αναφέρθηκε στους αγώνες της νεολαίας για τη διεκδίκηση της ειρήνης.

«Τη δεκαετία του 60 η νεολαία της ΕΔΑ μαζικοποιείται και τα αιτήματά της αλλάζουν το πολιτιστικό της πεδίο, με αίτημα την δημοκρατία και παιδεία, στις μεγάλες φοιτητικές κινητοποιήσεις του 114, αίτημα που ακόμα και σήμερα έχει μία συγκλονιστική επικαιρότητα», ανέφερε ο υπουργός. Όπως είπε, «η νεολαία της ΕΔΑ και η νεολαία Λαμπράκη άνοιξαν τις αναγκαίες ρωγμές στην πέτρινη πραγματικότητα του μετεμφυλιακού κράτους», προσθέτοντας ότι «οραματίστηκαν την Ελλάδα στο κέντρο των πιο σύγχρονων διεκδικήσεων της εποχής τους». «Από την κληρονομιά της τρεφόμαστε ακόμα και σήμερα», κατέληξε ο υπουργός.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο πρόεδρος του ελληνικού κοινοβουλίου παρέλαβε δωρεά της ΕΜΙΑΝ εκ μέρους του Ελληνικού Κοινοβουλίου σχέδιο – έργο του Σαλβαδόρ Νταλί, με υλικά κάρβουνο και πενάκι, το οποίο ο Ισπανός υπερρεαλιστής αφιέρωσε στους Έλληνες φοιτητές το 1963.

Για μεγάλους κόπους και θυσίες των νέων, που ″κράτησαν″ την νεολαία της ΕΔΑ και μετέπειτα της νεολαίας Λαμπράκη, έκανε λόγο το ιστορικό στέλεχος Τάκης Μπενάς, ευχαριστώντας τους συντρόφους του.

Κατά την εναρκτήρια ομιλία ο Τάσος Τρίκκας αναφέρθηκε στην οργάνωση της νεολαίας και την πολιτιστική ηγεμονία της Αριστεράς, η οποία, όπως περιέγραψε, στηρίχθηκε στην πολιτιστική δράση της νεολαίας του κινήματος και τη μετάδοση της κουλτούρας σε ευρύτερα κοινωνικά πλαίσια, γεγονός το οποίο άνοιξε το δρόμο για το παραδοσιακό πολιτικό κίνημα, όπως είπε.

Στα χνάρια των νεολαίων αυτών μάλιστα, υπογράμμισε ο Τάσος Τρίκκας, θα βαδίσουν κατόπιν οι νεολαίες του Συνασπισμού και του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «ανεπίγνωτα η τότε νεολαία διάβαινε τα μονοπάτια της Γκραμσιανής σκέψης», ενώ έκανε εκτενή αναφορά στους αγώνες και την ιστορία της ΕΔΑ.

Σημειώνεται ότι με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 60 χρόνων από την ίδρυση της Νεολαίας της ΕΔΑ (Ν.ΕΔΑ), η Εταιρεία Μελέτης της Ιστορίας της Αριστερής Νεολαίας (ΕΜΙΑΝ) και παλαιά μέλη και στελέχη της Ν.ΕΔΑ διοργανώνουν από κοινού τριήμερο συνέδριο στην Αθήνα στις 9 – 11 Δεκεμβρίου 2016 με θέμα «Η Νεολαία της ΕΔΑ (Ν.ΕΔΑ). Η συμβολή της στην ανάπτυξη του νεολαιίστικου κινήματος και ο ρόλος της στις πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις». Συμμετέχουν με ομιλίες και παρεμβάσεις ιστορικά στελέχη και μέλη της Ν.ΕΔΑ, όπως έχουν αναδειχθεί στον επιστημονικό και κοινωνικό χώρο, ιστορικοί, ερευνητές και κοινωνικοί επιστήμονες.

Στην εναρκτήρια εκδήλωση παρόντες ήταν επίσης, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, ο πρώην υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αννέτα Καββαδία, καθώς επίσης και πλήθος στελεχών και μελών της ΝΕΔΑ.

ΠΗΓΗ avgi.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *