Search
Wednesday 19 October 2016
  • :
  • :
Επικαιρότητα

Μυθιστορίες Αρχαίας Τρέλας…

ΜΥΘΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΤΡΕΛΑΣ
Συγγραφέας: Δημόκριτος Τσουκάπας

Εκδόσεις Δίαυλος 2015, σελ. 2016, 11 €

Σε μια εποχή που από παντού ακούμε δυσάρεστες ειδήσεις κυκλοφόρησε ένα βιβλίο γραμμένο με σατιρική διάθεση και πηγαίο χιούμορ. Το βιβλίο, βέβαια, δεν αναφέρεται στη σημερινή εποχή αλλά στην Αρχαία Ελληνική Μυθολογία με θνητούς, αθάνατους, θεούς και ανθρώπους, που όλοι μαζί καθοδηγούνται με μαεστρία από την πένα του συγγραφέα Δημόκριτου Τσουκάπα και μας δίνουν απαντήσεις στα άλυτα μυστήρια των αρχαίων μύθων:

Ποιός και γιατί τύφλωσε τον Τειρεσία;

Γιατί ποτέ κανείς δεν πίστεψε τους χρησμούς της Κασσάνδρας;

«Μυστικό» που το γνωρίζουν δυο, παύει, λένε, να ’ναι μυστικό!

Γιατί οι θεοί καταδικάσανε τον Σίσυφο στο αιώνιο «μαρτύριό» του;

Γιατί ο Πάρις χάρισε το «μήλο της Έριδας» στη θεά Αφροδίτη;

Τι απέγινε ο Βελλεροφόντης που σήκωσε κεφάλι στους Αθάνατους;

Με ποιον τρόπο γεννήθηκε η Ωραία Ελένη;

Τα παραμύθια βγήκαν για να κοιμίζουν τα παιδιά και να ξυπνάνε τους μεγάλους. Καθόσον κι οι μεγάλοι έχουν ανάγκη απ’ τα παραμύθια τους. Αρκεί να γνωρίζουν πως είναι «παραμύθια» και να μην τα μπερδεύουν με τα χαλκευμένα ψέματα, μας προειδοποιεί ο συγγραφέας στο οπισθόφυλλο του βιβλίου.

Τούτες οι 25 αυτοτελείς «μυθιστορίες» είναι γεμάτες μ’ αβάσταχτες, ανθρώπινες αλήθειες. Αλήθειες που ταρακουνάνε και ξυπνάνε τον άνθρωπο. «Μυθιστορίες» ξεριζωμένες απ’ τα σπλάχνα της Ελληνικής Μυθολογίας, χρωματισμένες με πολέμους, μ’ έρωτες κι αντεγκλήσεις ανάμεσα σε θνητούς κι αθανάτους, σ’ ένα χαριτωμένο πάντρεμα κάτω απ’ το αιώνιο φως της Ελλάδας. Μυθιστορίες γεμάτες χάρη και προπάντων, γαρνιρισμένες με γέλιο σπαρταριστό κι ανεπιτήδευτο. …Κι όπως λεν από παλιά, το γέλιο στέκει «βοτάνι θαυματουργό» ενάντια στη θλίψη και στον πανανθρώπινο φόβο…

Επίσης, μέσα σε κάθε παραμύθι υπάρχει ένα δίδαγμα, ένα επιμύθιο που συνήθως φανερώνει μια διαχρονική αλήθεια. Μια αλήθεια τόσο απλή που συχνά την παραβλέπουμε. Π.χ. «Μην παίρνουν τα μυαλά σας αέρα!», «…αυτά παθαίνουν οι άνθρωποι που εμπιστεύονται τους απανταχού βασιλιάδες στον κόσμο», «πολύ προέχει να στηρίζει αδελφός τον αδελφό…», «μη θεωρείς ποτέ δεδομένο ό,τι σου χαρίστηκε από τον Θεό και τη φύση», «καλό είναι να διαθέτει κανείς μυαλό οξύ, κάλλιστο όμως να μπορεί να το κουμαντάρει εντέχνως με την πάσα περίπτωση ξεχωριστά».

Δυο λόγια για τον συγγραφέα:

Ο Δημόκριτος Τσουκάπας είναι γεννημένος στις Σέρρες. Το 2012 πήρε το πρώτο πανελλήνιο βραβείο συγγραφής θεατρικού έργου με το σατιρικό δράμα «ΓΙΟΥΝΑΝ». Έχει γράψει πολλά μονόπρακτα όπως επίσης και το σατιρικό δράμα «ΚΑΡΙΩΝ». Διασκεύασε επίσης τα έργα του Μολιέρου «Γιατρός με το στανιό» και του Σαίξπηρ «Ρωμαίος και Ιουλιέτα». Αυτό είναι το πέμπτο βιβλίο του που κυκλοφορεί.

Στάθης Παπαγιαννίδης

Στάθης Παπαγιαννίδης

Ο Στάθης Παπαγιαννίδης γεννήθηκε στην Αλεξανδρούπολη, μεγάλωσε στην Αθήνα, σπούδασε στην Πάτρα, μετεκπαιδεύτηκε στο Λονδίνο και τώρα ζει στο Λαύριο.

Δεν πίστεψε στο τρένο της Πληροφορικής (βλ. Βοηθήστε τους Κομπιουτεράδες, εκδ. Θέμα 1992), ούτε στο θαύμα του εκσυγχρονισμού και του ευρώ (βλ. το Αλφαβητάρι του Εκσυγχρονισμένου, εκδ. Δίαυλος 2001).

Αντίθετα, πιστεύει στη βέλτιστη αξιοποίηση του χρόνου (βλ. Πως θα γίνεις πλούσιος σε χρόνο, εκδ. Πατάκη 2007) και στη χαρά της δημιουργικότητας που ξεπερνά την απόλαυση της κατανάλωσης (Καταναλωτική Νοημοσύνη, το παρόν βιβλίο).

Με σπουδές στην πληροφορική και τα οικονομικά (Πολυτεχνείο Πατρών, London School of Economics) και πολυετή τραπεζική εμπειρία (Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank), ο συγγραφέας καταθέτει μια διαφορετική πρόταση στην οικονομική κρίση που μας βρήκε τόσο απροετοίμαστους.

Μια πρόταση που λέει ότι το φως δε βρίσκεται στην άκρη του τούνελ αλλά μέσα στο κεφάλι μας αρκεί ν’ αφήσουμε τη σκέψη μας ελεύθερη και την ψυχή μας ανοιχτή στους γύρω μας.




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *