Search
Friday 5 August 2016
  • :
  • :
Επικαιρότητα

Μπιναλί Γιλντιρίμ: Οι πραξικοπηματίες θα λογοδοτήσουν, αλλά εντός του “πλαισίου του νόμου”

Οι πραξικοπηματίες θα λογοδοτήσουν, αλλά αυτό θα γίνει εντός του πλαισίου του νόμου, υπογράμμισε ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ μετά την ολοκλήρωση συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου στην Άγκυρα, λίγη μόνο ώρα αφότου ΕΕ και ΗΠΑ την είχαν επαναλάβει την έκκληση τους προς την τουρκική πλευρά, να σεβαστεί το κράτος δικαίου.

Αναφερόμενος στο θέμα της θανατικής ποινής, ο Γιλντιρίμ υπογράμμισε ότι δεν είναι σωστό να ληφθεί βιαστικά μια απόφαση και ότι η επαναφορά της θα απαιτούσε αλλαγή του Συντάγματος, αλλά σημείωσε ταυτοχρόνως ότι η Τουρκία δεν μπορεί να αγνοήσει τα αιτήματα του λαού.

Τα πλήθη που μετέχουν στις διαδηλώσεις υπέρ της κυβέρνησης της Τουρκίας έχουν ζητήσει επανειλημμένως την επιβολή της θανατικής καταδίκης στους πραξικοπηματίες. Η Τουρκία έχει καταργήσει την θανατική ποινή στο πλαίσιο των προσπαθειών της να ενταχθεί στην ΕΕ.

«Είναι ένα θέμα για το οποίο πρέπει να σκεφτούμε ενδελεχώς, να συζητηθεί στο κοινοβούλιο, το οποίο απαιτεί μια αλλαγή του Συντάγματος”, σημείωσε ο Γιλντιρίμ, προσθέτοντας ότι “δεν είναι καλό να λαμβάνεται μια απόφαση εσπευσμένα (…) αλλά το αίτημα του λαού δεν μπορεί να αγνοηθεί».

Στις δηλώσεις αυτές που έκανε μετά την σύνοδο του υπουργικού του συμβουλίου, ο Τούρκος πρωθυπουργός ενέτεινε επίσης τις πιέσεις προς τις ΗΠΑ να εκδώσουν τον εξόριστο ιερωμένο Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος κατηγορείται από την Άγκυρα ότι κρύβεται πίσω από το αποτυχημένο πραξικόπημα.

«Θα απογοητευτούμε αν οι (Αμερικανοί) φίλοι μας πουν να παρουσιάσουμε αποδείξεις την ώρα που μέλη της οργάνωσης δολοφόνων προσπαθούν να καταστρέψουν μια εκλεγμένη κυβέρνηση υπό τις οδηγίες αυτού του προσώπου», δήλωσε ο Γιλντιρίμ αναφερόμενος στον Γκιουλέν και τους υποστηρικτές του στην Τουρκία και στο εξωτερικό.

«Σε αυτό στο στάδιο θα μπορούσε ακόμη και να αμφισβητηθεί η φιλία μας», πρόσθεσε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Ο Γκιουλέν έχει απορρίψει κατηγορηματικά οποιαδήποτε εμπλοκή του στο αποτυχημένο πραξικόπημα της Παρασκευής, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ότι η Άγκυρα πρέπει να παρουσιάσει “στοιχεία, όχι ισχυρισμούς” όσον αφορά το αίτημά της για την έκδοση του Γκιουλέν.

Η Τουρκία έχει έγγραφα στα οποία καταγράφονται λεπτομερώς οι πλευρές που ευθύνονται για το αποτυχημένο πραξικόπημα, υπογράμμισε παράλληλα σήμερα ο Γιλντιρίμ. Οι συνωμότες είχαν λεπτομερή σχέδια όσον αφορά το ποιος θα καταλάμβανε υπουργικές θέσεις και ποιος θα ενεργούσε ως επικεφαλής του στρατιωτικού νόμου που θα επέβαλαν, σημείωσε.

Αυτήν την στιγμή περισσότεροι από 7.500 άνθρωποι έχουν τεθεί υπό προσωρινή κράτησηστην Τουρκία στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγεται για το αποτυχημένο πραξικόπημα: 6.038 στρατιωτικοί, 755 δικαστικοί και 100 αστυνομικοί.

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι έρευνες, όπως και οι προσαγωγές στους κόλπους των σωμάτων ασφαλείας, πρόσθεσε ο Τούρκος πρωθυπουργός, ο οποίος κάλεσε παράλληλα τους πολίτες να απέχουν από ενέργειες που θα μπορούσαν να βλάψουν τις ένοπλες δυνάμεις και τους στρατιώτες της χώρας.

Τέλος ο Τούρκος πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας σημειώνοντας ότι λειτουργεί ομαλά και ότι η κεντρική τράπεζα είναι έτοιμη να λάβει ό,τι μέτρα χρειάζονται για να διασφαλιστεί η σταθερότητα.

ΠΗΓΗ skai.gr




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *