Search
Monday 8 August 2016
  • :
  • :
Επικαιρότητα

Μάθετε για το διαβήτη και τη δυσλιπιδαιμία

ΔΙΑΒΗΤΗΣ
Ο διαβήτης και η δυσλιπιδαιμίες είναι δύο παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν κατά πολύ τον κίνδυνο για καρδιομεταβολικό σύνδρομο. Η αντιμετώπιση του διαβήτη αποτελεί παγκόσμια πρόκληση, καθώς αποτελεί μάστιγα της εποχής μας και σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στο σύγχρονο τρόπο ζωής. Ενδεικτικό είναι ότι σύμφωνα με την Παγκόσμια Ομοσπονδία για το Διαβήτη (IDF) για το 2015, υπολογίζεται ότι 415 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν παγκοσμίως από διαβήτη, ενώ υπολογίζεται ότι ο αριθμός αυτός ότι θα αυξηθεί εκρηκτικά, φτάνοντας στα 642 εκ. το 2040. Στην Ελλάδα, ο αριθμός των ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη ανέρχεται σε 608.000, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί στις 697.000 το 2040.

Τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτουπαγκοσμίως καθώς ευθύνονται για το 30% των θανάτων, ενώ στην ευρωπαϊκή ήπειρο το ποσοστό ανεβαίνει σχεδόν στο 50%. Αυτό μεταφράζεται σε πάνω από 4,3 εκατομμύρια θανάτους κάθε έτος στα 52 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής περιοχής του Π.Ο.Υ. και σε περισσότερους από 2 εκατομμύρια θανάτους κάθε έτος στην Ε.Ε. Οι κυριότερες μορφές καρδιαγγειακών νοσημάτων είναι η στεφανιαία νόσος και το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, με περίπου το 50% των θανάτων από καρδιαγγειακά νοσήματα να οφείλονται σε στεφανιαία νόσο και το 1/3 σε αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η πανελλαδική Εκστρατεία Ενημέρωσης για τον Διαβήτη και τη Δυσλιπιδαιμία με τίτλο “ΑΞΙΖΕΙ” ξεκίνησε το ταξίδι της για την ενημέρωση και επαγρύπνηση του κοινού. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα της MSD με την αιγίδα της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας και της Ελληνικής Εταιρίας Αθηροσκλήρωσης. Βασικός στόχος του προγράμματος είναι η επαρκής ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με δύο από τους σημαντικότερους παράγοντες κινδύνου για το καρδιομεταβολικό σύνδρομο, τον Διαβήτη και τη Δυσλιπιδαιμία. Για την επίτευξη του στόχου, η εκστρατεία περιλαμβάνει μια ολοκληρωμένη σειρά δράσεων και επικοινωνιακών ενεργειών, σε 7 πόλεις στην Ελλάδα.

Το πρόγραμμα “ΑΞΙΖΕΙ” της MSD με την αιγίδα της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας και της Ελληνικής Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης περιλαμβάνει ένα ολοκληρωμένο και ευρύ φάσμα επικοινωνιακών ενεργειών μέσω παραδοσιακών και online μέσων, καθώς και δράσεις ενημέρωσης σε όλη την Ελλάδα, κατόπιν σχετικής ενημέρωσης του ΕΟΦ.

Η εκστρατεία επισκέπτεται τώρα την πόλη της Λάρισας μέχρι και τις 4 Ιουνίου, από όπου θα συνεχίσει και για την υπόλοιπη Ελλάδα. Για το αναλυτικό πρόγραμμα της εκστρατείας “ΑΞΙΖΕΙ”, επισκεφτείτε τον ιστότοπο www.axizi.gr.

Πηγή: capital.gr, Φωτογραφία: aaj.tv




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *