Επικαιρότητα

Κρίσιμο 48ωρο για τριετή συμφωνία ή δάνειο – γέφυρα

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΑΘΑΚΗΣ
Του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Mε τη συνάντηση των επικεφαλής των πιστωτών με τον ΥΠΟΙΚ Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη, για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τις ιδιωτικοποιήσεις, ολοκληρώνεται σήμερα η πρώτη φάση της διαπραγμάτευσης κυβέρνησης – δανειστών για την τριετή συμφωνία.

Η συνάντηση, η οποία θα γίνει στο ξενοδοχείο που διαμένουν οι εκπρόσωποι των θεσμών, έχει προγραμματιστεί για τις 13:30, ενώ οι δύο πλευρές θα συναντηθούν και αύριο Τετάρτη προκειμένου να προβούν σε μια πρώτη εκτίμηση για την πορεία των έως τώρα διαπραγματεύσεων.

Με δεδομένο ότι οι δύο υπουργοί έχουν πάρει πάνω τους αυτήν τη φάση των διαπραγματεύσεων η σημερινή και αυριανή συνάντηση είναι εξαιρετικά κρίσιμες για το αν μπορεί να υπάρξει συμφωνία μέχρι τις 11 Αυγούστου και στη συνέχεια αυτή να ψηφιστεί έως τις 18 Αυγούστου ή αν, σε διαφορετική περίπτωη, θα εκταμιευθεί και με ποιες προϋποθέσεις, ένα ακόμη δάνειο – γέφυρα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθεροποίησης (EFSM) ύψους 6 δισ. ευρώ περίπου, για να αποπληρωθεί η δόση στις 20 Αυγούστου προς την ΕΚΤ.

Στο εσωκομματικό πεδίο οι πάντες τελούν εν αναμονή των εξελίξεων στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, ωστόσο οι πρόσφατες δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Πανούση και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα (για Βαρουφάκη, Κωνσταντοπούλου και Plan B), χωρίς μέχρι τώρα να έχει γίνει κάποια σύσταση από το Μαξίμου για να πέσουν οι τόνοι, είναι ενδεικτικές της κατάστασης που υποβόσκει στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος.

Χαρακτηριστική είναι η δισέλιδη επιστολή στον Πρωθυπουργό της προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου μέσω της οποίας τον καλεί να «τραβήξει το αυτί» στους κ. Μάρδα και Πανούση.

Με σημερινή του συνέντευξη στον real.gr, ο πρώην υπουργός και επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας Παναγιώτης Λαφαζάνης ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει ένα νέο μνημόνιο και παράλληλα καλεί τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να σταθμίσουν τη στάση τους στη Βουλή, εκτιμώντας τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει απέναντι στον ελληνικό λαό.

Από την πλευρά του το Μαξίμου δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι το εσωκομματικό θα «ανοίξει» έτσι κι αλλιώς αμέσως μετά τη συμφωνία με τους δανειστές και ο χρόνος θα καθοριστεί από τις εξελίξεις στη Bουλή, από τον αριθμό δηλαδή των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που θα τη στηρίξουν όταν έρθει προς ψήφιση. Σε περίπτωση που ο αριθμός αυτός πέσει κάτω από τοψυχολογικό όριο των 120 βουλευτών οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες. Στην αντίθετη περίπτωση θα ακολουθήσει τον Σεπτέμβριο το έκτακτο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και μέσα στο φθινόπωρο οι εκλογές.

Σήμερα το απόγευμα συνεδριάζει η Πολιτικη Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ με αντικείμενο τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές και φυσικά τη διεξαγωγή του εκτάκτου συνεδρίου, τη συγκρότηση της Οργανωτικής Επιτροπής και της Επιτροπής Θέσεων. Συνεδρίαση που κατά πολλούς «ανοίγει» τις προσυνεδριακές διαδικασίες του ΣΥΡΙΖΑ.

Άλλες Πηγές

Άλλες Πηγές




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *