Search
Friday 1 July 2016
  • :
  • :
Επικαιρότητα

Καρδιακό πλέγμα αλλάζει τη διαχείριση της καρδιακής ανεπάρκειας

ΚΑΡΔΙΑ
Ένα πλέγμα που εφαρμόζει πλήρως γύρω από την καρδιά και την ενεργοποιεί με ηλεκτρικά σήματα φιλοδοξεί να αντικαταστήσει τους βηματοδότες. Η καινοτόμος ιατρική συσκευή αναπτύχθηκε από ερευνητές στη Νότια Κορέα και τις ΗΠΑ, με επικεφαλής την Χάι Τζιν Χουάνγκ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο Science Translational Medicine, το βηματοδότης δοκιμάστηκε με επιτυχία σε αρουραίους και προορίζεται για ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια.

Αντίθετα με τον βηματοδότη, που δρα τοπικά, το επικάρδιο πλέγμα ενεργοποιεί ηλεκτρικά μεγάλες περιοχές του καρδιακού μυ. Οι βηματοδότες στέλνουν ηλεκτρικό ρεύμα σε συγκεκριμένα σημεία της καρδιάς, καθυστερώντας την καρδιακή ανεπάρκεια, αλλά δεν είναι κατάλληλοι για όλους τους ασθενείς.

Η καρδιακή ανεπάρκεια, που συνήθως προκαλείται από έμφραγμα, εξασθενεί τον μυ της καρδιάς και τη δυνατότητά του να αντλεί αίμα. Περίπου οι μισοί ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια πεθαίνουν σε μια πενταετία από τη διάγνωση, ποσοστό θνησιμότητας υψηλότερο από τα περισσότερα είδη καρκίνου.

Το επικάρδιο πλέγμα, που μιμείται τον καρδιακό ιστό, στέλνει ηλεκτρικούς παλμούς και στις δύο κοιλίες της καρδιάς.

Είναι κατασκευασμένο από ασημένια νανοσύρματα ενσωματωμένα σε ελαστικό υλικό.

Οι ερευνητές αισιοδοξούν ότι η συσκευή θα μπορεί να αξιοποιηθεί και σε άλλες παθήσεις της καρδιάς πέρα από την ανεπάρκεια.

Να σημειωθεί ότι, διάφορες επιστημονικές ομάδες αναπτύσσουν εναλλακτικές λύσεις με τη μορφή συσκευών που κυκλώνουν το εξωτερικό μέρος της καρδιάς και ήδη δοκιμάζονται κλινικά.

Πηγή: health.in.gr, Φωτογραφία: blog.doctoroz.com




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *