Search
Saturday 11 June 2016
  • :
  • :
Επικαιρότητα

ΗΠΑ: Η αδύναμη αγορά εργασίας απομακρύνει την αύξηση επιτοκίων

ΗΠΑ, ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Η αμερικανική οικονομία δημιούργησε το Μάιο το μικρότερο αριθμό θέσεων εργασίας τα τελευταία πεντέμισι χρόνια, καθώς η απασχόληση στους κλάδους της μεταποίησης και των κατασκευών της μειώθηκε απότομα. Το γεγονός θα μπορούσε να καταστήσει πιο δύσκολο για την Fed να αυξήσει τα επιτόκια.

Τα μισθολόγια αυξήθηκαν κατά 38.000 θέσεις εργασίας τον περασμένο μήνα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ. Πρόκειται για τη μικρότερη αύξηση από το Σεπτέμβριο του 2010.

Επιπλέον, τα αναθεωρημένα στοιχεία για το Μάρτιο και τον Απρίλιο έδειξαν ότι οι εργοδότες προσέλαβαν 59.000 λιγότερους εργαζόμενους από ό,τι είχε αρχικά ανακοινωθεί.

Αν και το ποσοστό των ανέργων μειώθηκε κατά 0,3% στο 4,7%, το χαμηλότερο από το Νοέμβριο του 2007, αυτό συνέβη γιατί 458.000 Αμερικανοί εγκατέλειψαν την αναζήτηση εργασίας.

Η Fed έχει δηλώσει την πρόθεσή της να αυξήσει τα επιτόκια σύντομα, αν η ανάκαμψη της αγοράς εργασίας συνεχιστεί και οικονομικά δεδομένα παραμείνουν συνεπή με μια επιτάχυνσης της ανάπτυξης κατά το δεύτερο τρίμηνο.

Η πρόεδρος της Fed Τζάνετ Γέλεν δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι μια αύξηση των επιτοκίων είναι πιθανή τους «προσεχείς μήνες», αν πληρούνται οι προϋποθέσεις αυτές.

Η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε το επιτόκιο αναφοράς το Δεκέμβριο, για πρώτη φορά μετά από σχεδόν μια δεκαετία.

Πηγή: tovima.gr




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *