Search
Tuesday 13 December 2016
  • :
  • :

Η Σπάρτη τίμησε τον Όσιο Νίκωνα παρουσία του Αρχιεπισκόπου

ΟΣΙΟΣ ΝΙΚΩΝΑΣ
Αποστολή: Μάκης Αδαμόπουλος

Στον ιερό ναό Οσίου Νίκωνος του «Μετανοείτε» στην Σπάρτη τέλεσε το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.

Συλλειτούργησαν οι Μητροπολίτες Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Αλέξανδρος, Κυθήρων κ. Σεραφείμ, Φωκίδος κ. Θεόκτιστος και ο Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιος.

Παρέστησαν ο Περιφερειάρχης κ. Πέτρος Τατούλης, οι τοπικές αρχές, ο Διευθυντής του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας κ. Αλέξανδρος Κατσιάρας, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και της Ελληνικής Αστυνομίας, εκπρόσωποι τοπικών συλλόγων, φορέων και οργανισμών, κλήρος και λαός της πόλης.

Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Μητροπολίτης Μαντινείας κ. Αλέξανδρος, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε πως σήμερα εορτή του Οσίου Νίκωνος, «η χαρά του λαού πολλαπλασιάζεται διότι προεξάρχετε της πανηγύρεως εσείς Μακαριωτατε, ο προσγειωμένος Προκαθήμενος της Εκκλησίας μας και ο στοργικός πατήρ του λαού μας. Και στη χαρά αυτή συμμετέχουμε όλοι, ο ιερός κλήρος, ο Μητροπολίτης Σπάρτη, οι άρχοντες της Περιφερείας, του νομού και ο λαός μας. Η ψυχή μας και η καρδιά μας είναι γεμάτες από την ευφροσύνη που χαρίζει η εορτή του Οσίου Νίκωνος».

Ο Μητροπολίτης Μαντινείας σε άλλο σημείο της ομιλίας του επεσήμανε, ότι «η Εκκλησία και οι λειτουργοί της δεν επιδιώκουν εξουσίες κοσμικές. Εμείς κατ’ εντολήν του Θεού επιδιώκουμε να επιτύχουμε τον αγιασμό και τη σωτηρία μας, όπως πέτυχε ο Όσιος Νίκων που εορτάζουμε σήμερα».

Ο Μητροπολίτης Σπάρτης κ. Ευστάθιος ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο για την παρουσία του, καθώς και τους άλλους Αρχιερείς, την Περιφέρεια, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, κλήρο και λαό και ιδιαιτέρως τους νέους που αποτελούν την ελπίδα. «Ο Άγιος να μας φωτίσει να αγαπάμε τον Θεό με όλη μας τη δύναμη» τόνισε ο Μητροπολίτης Σπάρτης προσθέτοντας να μας «φωτίσει, επίσης, να αγαπήσουμε και τον πλησίον μας, που δεν είναι ξένος, ούτε εχθρός μας, αλλά αδελφός μας».

Στη συνέχεια παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη λιτανεία της Ιεράς εικόνας του Οσίου στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Ο Αρχιεπίσκοπος έφτασε εχθές στην Σπάρτη για την εορτή του Οσίου Νίκωνος συνοδευόμενος από τον Πρωτοσυγκελλο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών Αρχιμανδρίτη Συμεών Βολιώτη.

Ο Όσιος Νίκων «ο Μετανοείτε», είναι ο πολιούχος και προστάτης της πόλεως της Σπάρτης και η μνήμη του τιμάται με ιδιαίτερες τιμές από την τοπική Εκκλησία, στις 26 Νοεμβρίου.

Πηγή: ecclesia.gr




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *