Search
Monday 9 January 2017
  • :
  • :

Η Σερβία, η ΠΓΔΜ και μια συγγνώμη!!

Print Friendly

ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΖΙΜΑΣ

Είκοσι χρόνια μετά την αναγνώριση από το Βελιγράδι της ΠΓΔΜ με το συνταγματικό της όνομα, ο νυν υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ιβιτσα Ντάτσιτς αισθάνθηκε την ανάγκη να ζητήσει από τους Ελληνες συγγνώμη για το τεράστιο, όπως το χαρακτήρισε, λάθος της χώρας του να αναγνωρίσει στα νότια σύνορά της κράτος με την ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων ΒΕΤΑ, είπε ότι «η Σερβία έκανε ένα τεράστιο λάθος και, ενώ επίσημα στην Ευρώπη και στον κόσμο χρησιμοποιείται ο όρος FYROM, εμείς δώσαμε ένα σκαμπίλι στους αδερφούς Ελληνες και τώρα περιμένουμε από την Ελλάδα να μην αναγνωρίσει το Κόσοβο», και πρόσθεσε πως «με την αναγνώριση κράτους με το όνομα “Μακεδονία”, προσβάλαμε τους Ελληνες και, θα το πω κάπως μη διπλωματικά, φερθήκαμε σαν μπουνταλάδες».

Ηταν μια επίσημη δήλωση ειλικρινούς μεταμέλειας του Βελιγραδίου για την «πισώπλατη μαχαιριά» –τη δεύτερη των Γιουγκοσλάβων μετά εκείνη (κατά τον Νίκο Ζαχαριάδη) του κλεισίματος των συνόρων από τον Τίτο το ’48– του Μιλόσεβιτς εναντίον των Ελλήνων που τόσο στάθηκαν στους Σέρβους κατά τον γιουγκοσλαβικό εμφύλιο ή πρόκειται για στοχευμένη κίνηση ενόψει εξελίξεων στο θέμα του Κοσόβου; Κατ’ αρχάς δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ο Μιλόσεβιτς έπαιξε με τον πόνο μας παραμυθιάζοντας τους Ελληνες –και δυστυχώς και την ηγεσία μας– ότι αυτός μόνο μπορεί να εξαλείψει το κακό «εθνικό σπυρί» που εμφανίστηκε στα βόρεια σύνορά μας, το φθινόπωρο του ’91, και εμείς τον ακολουθήσαμε στην καταστροφική για τον φίλο σερβικό λαό πολιτική του στον γιουγκοσλαβικό εμφύλιο, με υψωμένο το λάβαρο «Ελλάς – Σερβία – Συμμαχία». Οταν όμως το 1996, μετά τον τερματισμό του εμφυλίου, έκρινε πως το συμφέρον των Σέρβων επέβαλλε την αναγνώριση (ως αντάλλαγμα της άρσης του εμπάργκο της διεθνούς κοινότητας) των Σκοπίων ως ανεξάρτητου κράτους (μαζί με τα άλλα που προέκυψαν από τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας), δεν δίστασε να το πράξει και μάλιστα όχι ως FYROM που την είχε αναγνωρίσει ο ΟΗΕ, αλλά ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Ως καλοί φίλοι το κατάπιαμε τότε, αν και μπορούσαμε να μπλοκάρουμε τη διαδικασία στην Ε.Ε. Η σκόνη του χρόνου κάλυψε στη συνέχεια το αδερφικό «σκαμπίλι» και τώρα πνιγμένο στις τύψεις (;) το Βελιγράδι αναζητεί, δύο δεκαετίες μετά, τη «λύτρωση» στη συγγνώμη του Ιβιτσα Ντάτσιτς. Θα ήταν πολύ όμορφο και έντιμο εάν τα κίνητρα του επικεφαλής της σερβικής διπλωματίας ήταν τόσο αγνά, αλλά στις διεθνείς σχέσεις υπερισχύει, ως γνωστόν, το συμφέρον. Εν προκειμένω, εντός του 2017 ενδέχεται να επανεξεταστεί η αίτηση ένταξης του Κοσόβου στην UNESCO, η οποία στην πρώτη ψηφοφορία είχε χαθεί για τους Αλβανούς για τρεις ψήφους, με την Ελλάδα να απέχει από την ψηφοφορία διευκολύνοντας τους Σέρβους. Δεν είναι ωστόσο καθόλου βέβαιο ότι θα τηρήσει και πάλι την ίδια στάση, και το Βελιγράδι σπεύδει να καλοπιάσει την Αθήνα με μια μάλλον ανέξοδη συγγνώμη…

ΠΗΓΗ analystsforchange.org,Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *