Search
Monday 12 December 2016
  • :
  • :

Η Σαουδική Αραβία χρωστάει δισεκατομμύρια σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, μετά την κατάρρευση των εσόδων από το πετρέλαιο

SAUDI ARABIA
«H Σαουδική Αραβία έχει αναγνωρίσει ότι χρωστάει δισεκατομμύρια δολάρια σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και ξένους εργάτες μετά την κατάρρευση των εσόδων από το πετρέλαιο», δήλωσε ο νέος υπουργός Οικονομικών του βασιλείου.

Οι καθυστερήσεις έχουν αφήσει δεκάδες χιλιάδες ξένους εργάτες, κυρίως στον τομέα των κατασκευών, να αγωνίζονται εδώ και μήνες, ενώ περιμένουν την εξόφληση τους.

«Δεν θυμάμαι το ακριβές ποσό τώρα, αλλά πρόκειται για δισεκατομμύρια δολάρια», δήλωσε στους δημοσιογράφους την Πέμπτη ο Mohammed Aljadaan.

«Το υπουργείο κάθε μέρα επιδιώκει να κάνει χιλιάδες διαταγές πληρωμής», είπε.

Το συμβούλιο οικονομικών υποθέσεων και ανάπτυξης της χώρας, με επικεφαλή τον ισχυρό αναπληρωτή διάδοχος του θρόνου Mohammed bin Salman, δήλωσε τη Δευτέρα ότι το βασίλειο θα καταβάλει το οφειλόμενο ποσό από τον επόμενο μήνα.

Οι πληρωμές καθυστέρησαν λόγω της «απότομης μείωσης των εσόδων του πετρελαίου και των μέτρων που λαμβάνονται από το βασίλειο να μειώσει τις δαπάνες σε μια σειρά από έργα», ανέφερε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της χώρας.

Τον Οκτώβριο, το βασίλειο συγκέντρωσε $ 17,5 δις (£ 14 δις.) από την πρώτη επιδρομή του στην παγκόσμια αγορά ομολόγων, καθώς προσπάθησε να αποκαταστήσει τις ζημιές στα δημόσια οικονομικά του.

Η Saudia, ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο, βοήθησε να σπρώξει προς τα κάτω την τιμή πλημμυρίζοντας τις αγορές με φθηνό αργό σε μια αποτυχημένη προσπάθεια να σταματήσει την έκρηξη φυσικού αερίου στις ΗΠΑ. Η τιμή του βαρελιού του αργού πετρελαίου τύπου Brent βρίσκεται σήμερα στα $ 45,84. Πριν από δύο χρόνια βρισκόταν κάτι παραπάνω από $ 110.

Ο Aljadaan μίλησε αφού ο πρίγκιπας προήδρευσε στην πρώτη συνεδρίαση ενός άλλου οικονομικού φορέα, ο οποίος έχει ως στόχο να ενισχύσει την οικονομική συνεργασία με έιξι κράτη που αντιμετωπίζουν χαμηλότερα έσοδα από το πετρέλαιο.

Η Σαουδική Αραβία, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο, προβλέπει ένα έλλειμμα στον προϋπολογισμό της, της τάξεως των $ 87bn το 2016.

Ο Aljadaan, ο οποίος ηγήθηκε ρυθμιστή χρηματιστηριακή αγορά της χώρας, διορίστηκε την 1η Νοεμβρίου για να αντικαταστήσει τον Ibrahim al -Assaf ο οποίος επέβλεψε μια σειρά μέτρων λιτότητας, συμπεριλαμβανομένων περικοπών στις επιδοτήσεις, μειώσεις στους μισθούς του υπουργικού συμβουλίου και καθυστερήσεις σε μεγάλα έργα.

Στις αρχές του περασμένου μήνα, ο κατασκευαστικός όμιλος Saudi Binladin ανέφερε ότι η κυβέρνηση είχε μεταφέρει «κάποια πληρωμή» τις δύο προηγούμενες εβδομάδες, για να καλύψει κάποιους αναδρομικούς μισθούς στο εναπομένων προσωπικό της.

Η εταιρεία είχε ήδη ολοκληρώσει πληρωμές σε περίπου 70.000 απολυθέντες εργαζομένους.

Δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι άλλης κατασκευαστικής επιχείρησης, της Saudi Oger, βρίσκονται απλήρωτοι για μήνες. Η εταιρεία διοικείται από τον πρόσφατα ορισθέντα πρωθυπουργό του Λιβάνου, Saad Hariri.

Πηγή: Guardian




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *