Search
Monday 25 July 2016
  • :
  • :

Η Ισλαμική Τρομοκρατία

Η ΙΣΛΑΜΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ
Η Ισλαµική τροµοκρατία είναι το πρώτο βιβλίο της «διλογίας» του Σταύρου Λυγερού που θα µπορούσε να έχει τίτλο «Η εκδίκηση του Ισλάµ» και θέµα τις συνέπειες της στρατηγικής των Αµερικανών για «αναµόρφωση» της Μέσης Ανατολής µέσω στρατιωτικών επεµβάσεων. Η πολιτική «ρευστοποίηση» της Μέσης Ανατολής, όµως, άνοιξε τον ασκό του Αιόλου.

Ο πρώτος «άνεµος» που ξεχύθηκε είναι η επέκταση και γενίκευση της ισλαµικής τροµοκρατίας, η οποία έχει εµφυτεύσει τον φόβο και έχει διασπείρει την ανασφάλεια στους Ευρωπαίους. Ο δεύτερος είναι η διόγκωση των προσφυγικών-µεταναστευτικών ροών µε αποκορύφωµα το τσουνάµι του 2015-2016. Οι δύο «άνεµοι» είναι πολύ διαφορετικοί µεταξύ τους, αλλά βιώνονται από την Ευρώπη ως παράλληλες κρίσεις που, σε συνδυασµό µε την οικονοµική κρίση, απειλούν µε αποδιάρθρωση το ενοποιητικό εγχείρηµα.

Το ναυάγιο της νεοσυντηρητικής στρατηγικής υποχρέωσε τις ΗΠΑ να εγκαταλείψουν το «αυτοκρατορικό» όνειρο και να προσαρµοστούν στο αναδυόµενο πολυπολικό διεθνές σύστηµα. Αφενός αυτός ο ανταγωνισµός µεγάλων και περιφερειακών δυνάµεων, αφετέρου η ανοµολόγητη νεοψυχροπολεµική στάση της Δύσης άφησαν χώρο για την ταχύτατη ανάπτυξη και επέκταση του Ισλαµικού Κράτους.

Ο συγγραφέας αναλύει την ασυµβατότητα του ισλαµικού φονταµενταλισµού µε τις ανοικτές δυτικές κοινωνίες, την οποία τόσο αριστεροί όσο και µεταµοντέρνοι φιλελεύθεροι παρακάµπτουν µε εξόφθαλµο δογµατισµό. Το γεγονός ότι ο ισλαµικός φονταµενταλισµός λειτουργεί ως προθάλαµος και δεξαµενή στρατολόγησης για την ισλαµική τροµοκρατία µάς εξηγεί και το πώς γεννηµένοι στην Ευρώπη νεαροί µουσουλµάνοι µεταλλάσσονται σε τζιχαντιστές.

Ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΛΥΓΕΡΟΣ γεννήθηκε στην Αθήνα το 1953. Σπούδασε Μαθηµατικά στο Πανεπιστήµιο Αθηνών. Πραγµατοποίησε µεταπτυχιακές σπουδές Διεθνών Σχέσεων και Διεθνών Οικονοµικών Σχέσεων στη Σχολή Ανωτάτων Σπουδών (École des Hautes Études) στο Παρίσι. Ήταν µέλος της Συντονιστικής Επιτροπής στην εξέγερση του Πολυτεχνείου.

τον Νοέµβριο του 1973. Συγγραφέας των βιβλίων: Φοιτητικό κίνηµα και ταξική πάλη στην Ελλάδα (1977, 2 τόµοι, εκδόσεις Στοχαστής), ΠΑΣΟΚ: το σύνδροµο του µεγάλου ασθενούς (1990, εκδόσεις Στοχαστής), Σκόπια: το αγκάθι της Βαλκανικής (1992, εκδόσεις Λιβάνη), Άνεµοι πολέµου στα Βαλκάνια (1992, εκδόσεις Λιβάνη), Κύπρος: στα όρια του αφανισµού (1993, εκδόσεις Λιβάνη), Το παιχνίδι της εξουσίας (1996, εκδόσεις Λιβάνη), Εν ονόµατι της Μακεδονίας, ο διπλωµατικός πόλεµος για το όνοµα (2008, εκδόσεις Λιβάνη), Σταυροφόροι χωρίς σταυρό (2010, εκδόσεις Λιβάνη), Από την κλεπτοκρατία στη χρεοκοπία (2011, Εκδόσεις Πατάκη), Μετά τον Ερντογάν τι; (από κοινού µε τον Κώστα Μελά, 2013, Εκδόσεις Πατάκη), Κυπριακό: Η αιρετική λύση (2014, Εκδόσεις Πατάκη), Η ισλαµική τροµοκρατία (2016, Εκδόσεις Πατάκη), Η εισβολή των αµάχων (2016, Εκδόσεις Πατάκη).

Έχει συµµετάσχει στη συγγραφή αρκετών συλλογικών τόµων και έχει γράψει δεκάδες µελέτες για τις διεθνείς σχέσεις, την ευρωπαϊκή ενοποίηση, καθώς και για θέµατα ελληνικής εξωτερικής και εσωτερικής πολιτικής. Εργάζεται ως δηµοσιογράφος-αναλυτής σε εφηµερίδες, ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθµούς.

ΣΕΙΡΑ: ΘΕΩΡΗΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ISBN: 978-960- 16-6843- 7 ΣΧΗΜΑ: 14×21 ΣΕΛΙΔΕΣ: 192 ΤΙΜΗ ΠΡΩΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 12,50€ ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: ΜΑΪΟΣ 2016

Στάθης Παπαγιαννίδης

Στάθης Παπαγιαννίδης

Ο Στάθης Παπαγιαννίδης γεννήθηκε στην Αλεξανδρούπολη, μεγάλωσε στην Αθήνα, σπούδασε στην Πάτρα, μετεκπαιδεύτηκε στο Λονδίνο και τώρα ζει στο Λαύριο.

Δεν πίστεψε στο τρένο της Πληροφορικής (βλ. Βοηθήστε τους Κομπιουτεράδες, εκδ. Θέμα 1992), ούτε στο θαύμα του εκσυγχρονισμού και του ευρώ (βλ. το Αλφαβητάρι του Εκσυγχρονισμένου, εκδ. Δίαυλος 2001).

Αντίθετα, πιστεύει στη βέλτιστη αξιοποίηση του χρόνου (βλ. Πως θα γίνεις πλούσιος σε χρόνο, εκδ. Πατάκη 2007) και στη χαρά της δημιουργικότητας που ξεπερνά την απόλαυση της κατανάλωσης (Καταναλωτική Νοημοσύνη, το παρόν βιβλίο).

Με σπουδές στην πληροφορική και τα οικονομικά (Πολυτεχνείο Πατρών, London School of Economics) και πολυετή τραπεζική εμπειρία (Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank), ο συγγραφέας καταθέτει μια διαφορετική πρόταση στην οικονομική κρίση που μας βρήκε τόσο απροετοίμαστους.

Μια πρόταση που λέει ότι το φως δε βρίσκεται στην άκρη του τούνελ αλλά μέσα στο κεφάλι μας αρκεί ν’ αφήσουμε τη σκέψη μας ελεύθερη και την ψυχή μας ανοιχτή στους γύρω μας.




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *