Search
Thursday 4 May 2017
  • :
  • :
Επικαιρότητα

Handelsblatt: Πακέτο για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους ετοιμάζουν οι θεσμοί

Print Friendly

Πακέτο για την ελάφρυνση του ελληνικού δημόσιου χρέους έχουν αρχίσει να ετοιμάζουν οι θεσμοί, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt, η οποία επικαλείται πηγές που έχουν δει το έγγραφο.

Το σχέδιο ελάφρυνσης έχει ως κεντρικό στοιχείο μία ανταλλαγή χρέους, όπου ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας θα εξαγοράσει περίπου 13 δισεκ. ευρώ σε δάνεια που οφείλει η Ελλάδα στο ΔΝΤ, τα οποία και θα πρέπει να αποπληρωθούν από το 2019 κι έπειτα.

Στη συνέχεια, ο Μηχανισμός θα μειώσει το επιτόκιο των εν λόγω δανείων και θα αυξήσει τη διάρκειά τους. Με δεδομένο ότι οι τόκοι που χρεώνει το ΔΝΤ είναι σαφώς υψηλότεροι από αυτά του ESM, η «Handelsblatt» αναφέρει πως η όλη πρόταση αποφέρει «σημαντική» ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Δεν είναι γνωστό το πότε οι θεσμοί θα μπορούσαν να ενεργοποιήσουν το σχέδιο ελάφρυνσης, όμως ευρωπαίος αξιωματούχος που μίλησε στο πρακτορείο Bloomberg ανέφερε πως το Eurogroup θα μπορούσε να εξετάσει το ζήτημα του ελληνικού χρέους στο «κοντινό μέλλον».

Η πηγή του Bloomberg δεν διευκρίνισε εάν η συζήτηση θα μπορούσε να γίνει στην επερχόμενη συνεδρίαση της 22ας Μαΐου, όπως ελπίζει η ελληνική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της «Handelsblatt», το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών δεν είναι επί της αρχής αντίθετο στο επίμαχο σενάριο ελάφρυνσης, όμως θέλει να μεταθέσει τυχόν εφαρμογή του μετά τη λήξη του Μνημονίου, το οποίο εκπνέει το καλοκαίρι του 2018.

Οι θεσμοί πάντως εξετάζουν και άλλα σχέδια ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, σύμφωνα με το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας.

Μία εναλλακτική λύση είναι η επιμήκυνση των δανείων στήριξης κατά 10 έως 15 χρόνια.

Έχει εξεταστεί επίσης η καταβολή στην Ελλάδα των κερδών που αποφέρουν τα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι υπόλοιπες 18 εθνικές κεντρικές τράπεζες του ευρω-συστήματος.

ΠΗΓΗ skai.gr




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *