Search
Saturday 30 July 2016
  • :
  • :

Γιατί χιλιάδες οικονομικά αδύναμοι χάνουν την έκπτωση του ΕΝΦΙΑ

ΕΦΟΡΙΑ
Χιλιάδες άνεργοι, βαριά ανάπηροι, ολικά τυφλοί, τρίτεκνοι και πολύτεκνοι με πενιχρά ετήσια εισοδήματα χάνουν το δικαίωμα απαλλαγής

Δυσβάσταχτο θα είναι το κόστος του ΕΝΦΙΑ για χιλιάδες οικονομικά αδύναμους πολίτες, οι οποίοι με τον τρόπο υπολογισμού του φόρου ακινήτων χάνουν την έκπτωση ακόμη και αν είναι άνεργοι, πολύτεκνοι ή ανάπηροι.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ναυτεμπορική», εκατοντάδες χιλιάδες άνεργοι, βαριά ανάπηροι, ολικά τυφλοί, τρίτεκνοι και πολύτεκνοι με πενιχρά ετήσια εισοδήματα κατά το προηγούμενο έτος χάνουν και φέτος το δικαίωμα να απαλλαγούν από το 50% ή το 100% του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) και θα κληθούν να πληρώσουν κανονικά ολόκληρο το δυσβάσταχτο αυτό φόρο.

Αιτία είναι το γεγονός ότι η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών αναμένεται να συμπεριλάβει και φέτος στο συνολικό ετήσιο οικογενειακό εισόδημα, που λαμβάνεται υπόψη για τη χορήγηση των μερικών ή των ολικών απαλλαγών από τον ΕΝΦΙΑ ακόμη και εισοδήματα τα οποία είναι έκτακτα και μη επαναλαμβανόμενα.

Σε αυτά υπολογίζονται οι αποζημιώσεις απόλυσης, όπως και ποσά κοινωνικών παροχών, τα οποία δεν φορολογούνται και δεν υπόκεινται καν σε ειδική εισφορά αλληλεγγύης, όπως είναι τα επιδόματα στήριξης τέκνων, τα ειδικά επιδόματα τριτέκνων και πολυτέκνων, οι μισθοί, οι συντάξεις και η πάγια αντιμισθία ολικά τυφλών και κινητικά αναπήρων σε ποσοστό άνω του 80%.

Στο συνολικό ετήσιο οικογενειακό εισόδημα κάθε φορολογούμενου που θα λαμβάνεται υπόψη για να διαπιστωθεί εάν δικαιούται ή όχι την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ θα συνυπολογίζονται επίσης τα επιδόματα ανεργίας και το ΕΚΑΣ.

Όλα αυτά τα ποσά θα προστίθενται στα λοιπά εισοδήματα των φορολογουμένων τα οποία υπόκεινται κανονικά σε φόρο ή φορολογούνται αυτοτελώς, δηλαδή σε μισθούς, συντάξεις, ενοίκια, κέρδη από επιχειρήσεις, τόκους καταθέσεων κ.λπ.

Στη συνέχεια στο άθροισμα που θα προκύπτει θα προστίθεται και τυχόν επιπλέον διαφορά εισοδήματος λόγω υψηλών τεκμηρίων. Έτσι, στις περισσότερες περιπτώσεις τα συνολικά ποσά «καθαρού ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος» θα φουσκώνουν υπέρμετρα και θα ξεπερνούν τα σχετικά χαμηλά όρια οικογενειακού εισοδήματος που έχουν τεθεί ως προϋποθέσεις για τη χορήγηση των απαλλαγών από τον ΕΝΦΙΑ σε κοινωνικά ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού της χώρας.

Πηγή: voria.gr, Φωτογραφία: e-typos.com




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *