Επικαιρότητα

Γιατί άντεξαν στο sell off τα ελληνικά κρατικά ομόλογα

ΟΜΟΛΟΓΑ

Χωρίς σημαντικές απώλειες και σε περιπτώσεις με κέρδη, αλλά και χωρίς σημαντικές συναλλαγές, διήλθαν του sell off που πυροδότησε η Κίνα τα ελληνικά κρατικά ομόλογα. Το περιορισμένο στοκ των ομολόγων και το προφίλ των ομολογιούχων προστάτεψαν την αξία τους, αναφέρουν κύκλοι της αγοράς. Συνεχίζουν έτσι να καταγραφούν μεγάλες υπεράξιες κατά το τρίτο τρίμηνο.

Τα εν λόγω χρεόγραφα έχουν καταστεί το πρώτο θετικό στοίχημα επί της ελληνικής οικονομίας μετά την συμφωνία Αθήνας – δανειστών αν και οι πρόωρες εκλογές και η αναστάτωση στις αγορές εξαιτίας της Κίνας ανέκοψαν, τουλάχιστον προσώρας, την αλματώδη άνοδο των προηγούμενων συνεδριάσεων.

Η εκτίμηση πως η επανένταξη της Ελλάδας σε πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας της και η αποπληρωμή των ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ στις 20 Αυγούστου κατέστησαν τα ελληνικά κρατικά ομόλογα επιλέξιμα για συμμετοχή στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ οδηγώντας έτσι σε ράλι τις τιμές των ελληνικών χρεογράφων. Αν και δεν είναι ακόμα σαφές πότε μπορεί να ενεργοποιήσει τέτοιες εντολές η ΕΚΤ, ήδη στην αγορά εκτιμάται ότι τα 3,2 δισ. που αποπληρώθηκαν την προηγούμενη Πέμπτη θα διοχετευτούν στην επαναγορά τίτλων.

Πόσους τίτλους μπορεί να αγοράσει η ΕΚΤ; Κοντά στα 15 δισ. ευρώ εκτιμούσε προ ημερών η Societe Generale που υπολογίζει πως το συνολικό στοκ των επιλέξιμων ομολόγων στα τέλη Αυγούστου θα είναι 47 δισ. ευρώ. Όμως ήδη η ΕΚΤ διακρατά ομόλογα από το 2010 άρα υπάρχει πλαφόν.

Αίσθηση πάντως πρέπει να προκαλεί στους μη εξοικειωμένους με την εν λόγω αγορά, το γεγονός πως το ελληνικό τριετές κρατικό ομόλογο των 2,09 δισ. ευρώ που εκδόθηκε τον Ιούλιο του 2014 και ωριμάζει τον Ιούλιο του 2017 από τα 55 λεπτά ανά ευρώ ονομαστικής αξίας που διαπραγματευόταν στις 29 Ιουνίου έως τα επίπεδα των 88 λεπτών που κινήθηκε στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας έχει καταγράψει άνοδο 60%. Υποχώρησε την Παρασκευή στα 82,50 και την Δευτέρα, ημέρα κρίσης στις διεθνείς αγορές, ενισχύθηκε στα 84.

Η απόδοση της 10ετίας (που κινείται αντιστρόφως με τις τιμές) όπως μετράται από τους σχετικούς δείκτες του Bloomberg έχει υποχωρήσει από 19,26% στις 8 Ιουλίου κοντά στο 9% μετά τις 15 Αυγούστου, στα χαμηλότερα επίπεδα από τις αρχές Μαρτίου. Χτες Τρίτη κινήθηκε κοντά στα επίπεδα του 9,5%. Ο δείκτης Bloomberg Greece Sovereign Bond Index, ο οποίος αποτυπώνει την συμπεριφορά των τιμών ενός ευρύτερου καλαθιού μακροπρόθεσμων ομολόγων του ελληνικού δημοσίου από το χαμηλό των 52,833 λεπτών ανά ευρώ ονομαστικής αξίας στις 7 Ιουλίου εκτοξεύθηκε στις 17 Αυγούστου πάνω από τα 100 λεπτά, άνοδος της τάξης του 90% και επιστροφή σε θετικό έδαφος για το 2015. Χθες Τρίτη διαπραγματευόταν κοντά στα 95 λεπτά 5% χαμηλότερα από το υψηλό της προηγούμενης εβδομάδας αλλά και 4,5% υψηλότερα για το 2015.

Οι συμμετέχοντες στην αγορά θυμίζουν ότι κατά την περίοδο από το καλοκαίρι του 2012 έως τις αρχές του 2014 πολλοί ξένοι υπερδιπλασίασαν τα χρήματα τους καθώς τα ελληνικά ομόλογα που πρόεκυψαν από το “κούρεμα” ή PSI, εκτοξεύτηκαν από τα 10 με 15 σεντς ανά ευρώ στα 50 με 60 σεντς. Οι τότε πρωταγωνιστές εκτιμάται ότι είναι και σήμερα μεταξύ των πλέον δραστήριων σε αυτή την μικρή αγορά.

Η. Μπέλλος

Πηγή: capital.gr   Φωτό: benzinga.com

Άλλες Πηγές

Άλλες Πηγές




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *