Search
Friday 23 December 2016
  • :
  • :
Επικαιρότητα

Γεώργιος Π. Πατρώνος – Χριστιανισμός: Εκκλησία ή θρησκεία;

ΕΚΚΛΗΣΙΑ, ΘΡΗΣΚΕΙΑ
Το βιβλίο με τίτλο «Χριστιανισμός: Εκκλησία ή θρησκεία;» του Ομότιμου Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Γεωργίου Πατρώνου, κυκλοφόρησε το 2012 από τις εκδόσεις του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας. Αφορμή για την έκδοση στάθηκαν ερωτήματα, όπως διατυπώθηκαν στην εκπομπή «Η ταυτότητα της Εκκλησίας», με παραγωγό τον κ. Δημήτρη Κοσμόπουλο και θέμα: είναι ο Χριστιανισμός Θρησκεία ή Εκκλησία; τι σημαίνει αυτό για τον άνθρωπο; τι συνέπειες έχει στις σχέσεις του με τους συνανθρώπους του, με το Θεό, με τον εαυτό του;

Το κείμενο του βιβλίου δεν αποτελεί ακριβή μεταφορά του προφορικού λόγου, αλλά μετά την απομαγνητοφώνηση, παρουσιάζεται σε επιμέλεια του κ. Πατρώνου.

Το εν λόγω βιβλίο αναπτύσσεται στις ακόλουθες ενότητες: Πρόλογος, Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών. Προλογικό σημείωμα Διευθυντού Ρ/Σ 89,5. Προλεγόμενα. Διάκριση αποκάλυψης και θρησκείας. Διαφοροποίηση θρησκείας και εκκλησίας. Η θέση της Αγίας Γραφής. Η Παλαιά Διαθήκη περί θρησκείας και εκκλησία. Η Καινή Διαθήκη περί θρησκείας και εκκλησίας. Προεκτάσεις στην εκκλησιαστική Γραμματεία και την Πατερική θεολογία.

Θα ήθελα να σταθώ σε ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα: «Η θρησκειοποίηση της διακονίας της σε μορφές εξουσίας και έκπτωση της εκκλησίας σε θρησκευτική οργάνωση κοσμικού χαρακτήρα είναι ο μόνιμος πειρασμός στην ιστορία της και συνιστά αίρεση στη χείριστη μορφή της εκκοσμίκευσης και της πορείας της προς το θάνατο. Και τούτο, γιατί «εκκλησία και θρησκεία είναι δύο πραγματικότητες ασυμβίβαστες και ασύμβατες, μεταξύ τους, όπως η ζωή και ο θάνατος, η ελευθερία και η αναγκαιότητα, ο έρωτας και η ιδιοτέλεια». Στο χώρο των δύο αυτών κόσμων «δεν υπάρχει περιθώριο συμβιβασμού. Η μια πραγματικότητα αναιρεί την άλλη».

Ο Γεώργιος Πατρώνος είναι Ομότιμος Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Παν/μίου Αθηνών και δίδαξε Ερμηνευτική και Ερμηνεία της Καινής Διαθήκης. Έχει σπουδάσει στα Πανεπιστήμια Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Μπίρμιγχαμ και Οξφόρδης. Δίδαξε στη Θεολογική Σχολή Αθηνών, καθώς και στη Ριζάρειο και στην Ανωτέρα Εκκλησιαστική Σχολή Αθηνών. Έχει προσφέρει ιεραποστολικό έργο στην Ουγκάντα, Κένυα και Τανζανία, ενώ το έργο ποιμαντικής διακονίας σε πολλά μέρη της Ελλάδας και στην Κύπρο συνεχίζεται επί μια τριακονταετία. Θεωρείται παραδοσιακός θεολόγος, συγχρόνως όμως ανανεωτής της θεολογικής γλώσσας, ενώ ιδιαίτερα σημαντική θεωρείται η συμβολή του στα ανθρωπολογικά θέματα της βιβλικής Θεολογίας. Τα αυτοτελή του έργα ανέρχονται σε τριάντα κείμενα. Υπήρξε συνεργάτης του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Γιάννης Κίτσος

Γιάννης Κίτσος

Σύμβουλος Επιχειρηματικού Σχεδιασμού


Βιογραφικό…




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *