Search
Wednesday 18 January 2017
  • :
  • :

Φ. Γεννηματά: Κυρίαρχο το δίλημμα “εθνική συνεννόηση ή εθνική καταστροφή”

Print Friendly

Το δίλημμα «εθνική συνεννόηση ή εθνική καταστροφή» ανέδειξε ως κυρίαρχο η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, κατά τη διάρκεια ομιλίας της στην εκδήλωση του «Ινστιτούτο Στρατηγικών και Αναπτυξιακών Μελετών Ανδρέας Παπανδρέου» – ΙΣΤΑΜΕ και του Friedrich Ebert Stiftung, με θέμα «Ελληνική Οικονομία: Ώρα Μηδέν».

Αναλυτικά η ομιλία:

«Φίλες και Φίλοι,

Είμαστε και πάλι όλοι μαζί εδώ.

Η σημερινή σας μαζική παρουσία είναι ένα ακόμη μήνυμα ενότητας, εγρήγορσης, συσπείρωσης, αγωνιστικής διάθεσης όλου του χώρου της κεντροαριστεράς, της δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης που ανοίγει έναν άλλο δρόμο.

Της δικής μας παράταξης που κράτησε την χώρα όρθια στις δύσκολες συνθήκες της κρίσης, βάζοντας το συμφέρον της πατρίδας και του λαού πάνω από το δικό της.

Αλλά τώρα αρχίζει και πάλι να αποτελεί το σημείο αναφοράς στον προοδευτικό χώρο.

Να κερδίζει δύναμη για να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στις εξελίξεις, και το κυριότερο να πρωταγωνιστήσει στην πορεία εξόδου από την κρίση. Να είναι ο εναλλακτικός πόλος με προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης.

Φίλες και Φίλοι,

Εδώ και 7 χρόνια οι Ελληνίδες και οι Έλληνες βιώνουν τις συνέπειες της κρίσης.

Η κρίση έφερε τα Μνημόνια. Όλοι σήμερα γνωρίζουν τις μεγάλες ευθύνες της καταστροφικής διακυβέρνησης της ΝΔ 2004-2009.

Θα περίμενε κανείς ότι όπως στις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, στην Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Κύπρο, έτσι και εδώ, οι πολιτικές δυνάμεις θα είχαν διαμορφώσει από κοινού τις συνθήκες για την δημοσιονομική εξυγίανση, την παραγωγική ανασυγκρότηση, την ανάπτυξη, την ομαλή πια πορεία της χώρας μέσα στην Ευρώπη και το ευρώ.

Εκεί όμως υπήρξε Εθνική Συνεννόηση, Εθνικό Σχέδιο ανόρθωσης και εξόδου από τα Μνημόνια, που στηρίχθηκε από ευρύτερες δυνάμεις και κοινή προσπάθεια για να γίνουν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις πράξη.

Τα αντίθετο από ότι ζήσαμε στην χώρα μας. Με τον λαϊκισμό και την εξαπάτηση των Ζαππείων και της Θεσσαλονίκης. Και με τους δύο μαζί στις πλατείες, με την ρητορική του διχασμού, του μίσους, της πόλωσης, της μικροκομματικής «επικράτησης».

Δύο φορές ως τώρα ο Ελληνικός λαός πλήρωσε πολύ ακριβά αυτές τις λογικές.

Οι διπλές εκλογές που προκάλεσε η ΝΔ το 2012 στοίχισαν πάνω από 4 δις (με επί πλέον μέτρα) στους Έλληνες πολίτες.

Και όταν στο τέλος του 2014 διαφάνηκε η ελπίδα και η δυνατότητα για υπέρβαση της κρίσης «φθάσαμε στην πηγή αλλά δεν ήπιαμε νερό», με τις καταστροφικές επιλογές του κ.Τσίπρα.

Με 86 δις επιβαρύνθηκε η Ελληνική Οικονομία, η ύφεση αντικατέστησε την ανάπτυξη, οι φορολογικές και ασφαλιστικές επιβαρύνσεις εξοντώνουν τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις, τους αγρότες, τους συνταξιούχους, τους επιστήμονες, τους νέους ανθρώπους που θέλουν να μείνουν και να δουλέψουν στην χώρα τους.

Και σήμερα;

Σήμερα μετά από τα δύο χαμένα χρόνια της διακυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, η Ελλάδα βρίσκεται στο κόκκινο.

Η αξιολόγηση καθυστερεί γι άλλη μια φορά και όλα δείχνουν ότι η Κυβέρνηση βρίσκεται ένα βήμα πριν από μια ακόμη συνθηκολόγηση ηττημένου.

Ο κ.Τσίπρας με το δεξί χέρι υπέγραψε να μείνει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα και τώρα με το αριστερό δήθεν το διώχνει.

Μέχρι βέβαια να υποχωρήσει και σε αυτό μπροστά στις απειλές του κ. Σόιμπλε και των ακραίων συντηρητικών κύκλων της Ευρώπης.

Δεν έχει νόημα, αυτή η συζήτηση από την στιγμή που ως φαίνεται θα αποδεχθεί πλήρως όλα τα θέματα που έχει θέσει το ΔΝΤ.

Τον μόνιμο «κόφτη», τις ομαδικές απολύσεις, τη μείωση του αφορολόγητου, την αύξησή του ΦΠΑ, την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις.

Και απλά προσπαθεί να μεταθέσει πιο πίσω χρονικά την εφαρμογή τους για να υπάρχει ο φερετζές της δήθεν σκληρής διαπραγμάτευσης .

Όμως οι ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ δεν νομιμοποιούνται να δεσμεύσουν την χώρα με μνημόνιο 3 + , 4 μνημόνιο, μόνιμο κόφτη και μόνιμη επιτροπεία και να υποθηκεύσουν με αυτό τον τρόπο το μέλλον του Ελληνικού λαού.

Αξίζουν πραγματικά συγχαρητήρια στον κ. Τσίπρα. Κατάφερε μετά από 7 χρόνια μνημονίου το δίλημμα για την Ελλάδα να είναι ‘’ ή ΔΝΤ και βαριά μέτρα ή 4ο μνημόνιο με τους όρους του κυρίου Σοιμπλε’’.

Ζητά από τους Έλληνες πολίτες να διαλέξουν με ποιο σκοινί θέλουν να κρεμαστούν.

Με αυτά τα δεδομένα οι εξελίξεις είναι αναπότρεπτες, το τέλος αυτής της Κυβέρνησης είναι θέμα χρόνου να έρθει.

Είναι πια ορατό ότι οδηγούν σε νέα αδιέξοδα.

Φίλες και Φίλοι,

Ακόμη και αν ή όταν κλείσουν την αξιολόγηση και το Μεσοπρόθεσμο, υπάρχει πραγματικά η δυνατότητα για ανάκαμψη της Οικονομίας;

Πιστεύει κανείς ότι μ’ αυτούς και αυτές τις πολιτικές το 2018 η Ελλάδα θα δανειστεί αξιόπιστα από τις αγορές;

Όποιος γνωρίζει την κατάσταση στην πραγματική οικονομία, απαντά ευθέως όχι.

Οι στόχοι για ανάπτυξη 2,7% μέσα στο 2017 δεν μπορεί να επιτευχθούν με εξοντωτικές φορολογικές επιβαρύνσεις, με ένα πελατειακό κράτος, με ιδεοληπτικές καθυστερήσεις στις ιδιωτικοποιήσεις και τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις .

Μιλούν για «πλεονάσματα», που οφείλονται όμως, μόνο στην υπέρμετρη φορολογία και την περικοπή του προγράμματος επενδύσεων.

Για πόσο θα διατηρηθούν αυτά; Όταν τα νοικοκυριά εξαντλούνται, οι επιχειρήσεις κλείνουν ή μετακομίζουν στις γειτονικές χώρες, η ανεργία καλπάζει, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των πολιτών προς το κράτος και του δημοσίου προς τους ιδιώτες διογκώνονται;

Όταν η αποκατάσταση του φθηνού τραπεζικού δανεισμού και της ρευστότητας στην αγορά παραμένει μακρινό όνειρο και το Ασφαλιστικό σύστημα παραπαίει και λόγω των επικίνδυνων πειραματισμών της Κυβέρνησης;

Ιδιαίτερα αν αναλογισθούμε το τι θα γίνει όταν με τα σημερινά δεδομένα, το 2018 ενεργοποιηθεί ο μόνιμος πια κόφτης για μισθούς-συντάξεις ή επιβληθούν νέοι φόροι.

Και τότε σε μια Ευρώπη που ταλανίζεται και δοκιμάζεται, που δυστυχώς η δεξιά και η ακροδεξιά ενισχύονται και ο φυσικός μας σύμμαχος, η σοσιαλδημοκρατία υποχωρεί, πως θα αποκρούσουμε το σκληρό δίλημμα των ακραίων κύκλων της Ευρώπης για Grexit η σκληρή λιτότητα;

Νέα επικίνδυνα αδιέξοδα είναι μπροστά μας.

ΟΧΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΜΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΜΕ ΜΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΝΙΚΑΝΗ ΚΑΙ ΑΔΥΝΑΜΗ ΝΑ ΕΓΓΥΗΘΕΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ.

Το μαρτύριο του Ταντάλου για τους Έλληνες και τις Ελληνίδες δεν μπορεί να συνεχισθεί.

Αλλά προσοχή:

Οι επόμενες εκλογές δεν μπορεί και δεν πρέπει να αποδειχθούν ένα ακόμη «πείραμα», μια ακόμη χαμένη ιστορική ευκαιρία.

Το 2017 πρέπει να είναι ένα έτος-στοίχημα:

Þ Στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ

Þ Όχι παλινόρθωση της Δεξιάς.

Ο κ. Μητσοτάκης σήμερα στη Βουλή έθεσε διλλήματα και ζήτησε απαντήσεις.

Μόνο που έθεσε το λάθος πολιτικό δίλημμα.

Το πραγματικό πολιτικό δίλημμα δεν είναι “λαϊκισμός ή σοβαρές Ευρωπαϊκές δυνάμεις”.

Το στρατηγικό για εμάς δίλημμα είναι άλλο, «πρόοδος ή συντήρηση» και παραμένει.

Στην σημερινή όμως κρίσιμη φάση που βρίσκεται η χώρα και μέχρι να βγούμε από τα μνημόνια, θέτουμε ως κυρίαρχο το δίλημμα «Εθνική Συνεννόηση ή Εθνική Καταστροφή».

Γιατί το «φύγε εσύ έλα εσύ» απλά θα παρατείνει τα αδιέξοδα.

Και η πόλωση που η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης συντηρεί είναι η μεγάλη παγίδα για τη χώρα και νερό στο μύλο του κ. Τσίπρα.

Αυτό τον νέο ψεύτικο διπολισμό μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, εμείς θα τον χαλάσουμε.

Φίλες και Φίλοι,

Ο τόπος, η κοινωνία μας μπορεί να βγει από τα αδιέξοδα.

Υπάρχει προοπτική και ελπίδα για την Ελλάδα.

Και είναι ώρα να διεκδικήσουμε, μια νέα ΕΘΝΙΚΗ ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ.

Όμως είναι ώρα να συμφωνήσουμε στο συμπέρασμα:

ΚΑΝΕΙΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ.

ΜΟΝΟ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ.

Η Ελλάδα έχει την δύναμη να βγει από την κρίση και τα μνημόνια.

Να προχωρήσει και πάλι ισχυρή και με ψηλά το κεφάλι μέσα στην Ευρώπη.

Αλλά χρειάζεται εθνική ενότητα και κοινωνική συμφωνία.

Η υλοποίηση μιας Εθνική Γραμμής με τρεις αλληλένδετους πυλώνες:

· ουσιαστική αναδιαπραγμάτευση του κόστους εξυπηρέτησης του χρέους -κάτι που εξ άλλου μας οφείλουν οι πιστωτές- ,

· περιορισμό των ανεδαφικών και ασφυκτικών πλεονασμάτων μετά το 2018 και, φυσικά,

· ένα εμπροσθοβαρές σχέδιο παρεμβάσεων και ριζικών ανατροπών στην οικονομία, την κοινωνία και το Κράτος, για τη θεραπεία χρόνιων στρεβλώσεων και την αντιμετώπιση -σε τελική ανάλυση- των αιτίων που μας οδήγησαν ως εδώ.

Αυτή η ΕΘΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ μόνο από μια Κυβέρνηση Εθνικής Συνεννόησης , όπως την προτείνουμε , μπορεί να υλοποιηθεί.

Φίλες και Φίλοι,

Η σημερινή συζήτηση θα συμβάλλει σημαντικά στον προβληματισμό και την προετοιμασία της δικής μας πρότασης γι’ αυτή την πορεία.

Οι προτάσεις, οι εισηγήσεις, ο διάλογος που θα υπάρξει θα εμπλουτίσει την δουλειά μας ώστε σε σύντομο χρόνο να είμαστε έτοιμοι να παρουσιάσουμε την ολοκληρωμένη πρότασή μας, να την θέσουμε σε διάλογο με την Ελληνική κοινωνία.

Ευχαριστώ ιδιαίτερα όσους συμμετέχουν, το ΙΣΤΑΜΕ και το Friedrich Ebert που διοργάνωσαν την εκδήλωση και ελπίζουμε ότι θα συνεχίσουν να στηρίζουν και να συμμετέχουν στην προσπάθειά μας.

Επιτρέψτε μου όμως να κλείσω τονίζοντας ότι:

Η ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ και η ΕΘΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ δεν θα γίνουν πράξη, χωρίς αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών, χωρίς την αποφασιστική ενίσχυση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Τώρα στην Κοινωνία, αύριο στην Βουλή!

Εμείς διαμορφώνουμε τις συνθήκες.

Δυναμώνουμε καθημερινά μέσα στην Κοινωνία.

Συσπειρώνουμε τις δυνάμεις του χώρου μας, όπως έγινε και με την συμμετοχή του ΚΙΔΗΣΟ και την ένταξη κοινοβουλευτικών στελεχών στις τάξεις μας.

Είμαστε και πάλι δυνατοί στο προσκήνιο των εξελίξεων.

Μπορούμε να αλλάξουμε την σημερινή κατάσταση.

Να πρωταγωνιστήσουμε στην νέα Εθνική Προσπάθεια, στο νέο Εθνικό στόχο : Να κρατήσουμε τα παιδιά μας, τη νέα γενιά στην Ελλάδα.

Είμαστε αισιόδοξοι .

θα πετύχουμε».

ΠΗΓΗ protothema.gr




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *