Search
Wednesday 13 July 2016
  • :
  • :

Εξαγορές – συγχωνεύσεις στη Δυτ. Ευρώπη προτιμούν οι ελληνικές επιχειρήσεις

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
Μόλις το 8% των στελεχών των ελληνικών επιχειρήσεων προβλέπει βελτίωση της ελληνικής οικονομίας, ποσοστό ιδιαίτερα μειωμένο έναντι του 32% τον Οκτώβριο και του 38% τον Απρίλιο του 2015. Το αποτέλεσμα είναι η πλειοψηφία των ελληνικών εταιρειών να σχεδιάζει συγχωνεύσεις και εξαγορές (Σ&Ε) στο εξωτερικό, με πρώτη επιλογή τη γεωγραφική περιοχή της Δυτικής Ευρώπης, καθώς οι επιχειρήσεις επιδιώκουν να επωφεληθούν των σχετικά χαμηλότερων αποτιμήσεων και της φθηνότερης χρηματοδότησης. Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από τη 14η έκδοση του Global Capital Confidence Barometer (CCB), μιας έρευνας της Ernst and Young που διεξήχθη σε 1.700 στελέχη επιχειρήσεων, σε περισσότερες από 45 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Σύμφωνα με το τελικό συμπέρασμα της έρευνας προκύπτει ότι παραμένουν θετικές οι προοπτικές (Σ&Ε) παγκοσμίως, καθώς το 50% των επιχειρήσεων σχεδιάζει συμφωνίες για το 2016. Η έρευνα διαπιστώνει μία διαρκή διάθεση για εξαγορές και συμμαχίες και ένα άκρως ανταγωνιστικό περιβάλλον Σ&Ε, στο οποίο σχεδόν το ένα τρίτο (28%) των συμμετεχόντων στην έρευνα αναμένει περισσότερες προσφορές στους επόμενους 12 μήνες. Αντανακλώντας την ισχυρή έμφαση στη μη οργανική ανάπτυξη, το 40% των μελών των διοικητικών συμβουλίων επιδιώκει συμμαχίες με άλλες επιχειρήσεις. Το ποσοστό των στελεχών στην Ελλάδα που δηλώνει ότι θα επιδιώξει Σ&Ε στη διάρκεια των επόμενων 12 μηνών φθάνει το 50%, στα ίδια επίπεδα με τον μέσο όρο του διεθνούς δείγματος, παρουσιάζοντας αύξηση σε σχέση με τον Απρίλιο και τον Οκτώβριο του 2015 (43% και 47% αντίστοιχα). Την ίδια ώρα, μόλις το 4% των στελεχών από την Ελλάδα εμφανίζεται απαισιόδοξο ως προς τις πιθανότητες ολοκλήρωσης μιας εξαγοράς κατά το επόμενο δωδεκάμηνο, ποσοστό αισθητά χαμηλότερο έναντι του διεθνούς δείγματος (11%), αλλά και των δύο προηγούμενων εξαμήνων (32% και 24% αντίστοιχα).

Η κ. Πιπ Μακρόστι, αντιπρόεδρος των Χρηματοοικονομικών Συμβουλευτικών Υπηρεσιών της ΕΥ διεθνώς, σχολιάζει: «Οι συνεχιζόμενοι χαμηλοί ρυθμοί οικονομικής ανάπτυξης, σε συνδυασμό με την ανασύνταξη της αγοράς, οδηγούν σε μία αύξηση της διάθεσης για Σ&Ε. Δεδομένης της πίεσης στις τιμές και του καταιγιστικού ρυθμού αλλαγών, η οργανική ανάπτυξη από μόνη της συχνά δεν επαρκεί. Οι επιχειρήσεις, όλο και συχνότερα, καταφεύγουν σε συμφωνίες και συμμαχίες για να δημιουργήσουν υψηλότερες αποδόσεις. Οι εξαγορές και οι συμμαχίες αποτελούν πλέον βασικό συστατικό της αναπτυξιακής στρατηγικής». Σύμφωνα με την έρευνα της EY, η τεχνολογία και οι μεταβαλλόμενες προτιμήσεις των καταναλωτών οδηγούν στη σύγκλιση διαφορετικών τομέων της οικονομίας και επιταχύνουν την εμφάνιση νέων ανταγωνιστών σε πολλούς κλάδους. Η εξέλιξη αυτή ενισχύει την τάση για αξιολόγηση περιουσιακών στοιχείων και τη διάθεση για συμφωνίες.

Πάνω από το ένα τρίτο των στελεχών (37% διεθνώς και 42% στην Ελλάδα) αναμένει αύξηση των πωλήσεων ζημιογόνων περιουσιακών στοιχείων και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων τον επόμενο χρόνο.

Πηγή: kathimerini.gr




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *