Search
Saturday 6 August 2016
  • :
  • :
Επικαιρότητα

Ενίσχυση των σχέσεων Ελλάδας – Ισραήλ

ΤΣΙΠΡΑΣ, ΕΝΤΕΛΣΤΑΪΝ
Η αμοιβαία βούληση για ενίσχυση των διμερών σχέσεων, αλλά και της συνεργασίας Ελλάδας – Ισραήλ για την ενδυνάμωση της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, επιβεβαιώθηκε χθες στις συναντήσεις που είχε στην Αθήνα ο πρόεδρος της ισραηλινής Βουλής κ. Γιούλι – Γιοέλ Εντελστάιν. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη επικεφαλής της Κνεσέτ στη χώρα μας, η οποία πραγματοποιήθηκε έπειτα από πρόσκληση του προέδρου της Βουλής κ. Νίκου Βούτση.

Στη συνάντηση του κ. Εντελστάιν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο συζητήθηκαν οι δυνατότητες διεύρυνσης της στρατηγικής σημασίας τριμερούς συνεργασίας Ελλάδας – Ισραήλ – Κύπρου. Ο κ. Παυλόπουλος μίλησε με θερμά λόγια για την υποδειγματική λειτουργία του κοινοβουλευτισμού και της Κνεσέτ στη γειτονική χώρα. Υπογράμμισε, επίσης, τις δυνατότητες για ενίσχυση της συνεργασίας βουλευτών ισραηλινής και ελληνικής καταγωγής σε κοινοβούλια τρίτων χωρών, παραπέμποντας στο παράδειγμα της συνεργασίας τους στο Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο πρόεδρος της Κνεσέτ μίλησε για στρατηγική διμερή συνεργασία στους τομείς της άμυνας και της ενέργειας, ενώ και αυτός τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης της τριμερούς με την Κύπρο. Η κοινή διαπίστωση για την ανοδική πορεία των διμερών σχέσεων επιβεβαιώθηκε και στη συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Αλέξη τσίπρα.

Στη συνάντηση που είχε ο κ. Εντελστάιν με τον πρόεδρο της Βουλής, συζητήθηκαν οι προοπτικές συνεργασίας ανάμεσα στα Κοινοβούλια των δύο χωρών. Ο κ. Βούτσης του απένειμε το Χρυσό Μετάλλιο της Βουλής των Ελλήνων και του προσέφερε τη δίγλωσση έκδοση για την ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, που ήταν αφιερωμένη στην Ημέρα Μνήμης των Μαρτύρων του Ολοκαυτώματος, ενώ του παρουσίασε τη μαρμάρινη στήλη που τοποθετήθηκε στο Περιστύλιο της Βουλής τον περασμένο Ιανουάριο στη μνήμη των Ελλήνων Εβραίων βουλευτών μαρτύρων και ηρώων του Ολοκαυτώματος.

Πηγή: kathimerini.gr




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *