Search
Saturday 6 August 2016
  • :
  • :
Επικαιρότητα

ΕΑΣ: Υπόσχεση Βίτσα για πληρωμή του Ιουνίου εντός των ημερών

ΕΑΣ
Την υπόσχεση ότι θα καταβληθεί ο Ιούνιος, εντός των ημερών (ακόμη και σήμερα-αύριο) έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Δημήτρης Βίτσας στη συνάντηση που είχε στις 14/7/2016 με τα σωματεία ΕΑΣ και Ομοσπονδία Εργατ/λων  Χημικής  Βιομηχανίας Ελλάδος (Ο.Ε.Χ.Β.Ε.). Οι εργαζόμενοι έλαβαν την υπόσχεση ότι θα τους καταβληθεί ο Ιούνιος άμεσα ενώ ο κ. Βίτσας ενημέρωσε τους εργαζόμενους για τις πρωτοβουλίες που έχει πάρει για άμεση καταβολή των δεδουλευμένων υποσχόμενος ότι, τις πρώτες ημέρες της εβδομάδας, θα καταβληθεί η πρώτη δόση των οφειλομένων και αμέσως μετά θα υπάρξει συνολική εξόφληση.

Ωστόσο οι εργαζόμενοι στα ΕΑΣ ανησυχούν διότι για τον Αύγουστο έχουν προγραμματιστεί άδειες και δεν γνωρίζουν αν θα πληρωθούν τον Ιούλιο και τις προκαταβολές.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία στη συνάντηση υπήρξε καλό κλίμα και ανταλλαγή απόψεων αλλά και κοινή προσέγγιση  για τις  αποφάσεις  που πρέπει να παρθούν. Ωστόσο όπως αναφέρεται και στη σχετική ανακοίνωση της Ο.Ε.Χ.Β.Ε. «για αρκετό καιρό οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι ενώ η εταιρεία δεν έχει κεφάλαια κίνησης για αγορές πρώτων υλών».

Ακόμη από τη συνάντηση και όπως προέκυψε από τον Αν. ΥΕΘΑ, «αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες ενέργειες που το Υπουργείο έχει κάνει, παρόλα αυτά εκτιμά δύσκολη την κατάσταση αλλά επιμένει σε  ένα σενάριο που θα περιλαμβάνει ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης με ορίζοντα  ενός (1) χρόνου και την ανάγκη εξεύρεσης χρηματοδότησης με ταυτόχρονη αξιοποίηση  περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας. Είναι βέβαιο ότι το οποιοδήποτε σχέδιο θα πρέπει να  γίνει αποδεκτό και από τους Θεσμούς».

Πάντως αναμένεται να πραγματοποιηθεί σύσκεψη την Τρίτη 19/7/2016 στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Υπουργό Επικρατείας κ. Φλαμπουράρη, τη συμμετοχή των Υπουργείων Οικονομικών, Εθνικής Άμυνας και της Διοίκησης της εταιρείας.

Οι εργαζόμενοι εξέφρασαν στον Υπουργό τις ανησυχίες τους για την πορεία της εταιρείας τονίζοντας ότι κάθε μέρα που περνά χωρίς να υπάρχει λύση στο οικονομικό κομμάτι δυσχεραίνεται ακόμη περισσότερο το παραγωγικό της έργο.

Ακόμη αναφέρθηκαν στα εργασιακά τους προβλήματα «ζητώντας επιτέλους να παρέμβει ουσιαστικά για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και  ότι είναι αδιανόητο σήμερα οι εργαζόμενοι σε πυρομαχικά και οπλικά συστήματα  να μην τους καταβάλλεται επίδομα επικινδυνότητας».

Και όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ο.Ε.Χ.Β.Ε., «Οι εργαζόμενοι στα ΕΑΣ έχουν ακούσει πολλές υποσχέσεις και καλές προθέσεις δυστυχώς όμως οι αποφάσεις  που απαιτούνταν ποτέ δεν πάρθηκαν».




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *