Search
Wednesday 22 June 2016
  • :
  • :

Δύσκολο “σταυρόλεξο” για την κυβέρνηση τα ΕΑΣ

AH-64 APACHE
Η κυβέρνηση καλείται να πάρει άμεσα αποφάσεις για να αποφύγει τα χειρότερα.

Στην «κόψη του ξυραφιού» βρίσκονται τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, καθώς από τη μία έχουν παραγγελίες που εγγυώνται όχι μόνο την ύπαρξη της εταιρίας, αλλά την ανάπτυξή της, αλλά από την άλλη κινδυνεύουν να βρεθούν ακόμη χωρίς πρώτες ύλες για την ολοκλήρωση των παραγγελιών.

Τα ΕΑΣ έχουν συμβόλαια για την κατασκευή οπλικών συστημάτων και βλημάτων διαφόρων διαμετρημάτων και ουσιαστικά αν δεν βρεθεί άμεσα λύση τα προγράμματα είναι στον αέρα, καθώς οι διυπουργικές και οι συναντήσεις με όλους τους συναρμόδιους κυβερνητικούς φορείς δεν έχουν επιφέρει την πολυπόθητη λύση.

Ωστόσο θα συνεχιστούν οι επαφές με τους συναρμόδιους υπουργούς.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των εργαζομένων στα ΕΑΣ, Παναγιώτη Δούκα, πρέπει άμεσα να γίνουν τέσσερα βήματα προκειμένου να λειτουργήσει η εταιρία.

  1. Να προχωρήσει η κεφαλαιοποίηση των παλαιών χρεών,
  2. Να μπορέσει η εταιρία να λάβει φορολογική ενημερότητα,
  3. Να αποκτήσουν τα ΕΑΣ κεφάλαιο κίνησης σταδιακά για τα επόμενα 2-3 έτη ώστε να λειτουργήσει η παραγωγή και να ομαλοποιηθεί η κατάσταση
  4. Να γίνουν άμεσα προσλήψεις για να μπορέσει η εταιρία να ανταποκριθεί στο έργο της.

«Αν δεν γίνουν αυτά τέσσερα θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε δύσκολες καταστάσεις καθώς η εταιρία στα συμβόλαια που έχει κυρίως με τις ξένες χώρες, αλλά με τις ΕΔ, υπάρχουν ρήτρες μεταξύ άλλων και το χρονοδιάγραμμα παράδοσης», εξήγησε ο κ. Δούκας.

Και πρόσθεσε ότι: « χρειαζόμαστε άμεσα  υλικά για να προχωρήσει η παραγωγή. Και άμεσα χρειάζεται προσωπικό για να ανταποκριθούμε στις ανάγκες της δουλειάς. Είναι απαραίτητη πρόσληψη 140 εργαζομένων».

Για να καταλήξει: «Η χώρα αναζητά επενδυτές και τα ΕΑΣ έχουν παραγγελίες από το εξωτερικό, από τις οποίες έρχεται συνάλλαγμα στη χώρα. Δεν μπορεί το υπουργείο Οικονομικών να μας αντιμετωπίζει ως μια άλλη ΔΕΚΟ, καθώς η εταιρία είναι ειδικού σκοπού και στόχος της είναι να μην επιβαρύνει τους φορολογούμενους γι’ αυτό και αναζητά συμβόλαια και στο εξωτερικό. Παρέχουν υπηρεσία στις Ένοπλες Δυνάμεις».

Τα ΕΑΣ έχουν μεγάλες παραγγελίες από το Εξωτερικό

-Από ΗΠΑ πενταετές συμβόλαιο για την κατασκευή 900.000 τεμαχίων ύψους άνω των 150 εκατ. δολαρίων.

-Από τη Γαλλία

-Από χώρες της Αφρικής

-Και αναμένονται νέα συμβόλαια για τυφέκια πάλι από χώρες της Αφρικής ύψους 15 εκατ. ευρώ.

-Από την Ένοπλες Δυνάμεις έχουν τέσσερις παραγγελίες που υπολογίζονται σε 90-100 εκατ. ευρώ. (Μία για το Ναυτικό 25 εκατ. ευρώ και τρεις για το Στρατό)

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και ο πρόεδρος Ομοσπονδίας Εργατ/λων   Χημικής Βιομηχανίας Ελλάδος και μέλος της ΓΣΕΕ Μάκης Θεοχάρης.

«Χρειάζονται προσλήψεις προσωπικού, χρηματοδότηση της παραγωγής για πρώτες ύλες, Διευθέτηση του παλαιότερου δανείου των 100 εκατ., ενώ μπορούν να προκύψουν και από την αξιοποίηση του οικοπέδου της Ελευσίνας που εκτιμάται στα 20 εκατ. ευρώ».

Μάλιστα οι εργαζόμενοι έχουν καθυστέρηση μισθών για δύο μήνες, εξήγησε. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΟΕΧΒΕ, το 2013 είχε εκπονηθεί ένα πρόγραμμα περιείχε και οικιοθελή αποχώρηση και από 750 οι εργαζόμενοι μειώθηκαν περίπου στους 520. Έκλεισε το εργοστάσιο στην Ελευσίνα και σήμερα βρίσκονται σε λειτουργία τέσσερα σε Αίγιο, Μάνδρα, Υμηττό και Λαύριο όπου μεταφέρθηκε ουσιαστικά η Ελευσίνα. Έγινε μείωση μισθών έως 60%ενώ οι εργαζόμενοι εντάχθηκαν και στο ενιαίο μισθολόγιο, με αποτέλεσμα για παράδειγμα ένας εργάτης με απολυτήριο λυκείου να αμείβεται υψηλότερα από κάποιον άλλο συνάδελφό του που δεν έχει, ενώ ο δεύτερος μπορεί να είναι καλύτερος στη δουλειά του. Ακόμη δεν λαμβάνουν το ανθυγιεινό επίδομα των 150 ευρώ καθώς είναι από της πλέον επικίνδυνες δουλειές.

Παράλληλα συνεχίζονται οι επαφές με κυβερνητικούς παράγοντες. «Χθες είχαμε μια συνάντηση με τον υπουργό Επικρατείας κ. Φλαμπουράρη στο πλαίσιο της κινητοποίησης και της πορείας στο Μαξίμου, όπου βρήκαμε σοβαρή αντιμετώπιση ενώ μέχρι σήμερα υπήρχε συνεχώς διάσταση απόψεων με τα συναρμόδια υπουργεία. Οι εργαζόμενοι ζητούν να δουλέψουν», τόνισε με νόημα. «Είναι το μοναδικό εργοστάσιο αμυντικού υλικού, ενώ η Τουρκία έχει εκατοντάδες και κατασκευάζει μέχρι αεροπλάνα», κατέληξε.

Φωτογραφία: veteranos.gr




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *