Επικαιρότητα

Διεθνές εμπόριο όπλων: Οι ΗΠΑ ο καλύτερος πωλητής, η Σαουδική Αραβία ο καλύτερος πελάτης

Locheed Martin
Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να είναι η πρώτη χώρα σε πωλήσεις οπλικών συστημάτων στον κόσμο, ενώ η Σαουδική Αραβία ανάγεται στον καλύτερο πελάτη, καθώς το 2014 έχει προβεί σε αγορές 6,5 δις δολαρίων.

Για τη συγκεκριμένη χρονιά ο κύκλος των εργασιών υπολογίζεται ότι ανέρχεται σχεδόν σε 64,5 δις δολάρια, με άνοδο της τάξης του 13,4% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Ενώ η πρόβλεψη για το 2015 προβλέπεται να ξεπεράσει τα 70 δισ. δολάρια.

Η Σαουδική Αραβία ήταν η χώρα που μέσα στο 2014 ξεπέρασε την Ινδία ως μεγαλύτερος αγοραστής όπλων στον κόσμο, με αγορές 6,5 δισ δολάρια, και άνοδο σε σχέση με το 2013 της τάξης του 54%. Στην δεύτερη θέση βρίσκεται η Ινδία με 5,6 δις., ενώ την πεντάδα κλείνουν η Κίνα με 2,6 δισ., τα Εμιράτα με 2,2 δισ. δολάρια και η Ταϊβάν με 2,2 δισ.

Αναφορικά με τις χώρες-πωλητές, η μεγαλύτερη παραγωγός χώρα οπλικών συστημάτων είναι οι ΗΠΑ με εξαγωγές που έφθασαν τα 23,7 δισ. δολάρια, με δεύτερη τη Ρωσία με περίπου το μισό τζίρο ήτοι 10 δισ. δολάρια. Ακολουθούν η Γαλλία με 5 δισ. δολάρια, η Αγγλία με 4,2 δισ. δολάρια και η Γερμανία με 3,6 δισ. δολάρια.

Η μεγάλη άνοδος στις αγορές οπλικών συστημάτων οφείλεται κυρίως στην μεγάλη ζήτηση που υπάρχει από τις αναδυόμενες οικονομίες για την αγορά πολεμικών αεροπλάνων, αλλά και την ένταση που ενισχύεται σε πολλά σημεία της Μέσης Ανατολής.

Σημειώνεται ότι η Μέση Ανατολή παραμένει η μεγαλύτερη τοπική αγορά για τους πωλητές όπλων, ενώ σύμφωνα με τις μελέτες, μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια η περιοχή θα ξοδέψει περισσότερα από 110 δισεκατομμύρια δολάρια για αγορές σύγχρονων οπλικών συστημάτων.

Πρέπει να επισημανθεί ότι η μελέτη αφορά τα μεγάλα συστήματα εκτός από τα τουφέκια και οτιδήποτε με κάλυκα κάτω των 57 χιλιοστών, ενώ «τη μερίδα του λέοντος» κατέχει η αγορά των αεροσκαφών με σημαντική διαφορά, καθώς αντιστοιχεί στα 23,2 δισεκατομμύρια δολάρια των πωλήσεων.

Φωτογραφία: arktimes.com

Χρήστος Καρδαμπίκης

Χρήστος Καρδαμπίκης

Δημοσιογράφος


Βιογραφικό…




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *