Search
Wednesday 15 February 2017
  • :
  • :
Επικαιρότητα

Διδαχές Αριστοτέλους στο σήμερα: Διαβάστε το νέο βιβλίο του Βύρωνα Γ. Πολύδωρα

Print Friendly

ΒΥΡΩΝ ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ
Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο (πεντηκοστό) του Βύρωνα Γ. Πολύδωρα, που τιτλοφορείται «ΔΙΔΑΧΕΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ στο σήμερα». Πρόκειται για ένα πόνημα άκρως διδακτικό, μέσα από το οποίο ο συγγραφέας αποδεικνύει περίτρανα τη διαχρονικότητα των διδαχών του Σταγειρίτη φιλοσόφου στην Ελλάδα του σήμερα, η οποία μαστίζεται από την παγκόσμια επικυριαρχία-αρμοστεία που ασκείται σε βάρος της, ένεκεν της οικονομικής κρίσης, από τη διαφθορά κλίμακος και εν τέλει την κατάπτωση των ηθών και των αξιών με τη «μονοκαλλιέργεια» των χρηματοπιστωτικών κριτηρίων.

Όπως άλλωστε επισημαίνει ο ίδιος ο συγγραφέας στον πρόλογο του βιβλίου του:

«…ο κύριος λόγος, που με κατηύθυνε στον Αριστοτέλη και στις επιλογές αναφοράς που έκανα, ήταν καθαρά πολιτικός. Εγώ είμαι ένας αμετανόητος, επίμονος και πεισματάρης πολιτικός. Το ένστικτό μου (για να μην πω το DNA) με έκανε πολιτικό. Δηλαδή, η καταγωγή μου, από τους οπλαρχηγούς του ’21 προπάππους μου, και η παιδεία μου από το σπίτι μου. Όχι πολιτικό της καριέρας και της (δήθεν) ταξικής υπεροχής. Αλλά της αφοσίωσης στην Πατρίδα και στον Λαό, και της αυταπάρνησης.»

Το βιβλίο κλείνει με ένα προφητικό και συνάμα ευκτικό προς τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου, μήνυμα:

«Θέλω σήμερα να διδαχθώ μ’ έναν λόγο ξανά τον ορισμό της τραγωδίας (του Αριστοτέλη), χωρίς την πλήρη «ανάπτυξη» του δράματος, με «κάθαρση» τιμωρό ή με ήπια deus ex machina παρέμβαση. Δυστυχώς η κάθαρση συνοδεύεται με άφθονες «παράπλευρες απώλειες» αθώων. Και η «κάθαρση» έρχεται πάντοτε αργά. Μετά την εκ λάθους των δανειστών του ΔΝΤ και του διευθυντηρίου των Βρυξελλών ή την εκ δραματικής υπαίτιας συμπεριφοράς, αιμορραγία των αθώων!»

Διαβάστε ολόκληρο το βιβλίο από εδώ




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *