Επικαιρότητα

Δέσμιοι του Μεσαίωνα

ΝΕΠΟΤΙΣΜΟΣ, ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΟΚΡΑΤΕΙΑ
Το Νεοελληνικό φαινόμενο αντικατοπτρίζεται στη σκέψη του Γάλλου κοινωνιολόγου Emile Durkleim, ο οποίος χρησιμοποιεί τον όρο «ανομία» για να χαρακτηρίσει μια κοινωνική κατάσταση όπου οι παλιοί κανόνες έχουν εξαφανιστεί, ενώ οι καινούριοι δεν έχουν εμφανιστεί ακόμη. Οι άνθρωποι δεν ξέρουν πια τι να περιμένουν από τους άλλους, σε ποιά αμοιβαιότητα να στηριχθούν. Δυστυχώς, πρόκειται για μια αέναη, ανεξάντλητη και συνεχώς επαναλαμβανόμενη κατάσταση στη χώρα μας.

Η Ελλάδα περισσότερο σήμερα από ποτέ βυθίζεται στο νεποτισμό και τη διαφθορά. Γιοί, κόρες ή και άλλοι συγγενείς ηγετών παίρνουν τη θέση των πρεσβυτέρων. Από την άλλη πλευρά, οι υποθέσεις διαφθοράς φιγουράρουν συχνά στα πρωτοσέλιδα των Ελληνικών εφημερίδων. Βάσει των αποφάσεων όλων των τελευταίων κυβερνήσεων και των μέτρων που επιβάλλονται βίαια οδηγείται, με μαθηματική ακρίβεια στο δεσποτισμό.

Ακούμε συνέχεια πολιτικούς να μιλάνε εν ονόματι του έθνους, του λαού, της πατρίδας αλλά και διάφορων κοινωνικών τάξεων. Ο Κ. Καστοριάδης στο δοκίμιο του «Το επαναστατικό πρόβλημα σήμερα», μας λέει ότι, “κανείς δεν έχει το δικαίωμα να μιλάει εν ονόματι της εργατικής τάξης, παρά μόνο η ίδια η εργατική τάξη. Όταν λοιπόν ένας πολιτικός μιλάει εν ονόματι της εργατικής τάξης, του έθνους κτλ πρέπει να ξέρουμε πως είτε απατά είτε απατάται. Τρίτος όρος δεν υπάρχει”.

Οι αναφορές όλων των Ευρωπαίων ηγετών στη χώρα μας θυμίζουν την παροιμιώδη φράση «ceterum censeo Carthaginem esse delendam» – εκτός τούτου φρονώ ότι η Καρχηδόνα πρέπει να καταστραφεί – που, όπως παραδίδεται, συνήθιζε να κλείνει τους πολιτικούς λόγους του – όποιο και εάν ήταν το αντικείμενο τους – ο Ρωμαίος ύπατος Κάτων ο Πρεσβύτερος τον 2ο αιώνα π.Χ..

Το 1990 το Αυστραλιανό συγκρότημα Dead Can Dance κυκλοφορεί τον δίσκο του με τίτλο «Aion». Μέσα από τους μεσαιωνικούς ήχους του τραγουδιού τους με τίτλο «Black Sun», μας λένε, I’ve seen the eyes of living dead. It’s the same game – survival. The great mass play a waiting game. Embalmed, crippled, dying in fear of pain. All sense of freedom gone…. Like Prometheus we are bound, Chained to this rock….

Καλή ακρόαση….

Γιάννης Κίτσος

Γιάννης Κίτσος

Σύμβουλος Επιχειρηματικού Σχεδιασμού


Βιογραφικό…




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *