Search
Friday 5 August 2016
  • :
  • :
Επικαιρότητα

Δεν ανοίξαμε πυρ και δεν κυνηγούσαμε τον Ερντογάν, λένε οι «8»

ΤΟΥΡΚΟΙ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΙΕΣ
Αρνούνται κάθε εμπλοκή τους στο πραξικόπημα – Επιμένουν ότι μετέφεραν τραυματίες, κατ’ εντολήν ανωτέρων – Φοβούνται και για τις οικογένειές τους

Κατηγορηματικά αρνούνται τη συμμετοχή τους στο αποτυχημένο πραξικόπημα της Παρασκευής οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί που παραμένουν στο Κέντρο Κράτησης Φερών, μετά την αυτομόλησή τους στη χώρα μας με ελικόπτερο του τουρκικού στρατού.

Όπως μεταφέρουν οι δικηγόροι τους, οι ίδιοι έχουν αρνηθεί την οποιαδήποτε συμμετοχή τους στο πραξικόπημα εναντίον της κυβέρνησης Ερντογάν και επιμένουν πως με το ελικόπτερο μετέφεραν τραυματίες, κατόπιν σχετικών εντολών από ανωτέρους τους.

«Ποτέ δεν βρεθήκαμε στη Μαρμαρίδα για να επιτεθούμε στον Πρόεδρο. Ποτέ δεν ανοίξαμε πυρ. Αυτό μπορεί να αποδειχθεί αφού το ελικόπτερο δεν ήταν οπλισμένο, ενώ φαίνεται και η πορεία μας. Μεταφέραμε μονάχα τραυματίες. Εμείς δεχτήκαμε πυρά και για αυτό φύγαμε για Ελλάδα», φέρονται να κατέθεσαν οι «8» στις Ελληνικές Αρχές.

Δηλώνουν, μάλιστα, ότι φοβούνται για τη ζωή τους και, ως εκ τούτου, δεν επιθυμούν σε καμία περίπτωση την έκδοσή τους από την Ελλάδα στην Τουρκία.

Όπως λένε, τους το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι τα μέλη των οικογενειών τους, που μέχρι στιγμής είναι όλοι τους καλά, όπως έχουν πληροφορηθεί από την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν μαζί τους. Μάλιστα, ένα εξ αυτών, ανέφερε ότι τον ενδιαφέρουν μονάχα τα επικείμενα γενέθλια του μικρού παιδιού του, ενώ άλλος φοβόταν για την υγεία της ετοιμόγενης συζύγου του.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι οικογένειες των «8» κατά πλειοψηφία έχουν αποχωρήσει από τις οικείες τους και κρύβονται σε σπίτια φίλων και συγγενών, φοβούμενες αντίποινα και διώξεις από υποστηρικτές του Ταγίπ Ερντογάν.

Μέσω των δικηγόρων τους εκφράζουν την πίστη τους στην ελληνική δικαιοσύνη, ωστόσο αισθάνονται πως η κυβέρνηση Ερντογάν θα ασκήσει τεράστιες πιέσεις στην Ελλάδα για να εκδοθούν.

Σύμφωνα με τους δικηγόρους τους, ακόμη δεν έχουν πεισθεί πως θα πάρουν άσυλο στη χώρα μας και πιστεύουν πως μετά την Πέμπτη θα εκδοθούν στην Τουρκία, εκεί που τους περιμένει, όπως λένε, μόνο ο θάνατος.

Σημειώνεται ότι οι οκτώ αξιωματικοί του τουρκικού στρατού μεταφέρθηκαν χθες στην υπηρεσία ασύλου όπου πραγματοποιήθηκε η πρώτη καταγραφή των στοιχείων τους, όπως γίνεται σε τέτοιες περιπτώσεις, προκειμένου να εξεταστούν από την αρμόδια επιτροπή ύστερα από αίτηση χορήγησης πολιτικού ασύλου, το οποίο υπέβαλαν το Σάββατο το βράδυ, όταν έφτασαν στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης.

Υπενθυμίζεται, τέλος, πως οι επτά από τους συλληφθέντες κατηγορούνται για παράνομη είσοδο στη χώρα, ηθική αυτουργία σε παράνομη πτήση, ενώ ο πιλότος του ελικοπτέρου βαρύνεται για εκτέλεση παράνομης πτήσης στον ελληνικό χώρο.

Πηγή: voria.gr




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *