Search
Wednesday 1 March 2017
  • :
  • :

Δ. Μπαξεβανάκης: Στόχος μας η αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης

Print Friendly

Στόχος μας είναι να αναβαθμιστεί η επαγγελματική εκπαίδευση και να αποτελέσει μια πραγματικά ισότιμη επιλογή για τους μαθητές και όχι μία λύση ανάγκης όπως είναι σήμερα», τόνισε ο υφυπουργός Παιδείας Δημήτρης Μπαξεβανάκης, σε συνέντευξη Τύπου σήμερα, στην Πάτρα.

Μάλιστα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «αυτό το στόχο συμμερίζεται και ο πρωθυπουργός, ορίζοντας έναν υφυπουργό με αποκλειστική αρμοδιότητα την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση».

Στο πλαίσιο αυτό, ο Δημήτρης Μπαξεβανάκης είπε ότι «αυτές τις μέρες βρίσκεται σε εξέλιξη πρόσκληση προς τους αποφοίτους των ΕΠΑΛ, να συμμετάσχουν στο μεταλυκειακό έτος, δηλαδή στην τάξη μαθητείας». Όπως εξήγησε, «είναι ένα καινούργιο πρόγραμμα, το οποίο απευθύνεται στους αποφοίτους των ΕΠΑΛ, περιλαμβάνει τέσσερις ημέρες εκμάθηση στο χώρο εργασίας, δηλαδή σε επιχειρήσεις του δημοσίου ή του ιδιωτικού τομέα και μία μέρα εργαστηριακό μάθημα στο σχολείο.»

Παράλληλα, είπε ότι «προβλέπεται αμοιβή στο 75% του κατώτερου νομοθετημένου μισθού, καθώς και πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα».

Όλο αυτό το πρόγραμμα όπως ανέφερε, «είναι υπό την εποπτεία των σχολείων με υπεύθυνο εκπαιδευτικό, ο οποίος παρακολουθεί τους μαθητευόμενους στη διάρκεια της εξάσκησής τους, που γίνεται με βάση πρόγραμμα σπουδών». Αυτό το πρόγραμμα, όπως είπε ο ίδιος, προβλέπει ότι μετά την εννιάμηνη ολοκλήρωσή του, οι απόφοιτοι αποκτούν πιστοποίηση και επίπεδο προσόντων, «πέντε», όπως καθορίζεται στο ελληνικό και στο ευρωπαϊκό πλαίσιο.

Σχετικά με τις θέσεις, ο υφυπουργός Παιδείας είπε ότι «έχουμε εξασφαλίσει σήμερα 2.000 θέσεις μαθητείας», προσθέτοντας ότι «το πρόγραμμα αυτό γίνεται αποδεκτό από τους μαθητές και τους αποφοίτους των ΕΠΑΛ, αλλά και από τους εκπαιδευτικούς».

Όσον αφορά στην μετάθεση της ώρας της συνέντευξης τύπου, λόγω της διαμαρτυρίας αλληλέγγυων προς τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, σχετικά με τις συνθήκες διαβίωσης στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στη Μυρσίνη της Ηλείας, αλλά και την εκπαίδευση των παιδιών, ο Δημήτρης Μπαξεβανάκης είπε ότι «ο λόγος της μετάθεσης δεν ήταν κανένας άλλος, από το γεγονός ότι θέλουμε να αποφεύγουμε τις εντάσεις, που ειδικά στο προσφυγικό ζήτημα θα αδικούσε τον αγώνα της χώρας μας, τόσο στο εσωτερικό, όσο και σε διεθνές επίπεδο». Όπως πρόσθεσε «το λέω αυτό, διότι η Ελλάδα είναι από τις ελάχιστες χώρες της Ευρώπης που όχι μόνο ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της απέναντι στο διεθνές δίκαιο, αλλά με περίσσευμα ανθρωπιάς κάνει πολλά περισσότερα από το χρέος της απέναντι στους κατατρεγμένους ανθρώπους, που βρίσκονται στη χώρα μας, παρά τη θέλησή τους».

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, σχετικά με τις διαμαρτυρίες των αλληλέγγυων για το ζήτημα της σίτισης των προσφύγων στην Μυρσίνη, ο Δημήτρης Μπαξεβανάκης, ο οποίος επισκέφθηκε το μεσημέρι το κέντρο φιλοξενίας, ανέφερε ότι «έχουμε πλήρη εικόνα της κατάστασης για το φαγητό, αλλά υπάρχει η εξής ιδιαιτερότητα: πολλές φορές τα φαγητά δεν ταιριάζουν με τις ιδιαίτερες προτιμήσεις και το διαιτολόγιο των μεταναστών, που έχουν έρθει στην πατρίδα μας. Όμως γίνονται προσπάθειες, ώστε να διαφοροποιηθεί το διαιτολόγιο και ελπίζουμε ότι πολύ σύντομα θα είμαστε σε θέση να ικανοποιήσουμε και αυτή την ανάγκη».

Επίσης τόνισε ότι «δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με την ποιότητα του φαγητού, η οποία ελέγχεται τακτικά».

Σχετικά με την εκπαίδευση των μικρών προσφύγων, ο Δημήτρης Μπαξεβανάκης είπε ότι «δεν ακούσαμε κανένα παράπονο από τους ίδιους τους πρόσφυγες, σχετικά με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που τους παρέχεται εδώ και μερικούς μήνες στο δημοτικό σχολείο και το γυμνάσιο του Νεοχωρίου». «Αντίθετα» πρόσθεσε «οι εκπαιδευτικοί μας, αλλά και οι διευθυντές των δύο σχολείων, ανταποκρίνονται με μεγάλο μεράκι και ζήλο.»

ΠΗΓΗ liberal.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *