Search
Saturday 6 August 2016
  • :
  • :
Επικαιρότητα

Breeze 2016: Ελληνική συμμετοχή με την ΤΠΚ «Υποπλοίαρχος Γρηγορόπουλος» (ΒΙΝΤΕΟ)

P70 Γρηγορόπουλος
Σε εξέλιξη βρίσκεται η ΝΑΤΟϊκή άσκηση με την επωνυμία Breeze 2016, στη Μαύρη Θάλασσα, στην οποία η Ελλάδα συμμετέχει με την ΤΠΚ τύπου ΡΟΥΣΣΕΝ «Υποποίαρχος Γρηγορόπουλος» (Ρ70). Η άσκηση ξεκίνησε στις 7 Ιουλίου 2016 και θα διαρκέσει μέχρι τις 17/7. Σε αυτή συμμετέχουν 25 πολεμικά πλοία, δύο αεροσκάφη, δύο ελικόπτερα, 1.700 στρατιώτες του ΝΑΤΟ. Οι χώρες που λαμβάνουν μέρος σε αυτή είναι η Βουλγαρία, η Ρουμανία, Ελλάδα, Ρουμανία, Τουρκία και Ισπανία. Σύμφωνα με το “RT”(Russia Today) στα σενάρια της άσκηση θα  εμπλακούν και δυνάμεις από τη Γεωργία και την Ουκρανία.

Η άσκηση που διεξάγεται σε βουλγαρικά χωρικά ύδατα, αλλά είναι «ηλίου φαεινότερων» ότι η ΝΑΤΟϊκή άσκηση διεξάγεται για να ασκηθεί πίεση στη Ρωσία ή οποία και δεν βλέπει με καλό μάτι τη συγκεκριμένη άσκηση. Πάντως κρατήστε ότι το ελληνικό υπουργείο Άμυνας, ή τα Επιτελεία (ΓΕΕΘΑ και ΓΕΝ) δεν ανακοίνωσε τη συμμετοχή του ελληνικού πλοίου στην άσκηση. Βέβαια η ΤΠΚ δεν είναι.. μινιατούρα καθώς η διελκυστίνδα ΗΠΑ(ΝΑΤΟ)-Ρωσίας όλο και τεντώνει θα ήταν αδύνατο να μην κυκλοφορήσουν στο διαδίκτυο φωτογραφίες αλλά και βίντεο του «Υποπλοίαρχου Γρηγορόπουλου» που περνάει τα στενά του Βοσπόρου συνοδεία της τουρκικής Ακτοφυλακής.

Όπως αναφέρουν τα τουρκικά ΜΜΕ, η άσκηση προβλέπει την συνεργασία των ναυτικών δυνάμεων των χωρών που μετέχουν ενώ η Τουρκία θα έχει δυναμική συμμετοχή μα αριθμό φρεγατών και υποβρυχίων.

Η Μόσχα έχει εκφράσει την αντίδρασή της για την άσκηση και με διπλωματικές κινήσεις, ενώ ερωτηματικό αποτελεί η στάση της Τουρκίας καθώς από τη μία συμμετέχει με ικανό αριθμό σκαφών αλλά από την άλλη έχει μόλις επαναπροσεγγίσει τη Ρωσία.

Παράλληλα η Ελλάδα  λόγω της πολιτικής του «Αυτόματου Πιλότου» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ,  στους κόλπους της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας δέχεται πιέσεις «για τη μη συμμετοχή της» σε ΝΑΤΟΪκές ασκήσεις που «βλέπουν» τη Ρωσία αλλά και παράλληλα από το ρωσικό παράγοντα δέχεται πιέσεις ότι κινείται ενάντια στα ρωσικά συμφέροντα

Φωτογραφία: shipspotting.com




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *