Search
Friday 5 August 2016
  • :
  • :
Επικαιρότητα

Βελτίωση προσδοκιών για την ελληνική οικονομία το β’ τρίμηνο του 2016

Σημαντική βελτίωση των προσδοκιών των συμβούλων μάνατζμεντ για τα βασικά μεγέθη της οικονομίας κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2016, καταγράφει έρευνα του Συνδέσμου Συμβούλων Μάνατζμεντ (ΣΕΣΜΑ) για τον δείκτη GMCCI (Greek Management Consultants Confidence Index).

Όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο κ. Βασίλειος Ρεγκούζας, πρόεδρος ΔΣ του ΣΕΣΜΑ, η έρευνα των συμβούλων μάνατζμεντ παρακολουθεί την πορεία της ελληνικής οικονομίας έως τα μέσα του 2016 και προσδιορίζεται από τα εξής:

– Από τη λήξη της πρώτης αξιολόγησης του τρίτου μνημονίου και την καταβολή της δόσης που έχει θετική επίπτωση στο οικονομικό κλίμα και ιδιαίτερα στην επιχειρηματική και καταναλωτική εμπιστοσύνη, στην προσδοκώμενη ταχεία αποκλιμάκωση των capital controls, στην πιο αποφασιστική αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών και στην αποκατάσταση των θετικών ρυθμών πιστωτικής επέκτασης.
– Από τα αντιαναπτυξιακά δημοσιονομικά μέτρα ύψους 5,4 δισ. ευρώ τα οποία θα έχουν μεγαλύτερες αντιαναπτυξιακές και αντιμεταρρυθμιστικές επιπτώσεις, διότι ευνοούν την ανάπτυξης της παράλληλης οικονομίας και της παράλληλης εργασίας.
– Από την πορεία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας όπου ειδικότερα σημειώνεται αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής, της απασχόλησης των εξαγωγών αγαθών αλλά και των επενδύσεων καθώς και στη συνεισφορά του τουρισμού.
– Από το brexit το οποίο εκτιμάται ότι θα αφαιρέσει 0,3 ποσοστιαίες μονάδες από την αύξηση του ΑΕΠ το 2016.

Με όλα αυτά τα δεδομένα, σύμφωνα με τον κ. Ρεγκούζα, εκτιμάται ότι το ΑΕΠ το 2016 θα είναι οριακά θετικά περίπου στο 0,4%. Επίσης, τα δημοσιονομικά μέτρα ύψους 5,4 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι θα έχουν επίπτωση 1,1% στο ΑΕΠ. Σύμφωνα με τον κ. Ρεγκούζα, το οικονομικό και το επιχειρηματικό κλίμα θα επηρεαστεί περισσότερο θετικά από τη λήξη της αξιολόγησης και λιγότερο αρνητικά από τα δημοσιονομικά μέτρα.

ΠΗΓΗ alphatv.gr




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *