Search
Monday 12 December 2016
  • :
  • :

Αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των Τούρκων που ζητούν πολιτικό άσυλο στη Γερμανία

ΓΕΡΜΑΝΙΑ, ΤΟΥΡΚΙΑ
Ο αριθμός των Τούρκων που αιτούνται άσυλο στη Γερμανία έχει ανέβει εντυπωσιακά φέτος, και ανεβαίνει σταθερά από το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα στις 15 Ιουλίου, γράφει ένας γερμανικός όμιλος εφημερίδων σήμερα.

Η Γερμανία έχει λάβει 4.437 αιτήσεις ασύλου από Τούρκους υπηκόους μεταξύ του Ιανουαρίου και του Οκτωβρίου, συγκριτικά με 1.767 αιτήσεις για όλο το χρόνο το 2015, ανέφερε ο όμιλος εφημερίδων Funke Mediengruppe, επικαλούμενος στοιχεία της κυβέρνησης.

Είπε ότι περίπου 350 Τούρκοι που ζητούν άσυλο καταγράφονται κάθε μήνα από τις αρχές του έτους, με τους αριθμούς των να ανεβαίνουν σταθερά, φθάνοντας περίπου τους 485 τον Οκτώβριο.

Το Ομοσπονδιακό Γραφείο Μετανάστευσης και Προσφύγων (BAMF), το οποίο συλλέγει τις πληροφορίες, δεν ήταν άμεσα διαθέσιμο για δηλώσεις.

“Θα πρέπει να αναμένουμε ότι ο αριθμός των Τούρκων που αιτούνται πολιτικό άσυλο στη Γερμανία θα συνεχίσει να αυξάνεται”, φέρεται να δήλωσε στον όμιλο ο Στέφαν Μάγιερ, ανώτατο στέλεχος του CSU (Χριστιανοσοσιαλιστικής Ένωσης στη Βαυαρία), αδελφό κόμμα των συντηρητικών της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ.

Ο Μάγιερ όμως κατέκρινε δηλώσεις των στελεχών του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών με τις οποίες προσκαλούν τους διωκόμενους πολιτικούς αντιπάλους του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να υποβάλλουν αιτήσεις για άσυλο στη Γερμανία. “Δεν μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματα της Τουρκίας με το να προσκαλούμε όλους τους επικριτές υπηκόους της Τουρκίας να υποβάλλουν αιτήσεις για άσυλο”, είπε ο Μάγιερ στον όμιλο εφημερίδων. “Αυτό ακριβώς είναι που θέλει (ο Ερντογάν) – να εξαφανιστεί η αντιπολίτευση”, πρόσθεσε.

Οι σχέσεις μεταξή της Γερμανίας και της Τουρκίας έχουν τεταθεί λόγω μιας σειράς θεμάτων που περιλαμβάνουν από τη μιά πλευρά την καταδίκη από το Βερολίνο των μαζικών συλλήψεων στη Τουρκία και την συμπεριφορά της Άγκυρας απέναντι στα ΜΜΕ, και από την άλλη τις κατηγορίες της Τουρκίας ότι η Γερμανία αποτελεί ασφαλή χώρα για τους μαχητές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

Οι Γερμανοί αξιωματούχοι απορρίπτουν τις τουρκικές κατηγορίες και δηλώνουν ότι έχουν εργαστεί χρόνια για να αποτρέψουν τις επιθέσεις από μέλη του απαγορευμένου PKK.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *