Επικαιρότητα

Αρρωστημένες Σχέσεις

ΣΧΕΣΕΙΣ
Σχέσεις καθημερινές, φιλικές, επαγγελματικές, οικογενειακές, ερωτικές. Σχέσεις που παίρνουν το καλύτερο κομμάτι του εαυτού σου και στη θέση του αφήνουν ένα μαύρο, κενό σημείο, ζητώντας από εσένα να αναπληρώσεις ότι σου αφαιρέθηκε. Σε πηγαίνουν δέκα βήματα πίσω, σε καταδυναστεύουν, σε αλλοτριώνουν, σε φθείρουν. Σε αφήνουν μισό, πολλές φορές ούτε και αυτό, σου απορροφούν ενέργεια, φαιά ουσία, αισιοδοξία, θετική ενέργεια και γενικότερα όλα εκείνα τα στοιχεία του εαυτού σου που σε κρατούν σε ισορροπία και σε διατηρούν ψυχικά υγιή.

Είναι σχέσεις που όλοι κάποια στιγμή στη ζωή μας έχουμε βιώσει και αν όχι, κάποια στιγμή σίγουρα θα συνάψουμε με κάποιον. Μπορεί να είναι με κάποιον που θεωρούμε φίλο , μέχρι και με κάποιο άτομο από το οικογενειακό μας περιβάλλον. Πολλές φορές μας παίρνει και καιρό προκειμένου να αντιληφθούμε τη ζημιογόνα επιρροή που έχουν μέσα μας. Συνήθως το αντιλαμβανόμαστε όταν πια η επίδραση της επαφής με το άλλο άτομο έχει φτάσει σε σημείο εξάντλησης των θετικών μας στοιχείων και των ψυχικών μας αποθεμάτων.

Το άλλο άτομο ζητά και στη συνέχεια απαιτεί όλη μας τη προσοχή, όλο μας τον διαθέσιμο χρόνο, ενέργεια, δημιουργώντας μας και ενοχές όταν δεν του τα παρέχουμε. Προσπαθεί μέσα από τα δικά μας στοιχεία να αναπληρώσει τις δικές του ελλείψεις και ανασφάλειες, να ολοκληρώσει μέσα από εμάς τον εαυτό του και να καλύψει τις ανάγκες του, χωρίς φυσικά να προχωρά στην αντίστοιχη συνεισφορά.

Μια υγιής και επιτυχημένη σχέση διέπεται από αμφίδρομη προσφορά χρόνου, συναισθήματος, σκέψης, κατανόησης, αποδοχής και αντίληψης της προσωπικότητας του άλλου. Είναι μια σχέση που στο μεγαλύτερο μέρος της διάρκειάς της παρέχεται η δυνατότητα και στα δύο μέρη να αναπτυχθούν και να εξελιχθούν σε ένα καλύτερο εγώ, μέσα από ένα παραγωγικό εμείς.

Εννοείται ότι όλοι μας δεν έχουμε τα ίδια αποθέματα σε θετικά συναισθήματα και την ίδια θετική τάση, αλλά μια σχέση είναι αποδοτική όταν ο καθένας μας δίνει το καλύτερο που μπορεί τη δεδομένη χρονική στιγμή. Όταν προσπαθεί να συνδράμει στην ευτυχία του άλλου μέρους και να προωθήσει την συναισθηματική και ατομική πρόοδό του, καθώς γνωρίζει ότι και το άλλο μέρος επιδιώκει να ακολουθήσει την ίδια κατεύθυνση.

Είναι δύσκολο πολλές φορές να αντιληφθούμε αν όντως βρισκόμαστε σε μια τέτοια σχέση, μπορεί είτε να την επιλέξαμε στην έναρξή της, είτε να μπήκαμε σε αυτήν χωρίς να το αντιληφθούμε. Το βασικό κριτήριο που θα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψιν μας είναι πόσο γεμάτοι νιώθουμε μέσα σε αυτήν. Πόσο καλά νιώθουμε με τον εαυτό μας με το να αποτελούμε το ένα μέρος μιας επαφής σαν και αυτής και αν αντιλαμβανόμαστε ότι μέσα από αυτήν γινόμαστε μια καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας.

Φωτογραφία: huffingtonpost.com

Σοφία Φωτοπούλου

Σοφία Φωτοπούλου

Δημοσιογράφος


Βιογραφικό…




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *