Search
Tuesday 20 December 2016
  • :
  • :

Αριστοτέλης και Αλέξανδρος: η συνάντηση δυο μεγαλοφυών

ΠΑΡΙΣΗΣ
Μια ιδιαίτερη προσέγγιση ανάμεσα σε δύο ιδιοφυΐες της Ελλάδος, της στρατηγικής του Μεγάλου Αλεξάνδρου και της φιλοσοφίας στην οποία βασίστηκε το παγκόσμιο οικοδόμημα, του Αριστοτέλη, στο βιβλίο του «Αριστοτέλης και Αλέξανδρος η συνάντηση δύο μεγαλοφυών» επιχειρεί ο Δρ. Ιωάννης Παρίσης.

Ο συγγραφέας αναφέρεται στην κορυφαία για την παγκόσμια ιστορία συνάντηση των δύο μεγάλων ανδρών, και μετά την παράθεση των απαραίτητων ιστορικών στοιχείων, εξετάζει τη σχέση δασκάλου-μαθητή σε όλα τα επίπεδα, αλλά κυρίως σε εκείνο της πολιτικής σκέψης και της αντίληψης.

Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στην μάθηση-επιρροή που άσκησε ο κορυφαίος φιλόσοφος στην προσωπικότητα του Αλεξάνδρου, που όπως αποδεικνύεται εκ τους αποτελέσματος έγινε ένας εκ των μεγίστων της παγκόσμιας ιστορίας.

Η θέση του συγγραφέα διατυπώνεται με σαφήνεια: «χωρίς την ηθική φιλοσοφία, τη λογική, τις γνώσεις της γεωγραφίας, της γεωμετρίας, αλλά και την ποίηση, τη μουσική, τη λογοτεχνία και όλες τις άλλες επιστημονικές γνώσεις που του μετέδωσε ο σοφός Σταγειρίτης, θα ήταν μάλλον ένας συνήθης κατακτητής, χαρισματικός μεν, αλλά χωρίς το κατάλληλο πνευματικό και επιστημονικό υπόβαθρο, και την καλλιέργεια που διακρίνει μία συγκροτημένη ηγετική προσωπικότητα.» (σσ. 215-216).

Το βιβλίο είναι πρωτότυπο όσον αφορά το θέμα του, βασίζεται σε μεγάλη βιβλιογραφία  για τον Αριστοτέλη και τον Αλέξανδρο , και πετυχαίνει το σκοπό του:  πώς η αριστοτελική φιλοσοφία του ορθολογισμού, της σφαιρικής γνώσης και  της έμφασης στο μέτρο, επέδρασαν καθοριστικά στην διαμόρφωση της ευφυούς πολιτικής και στρατηγικής κριτικής ικανότητας του Αλεξάνδρου.




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *